Recepti kulena, kobasice, švargle...

Isti slučaj.Sremački recept.Na jaje pravim salamuru samo kada stavljam prase i jagnje za slavu u salamuru.

Oduvek je bilo da se pravila salamura i soljenje na suvo. E sada kako je ko hteo. Moji (roditelji) a evo i ja uvek solimo na suvo, dok vecina komsiluka pravi salamuru, pa sam napisao kako to oni rade po njihovoj prici.

ma nemam ja velikih šunki.sve je obradjeno na sitnije komade.i slanina nije debela to su bila dva prasca od po 120-150kg.mladi i zdravi
za vikend skidam ove kobaje i kačim ovo iz salamure.

na proleće ide nova pušnica.ova je stara oko 70 godina i odsluzila je svoje

gospon matić de mi objasni postupak tog praseta iz salamure da probam i ja za svetog stefana

Postupak je krajnje jednostavan.Uređeno prase se ubaci u salamuru koja je napravljena postupkom na jaje.Obično u plastičnom koritu mada sve zavisi koliko je prase.Ako je veće moze i u veći sud a vazno je da celo ogrezne u vodi.U salamuri stoji nedelju dana a nakon vađenja iz salamure okačiti ga da se ocedi i onda ga ubaciti u pušnicu na jedan dim,ne više.Nakon toga je spremno za pečenje a ako pečete u nekoj pečenjari naglasite im da je bilo u salamuri da ga oni ne bi još dodatno solili i da bi znali kako da ga peku.Isti postupak je i sa jagnjetom a ukus fenomenalan.

znači iz salamure ne treba u mlaku vodu već direkno na sušenje u pušnicu.i reci mi za pečenje ima li
neke razlike osim što ne treba soliti

- - - - - - - - - -

da i još me zanima da li smeta da budu zajedno jagnje i prase u salamuri

U pečenjari kazu da ima razlike kod pečenja jer se meso iz salamure drugačije peče pa treba imati iskustva da ga ne izvade prerano ili prekasno iz peći.Ne smeta da budu zajedno u salamuri jer ih i ja zajedno stavljam.Što se dimljenja tiče jedan dim i gotovo jer se desi da neko dimi par dana a to ne valja jer ne moze da se ispeče posle.Probajte i nećete se pokajati.

pa ja bi svakao probao i čuo sam od prijatelja da je dobro samo se bojim ovi što peku da ne zaseru

- - - - - - - - - -

u svakom slučaju hvala za savjete

Nisam nikada ali ima ko jeste.Moze lepo da se sredi ko ima iskustva sa pečenjem na raznju.Jedino kozurica na prasetu ne bude onako zlatna već tamnija.

Znaš li možda ima li problema sa ražnjenjem tako pripremljenog praseta, pošto nameravam da probam ovaj metod za Božić, odnosno da li se prase "skosti" u sušari?

Ne skosti se ako uradite onako kako sam napisao tačnije samo jedan dim.Ja nosim na uslužno pečenje pa nemam iskustva sa ražnjem koje bi podelio ovde sa svima.

Ako se budem osmelio da ga ovako pripremim,a pečem ga na ražnju sigurno, posle Božića sledi izveštaj.

Evo malo slika sa Banatskog svinjokolja

20jmzol.jpg
[/IMG]
35l4swj.jpg
[/IMG]
11vo2tk.jpg
[/IMG]
11kcaow.jpg
[/IMG]
14w9zo.jpg
[/IMG]

A sta mislite jel treba okretati kulen i kad? tj u toku susenja obrnuti gornju i donju stranu?

Kada dodju topliji dani,kasnije na prolece nije lose okrenuti jer se mast slije a gornji deo se osusi i dobije drugi ukus, ja mesecno jednom okrenem kulenove dogod se ne potrose

Nazad
Vrh