Recepti kulena, kobasice, švargle...

motor i reduktor od male muzilice, dosta je spora sto mi i nije tako bitno. kad je bila rucna svi beze kad treba da se melje, posle prepravke na motor, svi bi da ubacuju :osmeh: vec 10god radi ovako...

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

@talianu
http://poljoinfo.com/showthread.php?967-Recepti-kulena-kobasice-švargle/page49
Kod nas su creva prošle godine bila 100 din/kom.dužine 1 m.
Sledeće nedelje ću ići u nabavku pa ako bude mogu ih pitati da li šalju post-expresom.
Jeeel a koje su jabuke jele svinje ajdared ili green-smit?
To je to Ljuša,kako stoji posle 5-6 meseci(ako je izdržalo ).
Delišes,jonagold i GS:osmeh: to imam a ove godine je obrao mraz nema ni za rakiju.
Pitaj da li šalju Post e. pa javi.
Dule ima toga cele godine ,nećete valjda cele godine na dijetu?

A kako izgleda ta glodalica ,verovatno znam ali ne mogu da se setim ai ovde se to drukčije kaze.Ili može li drukčije nekakvom turpijom?Ako u sat vremena samelje tako puno mesa mora da je baš oštra.
Hvala za odgovor.
Noz i resetka na masini za mljevenje mesa se ostre na brusilici za ravno brusenje (ono na cemu se poravnjavanju glave motora).Posto ona radi na smicanje,veoma je bitno da su povrsine savrseno ravne i paralelne. Moze i na glodalici ako se ima odgovarajuci alat, tj brusna ploca, strug vec nemoze izvesti takav kvalitet obrade.

Mora se oštriti i grudna strana noža i to može nekim oštrilom tipa brusnih ploča , a ova ravna kao što si rekao samo nežno na brusilicama ravnim.Naj više ljudi greše što baš to često ravnaju i povećavaju dodirnu površinu a ona mora da je što manja tj samo vrh tj oštrica noža da dodiruje rešetku.

Kod nas praktikujemo malo drugačije oštrenje , takodje ravnamo poledjinu noža na ravnoj brusilici ( nikako iz ruke) ali ostavljamo širi pojasd naleganja , tako da posle možemo oštriti grudni deo iz ruke kod kuće , sve dok ne potrošimo tu ravninu ili dok ne izkrivimo nož . . .

Dobro ,alibaš taj širi pojas može da pravi problem. Pogledaj novi nož koliki mu je aj pojas.Trebalo bi čim odseče oštrica tetivu ili mišić da se odmah pojavi prazan prostor izmedju noža i reš. .U protivnom ako povuče tetivu u tajširi pojas odmah prisilno odmiče nož i zalepi reš. Ako me razumeš.

Evo da i ja dodam malo na ovu temu .. Za dimljenje i susenje ovde u Kanadi cu napisati kasnije ali za ovaj prvi natpis da postavim jedan specijalitet sto spremam kad se sastane drustvo uz tamburu pa da meze ne zafali...

Elem.. ovo se zove hrskava pata i inace je specijalitet koji dolazi iz Indonezije...jako je dobrog ukusa i pivo se na njega lepi ko tapeta na zid...

Sve je u slikama pa ce valjda biti jasnije:

Prvo da pokazem skalameriju na kojoj kuvam u garazi:
2012-10-13191747.jpg

Kupim gomilu svinjskih koljenica i presecem ih na pola i onda ih kuvam u loncu...otprilike ko za pihtije (hladetinu)...Sa povrsine treba da se skine talog koji se nahvata a izlazi iz kostiju
2012-10-13191717.jpg

Skidanje taloga sa povrsine
2012-10-12180450.jpg

Punjenje lonca sa uljem i kolenice u vrucem ulju...mora se pazi da temperatura ulja ne predje granicu jerbo se onda zapali i sjebe i ljudstvo i materijal,,,
2012-10-13194024.jpg

Kad se lepo ispece, izvadi se iz ulja, namaze sosom da lepo potamni, malo pecurke, salata i pivo...
2012-10-13202325.jpg

Em je hrskavo, em je masno, em trazi piva em kad se naklopas spavas ko beba celu noc...

esrger

Froncla kojim sosom prelivate kolenice.
Gledam na YT kako ameri prelivaju prasetinu sa nekim sosom braon boje.
Pa me interesuje šta je tradicija.
Ženina tetka kada smo u švici sprema nam isto neki kiri sos (churuy)- tako nekako se piše. Takva mu je boja .

Da nije kari.Svetlo braon boje,skoro oker.Koristi se kao zacin pri pecenju mesa.Verovatno moze i za susenje.Izuzetno prijatnog ukusa.

Dobro ,alibaš taj širi pojas može da pravi problem. Pogledaj novi nož koliki mu je aj pojas.Trebalo bi čim odseče oštrica tetivu ili mišić da se odmah pojavi prazan prostor izmedju noža i reš. .U protivnom ako povuče tetivu u tajširi pojas odmah prisilno odmiče nož i zalepi reš. Ako me razumeš.
Ako je nož dobro poravnat , nema mesta da se bilo šta podvuče . Ko garantuje da je novokupljeni nož ikada bio dobro naoštren ...?

Ima li ko recept za rostilj kobasice? pravi li ko od vas? dobro dodju kad pravim mesano meso kao salata da se zaljutimo, a kad pecem obicnu kobasicu nije to to, ipak je rostiljka jaca sa zacinima i ima prepoznatljiv smek i ukus

Ne treba ti neki poseban recept samo po ukusu.
Ja ih pravim tako što smši za kobasice (domaćoj) dodatno dodam biber,beli luk i ljute paprike po ukusu.Napunim u tanka ovčija creva .Pre bacanja na roštilj samo ih malo potopim u ključalu vodu i onda creva ne pucaju na roštilju.

evo recept roštilj kobasice iz kolevke roštilj mesa dok nisu izmislili soju.10kgjuneći čerek prednji ili otpad od čerek,10kg svinjsko masnije ili otpad ili 5kgsvinjsko 5kg loj 0,600soli 2kg led u ljuspice 0,600aleva paprika 0,1oobiber mleveni 0,100aditiv ks1 o,500beo luk 0,100gruvana paprika. meso iseći na komade oko50do100g ubaciti sve zajedno u mešalicu i dobro izmešati ostaviti da otstoji 10sati samleti na krupnu šajbnu i smesa je gotova.ovo vam prepisujem kako mi je majstor napisao a imam i za roštilj meso prijatno

Nazad
Vrh