Recepti kulena, kobasice, švargle...

Evo,meso sam očistio koliko sam mogao i oprao u ladnoj vodi.
Osušio sa čistim krpama i sad kad se još malo posuši ću kako je @talianu rekao preći sa otopinom vode i soli onako gušća otopina i kad se to osuši ode u kištru.

Ova plesan mi se pojavila samo kod mesa na tavanu,u jednoj drugoj prostoriji nije.

Onda nek Matic ide na jednu liniju,cika Dusko na drugu a ja kao najmladji cu na brzaka da odradim pos'o pa delim sa prezivelima na ravne casti.
Javio mi cale da je biftek osusen i ceka me. :osmeh:

Kako se ono zove ona linija u ratu na koju idu oni sto ne mogu da se povuku, e mene tamo ja ne mogu da bezim. Borim se do kraja dok NA ne obavi zadatak.

:haha:

Velika pomoć na zabijački

5p24wj.jpg

• Like
Reagovanja: PKB
Ajde se vi Moderatori raspravljajte - a mi da vas opominjemo ,, nije to tema .."

- - - - - - - - - -

Možda je Robert otkrio divnu stvar , jesti sva ona lepa jela a biti na dijeti ili šta već ..?

- - - - - - - - - -

Taj bi recept bio hit !

Ja sam mesa i slanine posle suvog soljenja morao da potopim u salamuru... posle pranja i kacenja pocelo da se cudno ponasa a promajno mesto. Kozura pocela da se lepi na dodir pa rekoh da se malo brcka u salamuri jedno 7 dana.Na dam se da se nisam zeznuo da ne bude preslano posle. Sta je resenje ?

A koliko je vremena provelo u salamuri pre dimljenja?

Nisam ni stigao da odimim...okacio da se malo prosuse, bilo ono oblacno tmurno vreme, verovatno veca vlaga u vazduhu i nije se osusila nego se pojavila lepljiva masa na kozici i napravio sam salamuru dodao biber u zrnu,lovor,beli luk,korijander, i potopio da jos malo odlezi...samo da ne bude jako slano onda sam upropastio sve

Kulen je jos frisak,al morao sam da probam,posto sam prvi put punio u "kate",e izuva kako je dobar,nema prirodno je prirodno,dobro je i u dimno-propusnim,al ovo ima neki specifican ukus...

Nisam ni stigao da odimim...okacio da se malo prosuse, bilo ono oblacno tmurno vreme, verovatno veca vlaga u vazduhu i nije se osusila nego se pojavila lepljiva masa na kozici i napravio sam salamuru dodao biber u zrnu,lovor,beli luk,korijander, i potopio da jos malo odlezi...samo da ne bude jako slano onda sam upropastio sve

Nećeš ništa upropastiti samo polako.
Preseci neki komad i probaj kako je u sredini. Ako ti se čini previše slano samo potopi u hladnu vodu pa će so izaći . Što duže drži biće komad sve neslaniji a voda slanija.
Sve ćelije tkiva imaju osmotski omotač. Jedino so i šećer imaju mogućnost osmotskog izjednačenja tj kada staviš meso u slanu vodu (salamuru) joni NaCl a teže da izjednače koncetraciju jona odnoso od zone jače koncetracije jona dolazi do kretanja jona u zonu slabije koncetracije.
Zato ljudi na primer imaju metodu pravljenja salamure recimo 4:1 pa kada se izjednače koncetracije nema više kretanja soli. U recimo toj koncetraciji nikada ne možete da presolite meso ma koliko stajalo.Koncetracije će se posle nekog vremena izjednačiti i prestaće kretanje jona u oba pravca.Ako ti narušiš tu koncetraciju recimo zameniš salamuru sa vodom joni NaCl će težiti da izjednače koncetraciju i krenuće iz mesa ka Vodi.
Na taj princip so sprečava i kvarenje namirnica jel ti joni istiskuju vodu iz ćelija plesni,bakterija,gljivica i dovode do pucanja osmotskog omotača ćelija kao i samog uništenja mikroorganizma. Naravno ima tu još faktora koji utiču aerobno ,anaerobno stanje,% vode,temperatura (pshirofilni,termofilni,mezofilni) ....sve to kada poznajemo lako se borimo sa prisutnim MO (plesnima,bakterijam,gljivicama..)
Ja se raspisao nadam se da sam bar imalo objasnio na razuman načina.

Nazad
Vrh