Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ovo je slanina od krmače koja se prasila 6 puta , slanina je debela oko7cm ali je extra mesnata
23saulz.jpg
, inače krmačaa je rase f-1 a jela je koncentratiz kućne radinosti tj. pravimo ga sami

Evo i ja da se malo pohvalim u ovoj temi.posao od subote

e i jedno pitanje vezano za salamurenje mesa slanine i kostiju.pre nedelju dana sam stavio sve obrađeno meso u salamuru.znači ona fora sa jajetom i dodao sam malo šećera, bibera u zrnu i poneki lovorov list čisto da mu da neku aromu.i to sam pre neki dan okrenuo jednom.e sad da li bi trebalo tu salamuru menjati ili moze ista do kraja.planiram još nekih desetak dana da stoji minimum.pitam pošto je ona voda povukla malo krvi iz mesa onako je crvenkasta

Ovo su pravi kulenovi u prirodnim crevima, još koji dim i idu na sazrevanje

U kojoj si ti ono ulici?:sta: :osmeh:

@peshut

Ne menjaj salamuru. Sada meso nemoj dirati do iduceg vikenda dok ne prodju ovi topliji dani. Onda povadi sitnije komade, nek se ocede i u pusnicu a krupnije (sunke) neka stoje jos u salamuri makar dve nedelje a moze i duze ako se ne zuris.

samo niste napisali kad vadi slaninu iz te vode, gde ona spada u sitnije ili krupnije komade?

Za slaninu koja nije deblja od 6-7 cm dovoljno je i 4 nedelje. Sve deblje slobodno 5-6 nedelja. Pecenice (izvadjena krmenadla) 4 nedelje. Slanina je poroznija od mesa i so je lakse prozme, medjutim ako je zapravo mesnata onda mora duze da ide. Sunke koje su ostavljene sa slaninom okolo moraju 6 nedelja da budu u salamuri, inace je rizicno.

Slaninu bez obzira na debljinu tri nedelje i kačenje u pušnicu.Nju ne stavljam u salamuru nego na drveni sto,dobro se usoli i to je to.Nema potrebe u bure jer ona ne upija niti izbacuje tečnost napolje.

zavisi prijatelju kulin je isključivo u crijevu predviđenom za to a sve ostalo je samo slično.puno puta smo od iste smjese punili kobasice kulinove seke i na kraju kulin i nijedno ne bude istog okusa

Slaninu bez obzira na debljinu tri nedelje i kačenje u pušnicu.Nju ne stavljam u salamuru nego na drveni sto,dobro se usoli i to je to.Nema potrebe u bure jer ona ne upija niti izbacuje tečnost napolje.

Ako je slanina mesnata (adidas) i debela po meni mora duze od 3 nedelje biti u salamuri. Ja licno susim bekon slaninu (ne tovim svinje) i solim je na suvo od 7-10 dana.

To je tačno.Nekoliko puta kada ponestane prirodnih creva za kobasice smesu smo punili u veštačka creva za kulen i ukus bude totalno drugačiji.
Čika Duško ne mora.Uvek koljemo slonove od svinja koji normalno imaju veoma debelu slaninu i nikada ne duze od tri nedelje stoje usoljene.

Koja je svrha pravljenja salamure,tj. dodavanje vode?
Ja uvek meso solim nasuvo,i nikada mi se ništa nije pokvarilo.
Sve što solim ubacujem u drveno bure.
Kosti,bifteci,mahalice idu napolje posle 4-5 dana.
Šetalice,vrat,krmenadla,komadi šunjke posle 10-11 dana.
Slanina bez obzira na debljinu 3 nedjelje,a šunjke 6 nedelja.
Što se tiče kulena,ako je kvalitetno meso i dobro napravljen u prirodnom crevu je lepši od veštačkog,bar meni.
A ako nije kvalitetno meso, mož ga ubaciti i u Stanijine sise neće biti dobar.

Nazad
Vrh