Recepti kulena, kobasice, švargle...

Slobodno napišite recepte koje imate i naravno hoćete da podelite sa nama.

Koliko dugo dimite domaću kobasicu?
Ne mogu da ocenim je`l gotova. Dimio sam po principu dan dimljenja-dan pauze i tako 3 puta.

evo recept roštilj kobasice iz kolevke roštilj mesa dok nisu izmislili soju.10kgjuneći čerek prednji ili otpad od čerek,10kg svinjsko masnije ili otpad ili 5kgsvinjsko 5kg loj 0,600soli 2kg led u ljuspice 0,600aleva paprika 0,1oobiber mleveni 0,100aditiv ks1 o,500beo luk 0,100gruvana paprika. meso iseći na komade oko50do100g ubaciti sve zajedno u mešalicu i dobro izmešati ostaviti da otstoji 10sati samleti na krupnu šajbnu i smesa je gotova.ovo vam prepisujem kako mi je majstor napisao a imam i za roštilj meso prijatno
vladale ja se ispričavam, ali nerazumijem o kojoj se količini mesa radi, dali je sve ukupno 30 kg, ili 10+10 a posebno 5+5, i ovo led u ljuspice? hvala.

prije dva dana sam radio kod covjeka kobasicu po nekom njegovom receptu : 10 kg mesa 250 g. soli, 35 g. bibera mljevenog, 100 g crvene slatke, 75 g bijelog luka, po meni nije losa kobasica samo za moj ukus ja bi dodao jos jedno 20 g. ljute paprike

Ove godine sam napravio kobasice po sledećem receptu: na 60 kg svinjskog mesa dodato je 1.8 kg soli, 500 g slatke paprike 250 g ljute paprike, 50 g bibera i šaka belog luka.Ukus odličan blago ljuto samo sam trebao još malo belog luka.Dimljeno tri puta bukovim i šljivovim drvetom.

Uuu bre druze da nisi ti to malo presolio,200gr sasvim dovoljno za 10kg mesa...i moj savet manje slatke,po mogucstvu bez nje,al ukusi razliciti,nema ljutis:ppozdrav:.
Ja na 10kg smese:
200gr soli
40gr bibera
150gr ljute iz Glozana
100gr mlevenog b.luka
1 supena kasika secera

Kad je paprika u pitanju to je krajnje individualno, ali so definitivno treba drzati u granicama 1,8-2,0 %... Jedne godine tetak greskom sipao 2,3% soli, bome se te godine gostili kerovi, to niko od nas nije mogao jesti.

2% je taman koliko treba.Ni ne slano ni preslano.Prošle godine u kulen išli 2.2% i bogami dosta slano beše a to nije to.

Ja pravim kobasice po starom oprobanom receptu,te su namenjene za dorucak -rucak u polju za vreme radova, msl nije ona za mezetluk dakle na 8kg mesa dodam2kg ledjne tvrde slanine a zacini su 20dkg soli 10dkg slatke paprike 5dkg belog luka 2,5dkg belog bibera 1,25 samlevenog kima i supena kasika secera.Lako za pamtiti svaki zacin se prepolovjava nadole.Prijatno

brankoh ovo 10+10 je meso a ovo 5ili pet ako nemaš i konbinuješ +sastojci izađe veća kilaza ovaj led sluzi daveze loj i meso kad ga mejleš ta masa dođe polu smrznuta to sve radiš u hladnoj prostoriji znam tipa prodaje zamrznutu vodu mesarima u flaše po5din koji lik meni bilo bauk ali ima logike nemaju vreme da se bakću s led mesari a problem im je loj nemajuga pa idu po vojvodini i uzimaju pozdrav

recept po kom pravim kobasicu: 1.8% soli,0.6% ekstra ljute,na 10kg mase saku secera,malo belog luka i bibera i to je to!slatku papriku ne dodajem....
recept za kulen: 2% soli,0.9% ekstra ljute,1dl ruma i saka secera na 10 kg mase!

Pošto je vreme spremanja kobasica a mnogi su slabi sa receptima mogli bi postaviti par receptura za kobasice...

- - - - - - - - - -

Na 10kg svinjskog mlevenog koliko bi trebalo staviti juneceg za domaću kobasicu?

Pošto je vreme spremanja kobasica a mnogi su slabi sa receptima mogli bi postaviti par receptura za kobasice...

Druze puna ih je tema, i malo je to nezahvalno pogotovo davati predloge vezane kolicinu ljute paprike, jer nije svaka ni priblizno isto ljuta.
Ono sto je bitno jeste da so ne prelazi 2% i to je ono s cime ces najlakse pogresiti ako to ne ispostujes, a sve ostalo je varijacija na temu.

Ja recimo radim po sledecoj recepturi:
1,8% soli
Paprika 1% (ovde je tesko dati preporuku za procenat ljute ako se ne proba paprika pre toga)
Biber 0,15% (sveze mleveni)
30gr belog luka na 10kg mesa!
Kasika secera na 10kg smese...

E sad kod paprike ima tri varijante da se ne pogresi mnogo.
1. 70% slatke paprike spram 30% ljute (blaga)
2. 50% slatke paprike spram 50% ljute (srednje jaka)
3. 30% slatke paprike spram 70% ljute (zestoka)

Krajnji rezultat zavisi od mnogo faktora. Znaci potrebno je zrelo meso, da je kvalitetno samleveno na 8 sajbnu, bez da je masina muljala ili povracala meso.
Onda svezi zacini, domaci beli luk i biber u zrnu sveze samleven. Paprika je mozda i kljucna i ja stavljam iskljucivo domacu papriku kupljenu u Bezdanu koja je vrhunskog kvaliteta (i cena joj je takva 1400din po kg)
Sve to je potrebno DOBRO izmesati i kvalitetno napuniti i za kraj kvalitetno odimiti i to je manje vise to.
Cak i ako sve uradite drugacije, recimo uzmete luk u prahu, pa papriku iz supermarketa, pa vec samleven biber itd. to moze biti i dalje ok kobasica ali ne moze biti kvalitetna na ukusu kao ako se sve ispostuje po preporuci....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh