Recepti kulena, kobasice, švargle...

Znaci na mraz da odstoji,moj drugar susi 8h i odma jede i meso je ekstra a sad on "susi" na vatri,a ne na dimu,pa me zanima vasa preporuka dali da susim sa vise vatre a manje dima ili da sa vise dima a manje vatre?

Ovako,svinja je imala 140 kg,klali smo pre 20-ak dana i drzali u salamuri i osusili,i meso je kao da jedem gumu,bukvalno,a slanina je ekstra,svake godine mi se desava isti problem sa mesom,da bude zilavo,a ispanglovano je,tj prsut,susio sam na bagremovini,susio sam jedan dan malo pa sutradan jos malo i tako 3 dana i opet je zilavo,recite mi vasa misljenje gde sam pogresio,kako ne bih ponavaljao istu gresku
Inace susnica mi je visoka oko 2m,izmalterisana,lepo odradjena,gore ima otvora,bas super,e sad ja vise susim na vatri zivoj nego na dimu,vatra mi bude visoka 25-30 cm a onda na kraju malo dimljenja,pa sad ne znam dali vi susite iskljucivo na dimu ili na vatri
E bas me cudi sto je zilavo, a jedes polupresno meso jer ako si klao pre 20 dana nema sanse da se do sada osusilo pa treba bar 7 dana da je stojalo nasoljeno pa onda ja radim jedan dan dim nekoliko sati pa dan pauze pa dim pa 2 dana pauze pa dim pa 3 dana pauze i kad mislim da je dovoljno nadimljeno iznosim na promaju da se susi a moze da bude zilavo i posle 2-3 meseca od klanja

tacno tako, dobije polu peceno meso zato ti se cini da je extra, ti samo lepo dimi pa malo duze cekaj ali ces dobiti isto dobar proizvod

Moje stoji bar 4 meseca do probanja a ti bi da jedes za 20 dana od klanja:svinja:
Ostavi ti to druze da sazrene i osusi se kako treba pa da vidis da li je dobro.
A to sto drgar radi mani ili ako ti se svidja radi tako.

Mene su ucili da se za dimljnje koristi drvo ili piljevina sljive, bukve ili hrasta za bagrem nisam cuo da neko koristi.

Moje stoji bar 4 meseca do probanja a ti bi da jedes za 20 dana od klanja:svinja:
Ostavi ti to druze da sazrene i osusi se kako treba pa da vidis da li je dobro.
A to sto drgar radi mani ili ako ti se svidja radi tako.

4 meseca?Zasto druze cekas toliko?Ovo nije ruganje vec stvarno ne znam pa pitam,pozdrav

2ce57wx.jpg
rezultat prošlonedeljnog rada

4 meseca?Zasto druze cekas toliko?Ovo nije ruganje vec stvarno ne znam pa pitam,pozdrav
Meso treba da se osuši da se odviju određeni fermentacijski procesi da bi se dobio željeni ukus.
Može se jesti i odmah ali za mene lično je bolje i ukusnije ispeći par šnicli nego jesti "suvo meso" od par dana.
Uzmi jedno parče mesa i sakri ga pušnicu par meseci pa ćeš razumeti zašto ostavljam toliko.
Inače šunke čekaju 12 meseci na probu.

tako je, kod mene u jesen krecemo sa probom, nabijamo kondiciju za teske poslove :))

recimo ove se do skoro jele, jos nisam zaboravio taj ukussss...
attachment.php

u cetvrtom mesecu se sklanjaju sa promaje i idu pravo u sef!!!
attachment.php

Meso treba da se osuši da se odviju određeni fermentacijski procesi da bi se dobio željeni ukus.
Može se jesti i odmah ali za mene lično je bolje i ukusnije ispeći par šnicli nego jesti "suvo meso" od par dana.
Uzmi jedno parče mesa i sakri ga pušnicu par meseci pa ćeš razumeti zašto ostavljam toliko.
Inače šunke čekaju 12 meseci na probu.

Znaci kad osusim meso,iznesem na promaju i onda odstoji par meseci tako pa tek onda da jedem?
Hvala na odgovoru

Hvala,dali moram dali moram da drzim meso na promaji bas napolju ili mogu u susnici,samo otvorim vrata??
@dragankovacev-svaka cast,pravi Srbin!Pozdrav

Nazad
Vrh