Recepti kulena, kobasice, švargle...

Meni je mesar klao kod kuće i da se ne pati sa mesom u smesu za kulenove usuo lonac vruće vode -uz savet da OKREĆEM kulenove da se voda ravnomerno ocedi !!!??? Posle ga nisam zvao a kulenove smo pojeli nešto sirove-pečene a ostale bacili !

Nisam zagovornik da ja treba sve da znam- platio sam mesaru rad od kilograma u nadi da će pošteno da odradi karbinje ! Kada sam se žalio posramio me je rekavši da su i drugi bacali a jedino sam se ja žalio ?!

Pa nisam nikad okretao ali sam cuo skoro da neko to radi kao zbog masnoce koja se skuplja dole. A videh na slikama kod Miroslava K da i na donjoj strani ima povez koji sluzi za kacenje na stap pa sam pretpostavio da i on okrece.

Kulen okrećemo redovno dok se dimi. Kada je pauza sa loženjem, okretanje. Zato se i vezuju omče sa obe strane.
Kada se digne na promaju, okrene se par puta u mesec-dva.

Dok nisam poceo okretati kulene u gornjoj trecini je bio suv ko piljevina, a u odonjem delu je curila mast,istini za volju vec je bilo leto i toplo_Odtada okrecem kulene i vise nema takvih problema.Vi koji neokrecete imate sigurno neku hladniju i tamniju prostoriju i zato i netreba okretati

jest i treba da bude na umjerenoj temperaturi i kad se pravi smjesa za kulin treba uzimati čvšću masnoću npr onu sa leđa

Šta vi stavljate u kulen kada ima masti?Koliko se ja razumem u kulen ide meso prve kategorije i tvrda leđna slanina koja se ne topi niti curi.

Šta vi stavljate u kulen kada ima masti?Koliko se ja razumem u kulen ide meso prve kategorije i tvrda leđna slanina koja se ne topi niti curi.
kolega matić očigledno se naši postupci u proizvodnji suvomesnatih delicija jako podudaraju tako se radi i kod mene i do spasova kad se kod nas kolje kulin(takav je običaj kod nas )ne bude nikakvih prelijevanja masti u kulinu a poslije toga ih spremamo u podrum i takođe takođe ne bude problema dok ih sve ne potučemo

- - - - - - - - - -

da vam još malo prkosim upravo sam napravio uz suradnju moje gospoje paštetu od čvaraka tako dobru da sam poslije ručka još jednom ručao te paštete

Razlikuje se svuda recept.Kako ovde kod mene u selu tako i u okolini a i na forumu.Meni ni iz džepa a ni u džep,neka pravi ko kako hoće ali pravilno je onako kako je gore napisano.
Može li recept te paštete?

naravno da može.ja radim otprilike ali daću vam neke mjere za lakšu orjentaciju :tegla staklena od kile puna čvaraka dva tvrdo kuvana jajeta srednja glavica crvenog lika tri kisela krastavca veličine kažiprsta dve kašičice senfa sol biber i malo ljute ili ko ne voli slatke paprike (ova tri zadnja sastojka po ukusu ko koliko voli. luk upržiti ne previše jel onda pašteta gorči i onda sve sastojke dva tri puta samljeti na najsitniju rešetku dobro izmješati i to je to .bude fantastično ja još poslije toga promuljam sve to štapnim mikserom i onda bude fina pjenasta i jako lako se maže

gledao sam emisiju na HU tv , u Budimpesti ima italijani drze butik sunki, da ne duzim firma godisnje proizvede oko milion komada i pricaju da GRAVITACIJA ima uticaja i da je dolnji deo sunke najslaniji i zacinski najintenzivniji dok je gornji deo oko kosti obrnuto.( i oni najvise cene i posebno prodaju onaj deo sto je za pasulj ili kupus.....tzv kolenica ::svaka cast:: )

kolega matić očigledno se naši postupci u proizvodnji suvomesnatih delicija jako podudaraju tako se radi i kod mene i do spasova kad se kod nas kolje kulin(takav je običaj kod nas )ne bude nikakvih prelijevanja masti u kulinu a poslije toga ih spremamo u podrum i takođe takođe ne bude problema dok ih sve ne potučemo

- - - - - - - - - -

da vam još malo prkosim upravo sam napravio uz suradnju moje gospoje paštetu od čvaraka tako dobru da sam poslije ručka još jednom ručao te paštete

Tako je Pankin, do Spasova i kulinijade u Jagodnjaku se ne dira! :)

Nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi ubacuju u kobasice i kulen vodu.
Kod šogora redovno svake godine imamo raspravu sipa vodu znam da je džabe ali kojaje svrha kada posle sušimo prerađevine tj izbacujemo vodu.
Ja mislim da to rade malo lenji ljudi jer im je lakše da mešaju .
Kada ostavite za kulene samo kvalitetno meso i tvrdu leđnu slaninu ne trebate da ga okrećete. Ja sam probao jedan štap sam okretao na 15 dana a drugi nisam,nije bilo razlike.
Verovatno zavisi i od sušnice.

Ja vodu koristim samo dok mešam začine.Oko 1l vruće vode u šerpici u koju ubacim so,biber,ljutu i slatku papriku koje mešam da se lepo sjedine i onda polako sipam u smesu i mešam.To nije nikakva velika količina da bi naškodila smesi.

@talianu

U pravu si, dodaju vodu da lakse mesaju i da lakse istiskuju materijal iz topa. U svakom slucaju pogresno rade.

Nazad
Vrh