Recepti kulena, kobasice, švargle...

Već smo načeli kobasice i uopšte nisu slane, a kako smo klali 24.11. kad je bilo 15 stepeni plašili smo se da se ne pokvare zato je veća količina soli.
A ako se kojim slučajem desi da kasnije budu slane biće dobro, ima dovoljno vina pa ga treba potrošiti do nove berbe :ppozdrav:.

Poslednja izmena:
Danas kod burazera mešao fil za kobaje.Pravili smo light i extra hot varijantu.Ruke mi bride od ljute paprike,ko će ono jesti nije mi jasno.

Ja za moju familiju pravim kobaju na sledeći način 1.8% soli ,0.5%ljute paprike kisačke, 0.5%slatke, 0.4 % bibera,1% belog luka i 0.3% šećera, a za sebe i društvo sve isto samo što stavim 1% ljute a slatku izostavim

Ja za moju familiju pravim kobaju na sledeći način 1.8% soli ,0.5%ljute paprike kisačke, 0.5%slatke, 0.4 % bibera,1% belog luka i 0.3% šećera, a za sebe i društvo sve isto samo što stavim 1% ljute a slatku izostavim
Sledeći put probaj da izbaciš biber a papriku povećaj na 2% minimum i 3% maksimum, i malo kima u zrnu metni, za kulenove isti princip samo smanji luk na 0,01%, pa javi rezultat

Hteli smo ali nismo mogli da se dogovorimo dal` 2 tube manjeg pakovanja ili većeg pa je do kraja zavećano da se ipak koristi spoljnim putem kada uslovi za njegovu primenu budu ispunjeni.

Da napišem i ja neku meru za kobaju.
Soli 1.5-1.8% za kobasice koje se peku i nije loše jedan dim a za sušenje 2% soli.
Biber uglavnom koristim beli pošto je aromatičniji i ljući 0.20% a crni 0.25%.
Paprika 1% ukupno što slatke što ljute,za sebe pravim 0.75% slatke i 0.25% ljute i onda mogu i deca da jedu (blago ljute) a ako oćeš ljuće samo povećaš ljutu a smanjim slatku.
Beli luk na 100kg mase jedna šaka sitno mlevena i dodam 2 šake šećera a sameljem meso na 6mm šajbnu.Meso 30% masnoće tvrde i 70% meso čisto svinsko po mogućstvu starije (krmača izgojena) i od svega (vrat,plećka,but,krmenadla,reslovi od obrade).
Nadimim dva puta po 12sati i onda promaja.
Da dodam,drvo za dimljenje bukva i to što čvornovatije tojest ono što nemogu da iscepam za loženje.

Poslednja izmena:
Kod nas zavladalo da svi kupuju smese za kobasice u mesnicama.Samo kažeš kakvu hućeš ,imaš 4 vrste ljutine ,izabereš jednu ,dali blagu ,srednju ,malo ljuta ,jako ljuta,i rekneš za koliko kg mesa ,i samo istrteseš u meso.

To je i ovde hit.Te kranjske,čajne,očajne...ko šta radi samo meriš,razmeravaš i naravno mešaš.A kad počne punjenje ove idu u ova creva ove u ona da poludiš.Ceo dan samo oko šprica za punjenje.

Ima toga i kod nas,ali to je...da ne lajem.
Možda i nije .Ja sam pravio po raznim receptima ubacivao i govedine itd,ali evo 5-a go kupujem kod ovog čoveka, i dobre su. Ove god uzeo za 40 kg.malo ljuta i 10 kg jako ljuta.I to je to ,nema potrebe ni da proveravaš,samo puni.Punio u različita creva da ih razlikujem.@Matic@Te sa sojom pravi brat a meni to neštima nego pravim švargle.

jel koristi neko nitratnu so za salamurenje,ja sam cuo da ide 1\3 nitratne prema 2\3 obicne,hteo bih probam ali ne znam dali treba isto vreme da odstoji ili krace?

Nazad
Vrh