Recepti kulena, kobasice, švargle...

Što uraditi sa ovime?
Da očistim to i stavim u zamrzivač ili da ostavim još na vjetru na tavanu?
to je pljesan bjela, na nekima se pojavilo i malo zelenog pljesni vidi se na drugoj slici.

hukmye.jpg

b6qygy.jpg

Nije to ništa opasno to je aerobna plesan koja se razvija u prisustvu vazduha.Znači samo spolja se formira.
Razlozi mogu biti, mali procenat soli,neadekvatni uslovi čuvanja (pretopla prostorija) i naravno nehigijensku uslovi( rad sa prljavim alatom,rukam...itd)
Operi to sa četkom i posle operi sa slanim rastvorom (voda +so) tj više ga namazati nego oprati ,pusti na još koji dim i promaju obavezno hladnija prostorija ili kada se prosuši od pranja u frižider.
moram uslikati šunke od novembra 2011 nemaji ni priližno plesni ko ova tvoja.

Koliko je stajalo u soli?
Vidim da je slabo odimljeno.

Ma kratko je stajalo. Bilo na dva dima.

Nije to ništa opasno to je aerobna plesan koja se razvija u prisustvu vazduha.Znači samo spolja se formira.
Razlozi mogu biti, mali procenat soli,neadekvatni uslovi čuvanja (pretopla prostorija) i naravno nehigijensku uslovi( rad sa prljavim alatom,rukam...itd)
Operi to sa četkom i posle operi sa slanim rastvorom (voda +so) tj više ga namazati nego oprati ,pusti na još koji dim i promaju obavezno hladnija prostorija ili kada se prosuši od pranja u frižider.
moram uslikati šunke od novembra 2011 nemaji ni priližno plesni ko ova tvoja.

Ma pretoplo je bilo zadnjih 10ak dana, temperature i do 10 stupnjeva bile.
Budem ja to skinuo ovako sa krpom kolko mogu i presao sa slanim rastvorom ostavio dan dva da se posusi i u kistru.

Hvala

Sve ispod 7 dana drzanja u salamuri je kratko.
2 dima,po boji nedovoljno,mora da bude bar jos malo zuce,odnosno dukat boja.

Nemoj krpom uzmi četku slobodno istrlja pod česmom,rastvori so u vodi da bude jaka koncetracija i namaži a zatim prosuši i ubaci friz.
Hoće to ako su temperature bile velike.
Evo dole slike šunke iz 11.2011 godine celo leto su bile u čađavoj pušnici i vidi koliko su plesnile(ovo belo oko kosti nisu plesni nego se pokvasi so i namaže na rascep ,kada se osuši ostane stvrdni slani pokrivač)

Ovogodišnje soljenje ,još desetak dana i gotovo.

Ovo su od 2011 godine

Ovogodišnje zanimacije.

Imam ja rodjake u Lacarku pa ce mi pokazati gde je to smesteno.:osmeh:

@nju-viliđ

Nemoj da reskiras nista, lepo to stavi u zamrzivac. Nekada se pred naj bolje goste iznosilo meso i peklo iz salamure kao delikates. Posto to meso koje je na slici nije dobro ni usoljeno ni odimljeno lepo kada budes imao neko Tebi drago drustvo stavi u lonac i kratko probari pa seceno posluzi. Kazi im da si to bas za njih tako hteo da spremis i da je to bas njih cekalo.

Nazad
Vrh