Recepti kulena, kobasice, švargle...

hvala pancevac, samo pametno i docice sve na svoje.
kako doci do starih sunki a ne trpiti od istih, moze se napraviti zaliha u 2-3god. jednostavno utoviti jedno svince vise i ako uspes da ukrades jednu sunku od onih i sve to zaboravis da si uradio:haha:

Nema sta da probavas.Meso kad se susi ne pece se.Bar bi tako trebalo.:osmeh: Treba mu vreme da uzri.Pre marta ne bi trebao ni nacinjati,a kamoli pojesti sve suseno.Ja prvo krenem sa kobasicama i to se u pocetku bare.Tek kad se stvrdnu i to ohoho mogu da se jedu sirove.Slanina ok,ona moze posle prvog mraza.Sto se tice pecenica,ruza i sunki pogotovo.Treba se nacekatiii.:osmeh: Nije lako gledati,a ne probati,ali vredi.Kulen isto mora dobranooo da odstoji.:ppozdrav:

Nema sta da probavas.Meso kad se susi ne pece se.Bar bi tako trebalo.:osmeh: Treba mu vreme da uzri.Pre marta ne bi trebao ni nacinjati,a kamoli pojesti sve suseno.Ja prvo krenem sa kobasicama i to se u pocetku bare.Tek kad se stvrdnu i to ohoho mogu da se jedu sirove.Slanina ok,ona moze posle prvog mraza.Sto se tice pecenica,ruza i sunki pogotovo.Treba se nacekatiii.:osmeh: Nije lako gledati,a ne probati,ali vredi.Kulen isto mora dobranooo da odstoji.:ppozdrav:

Ispada da meso jedes tek negde u aprilu,maju pa nadalje,a tokom zime ne jedes kad je najsladje :D

Zavisi sta.:osmeh: Kobasice i slanine idu prve.Ostalo sa debljinom mesa srazmerno i zri.Sunka moze da se nacne ranije,al je kod mene obicaj da ceka paradajz,Al ne onaj iz plastenika,vec iz baste.:osmeh::ppozdrav:

Ja sam pre desetak dana zaklao nešto stariju krmaču od oko 250kg i jednog mladog brava od oko 150kg. Od njih je napravljeno oko 40kg. kobasice, oko 20kg kavurme (švargle), ostavljeno je oko 20 kg mlevenog mesa u zamrzivač, oko 30 kg. masti, nešto slanine i srazmerna količina mesa, kao i kosti za sušenje.
Kobasice (tanke u ovčijim crevima) su prodimljene dva dana i složene u zamrzivač. Takodje rebra i nešto kostiju. Meso i slaninu ću dimiti još par dana a onda u zavisnosti od vremenkih uslova odmah konzumirati i li u zamrzivač. Selo u kom živim je u dolini Z. Morave sa dosta maglovitih dana sa puno vlage u vazduhu tako da ta filozofiranja sa dan dima dan promaje, mraza itd... ne piju vodu. Pokušali su izbeglice iz Hrvatske smeštene u kolektivnom centru u našem selu nešto sa tim dugotrajnim proizvodima ,ali se nije primilo. Sve se kvarilo osim nekih ekstremno ljutih kobasica koje ni ono nisu mogli da jedu.
U martu koljem dva stokilaša pa iz početka.
A ostalima prijatno seckanje i isprobavanje mesa starog godinu i više.:ppozdrav:
Izvinjavam se zbog dugog posta.

Zavisi sta.:osmeh: Kobasice i slanine idu prve.Ostalo sa debljinom mesa srazmerno i zri.Sunka moze da se nacne ranije,al je kod mene obicaj da ceka paradajz,Al ne onaj iz plastenika,vec iz baste.:osmeh::ppozdrav:
]

Ja sam slaninu susio 3-4 dima i jedem je,a nisam stavljao na promaju,ekstra je,e sad meso cu staviti na promaju,nego druze koliko dugo ti susis suvo meso i kobasice?Pozdrav
Zoki i ja sam odma jeo,ali je meso zilavo ali zato slanina je super

Jedino šunjke ne načinjem odmah(prođe par meseci)a ostalo koljem redovno direktno iz pušnice.Slaninu okačim napolje da se stegne nakon dimljenja i nema nikakve filozofije,seci i jedi.

Jedino šunjke ne načinjem odmah(prođe par meseci)a ostalo koljem redovno direktno iz pušnice.Slaninu okačim napolje da se stegne nakon dimljenja i nema nikakve filozofije,seci i jedi.

Isti smo :D,i ja slaninu samo ostavim malo napolje i odma seci,samo cu meso cekati da proverim....

Ribići(bifteci),krmenadle,vrat,slanina mogu odmah da se degustiraju.Meso u zavisnosti od krupnoće komada.Sve u svemu proba se pa ako nije za jelo onda se ostavi da odstoji par dana pa opet i tako u krug dok se ne potroši. :osmeh:

i mi juce jos jednu turu poklali, 2 svinceta i jednog ovna, samo sto je ovaj ovan bio dosta veci od predhodnog i ostavili smo u zamrzivac jednu plecku i but jel ce biti za mesec jos jedno klanje...
ovo su decije kobasice: bez ljute paprike, sve ostalo isto...
attachment.php

ove su pri kraju, a sad su naj lepse...
attachment.php

Ja slaninu isto jedem odma,al je uslov da smrzne.Ako nema mraza,makar parce u friz.Pa smrznuta luka,smrznute slanine i sto bi sremci rekli krompira u caksirama.:osmeh:

Danas završeno pranje masnoće po celom dvorištu.
Juče bila obrada,a preključe radjene polutke.
6dwdiq.jpg

72qdud.jpg

dfbpfn.jpg

Nazad
Vrh