Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ja vodu koristim samo dok mešam začine.Oko 1l vruće vode u šerpici u koju ubacim so,biber,ljutu i slatku papriku koje mešam da se lepo sjedine i onda polako sipam u smesu i mešam.To nije nikakva velika količina da bi naškodila smesi.
gospon matić ne idete na onaj sistem da umješate te začine u nesamljeveno meso pa ih sutra sve zajedno meljete

Ovaj sistem koristim kod pripreme smese za kobasice.Kod kulena je druga priča.Ove godine nisam pravio klasični kulen već ne znam ni sam kako bih to nazvao.Plećke iz kojih su povađene kosti su ubačene u salamuru.Nakon tri nedelje izvađene i rasoljavane 2 dana.Nakon toga oceđene i samlevene.Ubačena ljuta paprika i šećer.Izmešano i napunjeno u veštačka creva fi55.Trenutno su na dimu a izveštaj i sliku ću postaviti u ovoj temi kada dođe vreme da ih seckam.

Nije lose,mi smo sa feroperom radili,juce i mislim da cemo u buduce sa istim raditi.
Lepo se uradilo,milina jedna.

Meni se najviše sviđa kad je opaljeno jako lako se skida koža dole od slanine, kao mali uvek sam voleo to da radim, skidanje kože i sečenje čvaraka, a kad je bila kriza sa butanom radili smo i sa slamom, pa posle džak od krompira i glancanje. Šteta što nemam slike, tad nije bila toliko moderna tehnika kod nas

Svi su prešli na te perače,ali ja nisam još.Samo noževi i kad je ovako opaljeno to možeš skinuti nožem najtupljim iz kuhinje isto na belo.@Miroslav k@Kad spomenu temp vode ,mislim da je puno za svinju 90 jer to je temp za živinu .Ove god komšija doneo sat ,)termometar)i svinja nacrtana na 80.Ja pravio vodu kako uvek radim i on onu iglu unutra kad 90 Kaže daj još .Ja još ono 85 .Daj još kad on 82 .On kaže daj još malo i ja to pošizim i počnemo sa raspravom ,bacim onu kofu ubedjen da je poso propao ,i on uze naspe malo ,promeša ,i ošuriga ko nikad .A glavu bi dao da sam radio pravilno celi život....:off_topic:

Jeste da je off, ali sve je to rutina, mi nikad nismo merili uvek to išlo odokativno mešanje sa hladnom vodom, moguće je da je mera 80 stepeni, ali kod velikih bravca ne znam da li bi bilo dovoljno, još plus hladno je napolju i korito limeno pa se voda brzo prehladi.

Identično mome razmišljanju. ,I meni je prvi puta sa termometrom.Pričao o sam ovo zbog ljudi koji šure jer se i meni nekada desilo 1od 10 kom da ide malo lošije ili loše ali posle ovoga znam i uzrok toga a to je pretopla voda .

Prvi put pravili,po slici dosta lici kao kod clana ljuse,od koga sam i uzeo recept!
img1055.jpg

Probajte da ošurite odraslu gicu ili prase sa vodom koja je zagrejana na 90 stepeni pa ćete posle ježa u leđa kada ih prešurite.Stvarno se piše svašta.

Nazad
Vrh