Recepti kulena, kobasice, švargle...

Cemu ljudi nitratna so.Pa to je zlo kojim treba izbegavati hraniti i sebe,a kamoli decu.Mislim da smo dovoljno zagadjeni.Ko hoce da se truje,bolje da kupi meso i proizvode na akciji.Poenta domace salamure i susenja bi i trebalo da bude sinonim za zdravu ishranu.Nemojmo to pokvatiti sa sacicom nitrata.

Pozdrav,imam dva pitanja i hvala unapred na odgovorima:
1.Koliko dugo treba da se drzi meso u salamuri za susenje (mislim na prsut,ribice i to)?
2.Meso koje sam susio je mnogo zilavo,osecaj kao da se jede guma,pa mi recite gde sam to mozda pogresio jer je zilavo meso,i kako sledeci put da to ispravim

1.Ako je ispanglovana sunka,10-tak dana je sasvim dovoljno da se drze u salamuri.A ako je citava sunka,pre 6 nedelja nista.
2.Da je nisi presusio?

Da li smeta mraz nadimljenim kobasicama?
Ako su ti smrzle,hitno nas zovi.To mora odma da se pojede,uz naravno neko vince.:osmeh: Sala naravno.Valja to.Meso i treba malo da odstoji.Ono od stajanja i mraza i zri.Dim ga samo konzervira.:ppozdrav:
Mislim i da je kod kolege dubansr problem zilavosti upravo svezina mesa.Mora malko da izmrzne,pa da razgovaramo.:ppozdrav:

Ako su ti smrzle,hitno nas zovi.To mora odma da se pojede,uz naravno neko vince.:osmeh: Sala naravno.Valja to.Meso i treba malo da odstoji.Ono od stajanja i mraza i zri.Dim ga samo konzervira.:ppozdrav:
Mislim i da je kod kolege dubansr problem zilavosti upravo svezina mesa.Mora malko da izmrzne,pa da razgovaramo.:ppozdrav:

Nije jos smrzlo danas je izvadjen iz pusnice,stoji na tavanu.Probati moze cim malo se osusi a za vino nije problem ima!!!!:ppozdrav:

Malo mraza uvek valja za kobasice ali ne smeju da smrznu(zalede), posto onda dodje do isusivanja mesa i ne dobijes ono sto si hteo.

par godina smo koristili te gotove zacine za razno razne kobasice i svarglu, vratili smo se na klasicne zacine i zakon su...
sto se tice sazrevanja kobasica, mislim da je bolje na nekih 0-5c nego na -10c
nitratnu so nikada nismo koristili, mislim da nema potrebe trovati se. cak je uz neke gotove zacine (kada smo ih koristili) isla nitratna so, bacali smo je i stavljali obicnu tuzlansku...

Ispanglovana je bila,nije presusena sigurno,cak je premalo osusena
Koliko ti susis suvo meso dana ili sati?Pozdrav i hvala druze na odgovoru
Posto mi je manja pusnica,moram iz vise puta da dimim meso.
Sad je unutra,tj bas dana okaceno nekih 10-tak kolenica i 6 pola slanina,danas se ceo dan dimilo na bukvi i bukvinoj piljevini.
Sutra cu opet podpaliti,u nedelju ne,ponedeljak da,utorak isto i ako treba jedna ili mozda eventualno dve vatre i idu negde na promaju.

Ovako,svinja je imala 140 kg,klali smo pre 20-ak dana i drzali u salamuri i osusili,i meso je kao da jedem gumu,bukvalno,a slanina je ekstra,svake godine mi se desava isti problem sa mesom,da bude zilavo,a ispanglovano je,tj prsut,susio sam na bagremovini,susio sam jedan dan malo pa sutradan jos malo i tako 3 dana i opet je zilavo,recite mi vasa misljenje gde sam pogresio,kako ne bih ponavaljao istu gresku
Inace susnica mi je visoka oko 2m,izmalterisana,lepo odradjena,gore ima otvora,bas super,e sad ja vise susim na vatri zivoj nego na dimu,vatra mi bude visoka 25-30 cm a onda na kraju malo dimljenja,pa sad ne znam dali vi susite iskljucivo na dimu ili na vatri

Ovako,svinja je imala 140 kg,klali smo pre 20-ak dana i drzali u salamuri i osusili,i meso je kao da jedem gumu,bukvalno,a slanina je ekstra,svake godine mi se desava isti problem sa mesom,da bude zilavo,a ispanglovano je,tj prsut,susio sam na bagremovini,susio sam jedan dan malo pa sutradan jos malo i tako 3 dana i opet je zilavo,recite mi vasa misljenje gde sam pogresio,kako ne bih ponavaljao istu gresku
Hvala unapred

E sada tako osuseno meso ostavi negde da izmrzne i onda ga seci i probaj. Sigurno da ce biti zilavo ako ga odmah posle tri dima probas da jedes. Mislim i da je malo tri dima za pecenice, bar 4-5 po ceo dan i onda mraz pa klopanje. To meso koje si kazes "osusio" je presno i zato je zilavo.

Nazad
Vrh