Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ne znam kako vi mozete jesti slaninu odmah ja nju do aprila-maja ne diram (jer mi to bude zilavo) i tada je ubacim u zamrzivac a uvek komad drzim u frizu i samo tako smrznutu je jedem.

@kristal mozes li nam malo vise reci o tom koriscenju prekrupe prilikom dimljenja? bojim se da ce povuci puno mirisa od kukuruza a i ulja iz istog(bajim se da ne zeznem meso) inace sam rad probati jer prekrupom mogu zagasiti vatru ako nemam piljevine

@dubansr kad ti kobasice dobiju slicnu boju kao na slici od @dragan.kovacev onda ih izvadis iz pusnice na tavan(promaju) i drzis do aprila-maja a onda(kad temperature porastu) preselis ih u zamrzivac(ja tada sve suvo mesnato stavljam u zamrzivac da ne bi uzeglo od vrucina)

juce pala tri komada od oko 180kg danas povesao kulen i kobasicu i nasolio meso, evo sve me boli jedva cekam horizontalu

Ja sam pre desetak dana zaklao nešto stariju krmaču od oko 250kg i jednog mladog brava od oko 150kg. Od njih je napravljeno oko 40kg. kobasice, oko 20kg kavurme (švargle), ostavljeno je oko 20 kg mlevenog mesa u zamrzivač, oko 30 kg. masti, nešto slanine i srazmerna količina mesa, kao i kosti za sušenje.
Kobasice (tanke u ovčijim crevima) su prodimljene dva dana i složene u zamrzivač. Takodje rebra i nešto kostiju. Meso i slaninu ću dimiti još par dana a onda u zavisnosti od vremenkih uslova odmah konzumirati i li u zamrzivač. Selo u kom živim je u dolini Z. Morave sa dosta maglovitih dana sa puno vlage u vazduhu tako da ta filozofiranja sa dan dima dan promaje, mraza itd... ne piju vodu. Pokušali su izbeglice iz Hrvatske smeštene u kolektivnom centru u našem selu nešto sa tim dugotrajnim proizvodima ,ali se nije primilo. Sve se kvarilo osim nekih ekstremno ljutih kobasica koje ni ono nisu mogli da jedu.
U martu koljem dva stokilaša pa iz početka.
A ostalima prijatno seckanje i isprobavanje mesa starog godinu i više.:ppozdrav:
Izvinjavam se zbog dugog posta.
Zoki jel imate komaraca leti u kraju ?
Pitanje je ozbiljno nije zezanje.

- - - - - - - - - -

Danas završili 4 komada (krmača i 3 tovljenika)sve za sušenje.

Ovde ima dobra fora, poneseš šunke na sušenje u Njeguša, ostaviš 7e po šuki, i dođeš iduće godine po nju i ostaviš ovogodišnju, to je LUDILO!

Kada sam bio jedne godine u NJegušima obišao sam par privatnih "pršutana" stvarno je bio pozamašan broj ali svinje nisam video nigde.
Evo par sličica od današnje zanimacije.

@talianu
Imalo ih je mnogo do pre par godina. Kako je moje selo u graničnom području sa Vrnjačkom Banjom i oni rade tretman iz aviona zbog turizma imamo sreće da se invazija malo smanjila. Kakve veze imaju komarci sa mesom?

Zbog vlage pitam gde nema vlage nema ni komaraca i svakako da se meso lakše suši .Mada mislim da ni kod tebe ne bi trebao biti problem sa sušenjem.

Da li je preporučljivo uneti kobasice i kulen po ovako vlažnom vremenu, ili im par dana vlažnijeg vremena ne smeta?

neizlazim iz kuce bez britve. kad me pozovu na dorucak...nesto nisam gladan...a ja malo malo pa u pusnicu....a tu je negde i poloka rakije. kad udjem oko podne unutra samo gledam dije krevet.

@Matic i mi slaninu posle salamure samo malo prodimimo pa kad navece stegne mraz eto i mene u pusnicu po lepu slaninu inace prvo jedemo onu tanku mesnatu,pa kako meseci odmicu tako dolazi na red ona deblja.
Inace ove smo godine svasta pravili pa cekam da odem kuci i krenem redom da tamanim krvavice-dzigernjace,svargli,kobasica,biftek punjen mesom od kulena i vesalica ce taman biti za probu oko NG,a klali smo prosli petak.Ostalo ce da saceka jos par nedelja,ali polako jedna po jedna. :osmeh:

14vihpk.jpg
juče deca htela da probaju slaninu pa sam im malo odsekao iako još nije suva malo propržili i extra

Nazad
Vrh