Recepti kulena, kobasice, švargle...

Koristim ja samo za salamuru.Potrošim oko 200 grama za celokupno soljenje i mešam je sa običnom solju a jedne godine smo koristili nitratnu so umesto obične i nije nam ništa falilo.
pa jbg to 200 grama na ukupno soljenje je kao jedan naprama otprilike,jel može malo preciznije

Ne može preciznije jer nemam nikakvu meru što se toga tiče.Nitratna so je veoma štetna pa ubacujem što god je manje moguće u meso.

Neznam dli je bilo ali je aktuelna tema ovih dana.

Poslednja izmena od urednika:
I ja imam Dick nozeve i ostrac pa neide ni blizu tako ko ovom tipu sunke prosto napustaju trup:haha:

A za koliku je to količinu mesa? Ta jedna kanta?
Da to je količina soli za tu kantu ,a kanti sipaš dok n potopiš svo meso i sutradan donaspeš ako nešto popije.Nećeš pogrešiti ni ako naspeš puno bure a imaš mesa do pola jer je koncentracija odgovarajuća za tu količinu vode .

Jel itko od vas radio da zakolje prase jedno ili dva iz nekog razloga ranije mjesec dva i špek i meso stavi u kištru, pa ga sad vadi odmrzavat kad ide klat još svinja.
I onda to odmrznuto stavlja sa ovim friško zaklanim i tako radi kobasice i sve ostalo? :sta:

Brže se osušilo jel je tehnološki rečeno zrelije. Usled zamrzavanja nema tog zamrzivača( kućnog) koji će zamrznuti meso za 2-3 sata.Tako da je prilikom zamrzavanja prošlo prvu fazu zrenja a tokom odmrzavanja se izdvojilo višak vode tj slobodna ne vezana voda.

Uzgred da pitam neko je prošle godine pisao da komade mesa(od buta ili krmenadle) stavlja u goveđa debela creva i tako suši pa ne prave "koru " .
Meni sada treba za probu ta debela goveđa creva .
Ako neko zna gd se ima kupiti bio bih zahvalan za kontakt.
Italijani stavljaju u neki polupropustljiv papir i efekat je isti.Ali nisam nikad čuo da se ima tako nešto kupiti kod nas.

Danas sam prinudno skinuo kosti iz pošnice u zamrzivač .Malo mi sumljiv miris i nisam hteo da rizikujem.Kobasicu jednu sam presekao i sve normalno .Do sad sam 3 puta dimio .Svi koji su do sada obesili neka vode računa.I salamure da se pretaču i kontrolišu.:ppozdrav:

Sutra smo odložili klanje 5 komada samo će jedan pasti za zamrzivač ostali nastavljaju tov dok se temperature ne ustale oko nule.I jedan jaganjac je spreman.
Današnja proba

Ukus fantazija kakvi italijanski,istarski,dalmatinski,njegušku,zlatiborski ovaj Banatski može sa svakim da se meri bez sramote.
Šteta što ništa ne brendiramo i reklamiramo .
Dva meseca soljenje 12 meseci sušenje.Svinje pred klanje 45 dana jele jabuke.Dodaci morska so i karpatski vetar.
Izvolite na probu.

I ja sam hteo da odlozim,al najavljuju zahladjenje od nedelje tako da se drzim namenjenog datuma(5-tog)...
Proslu Rumu vasar kupio top za meso od Vulina iz Lacarka,prohrom,8kg,za sad samo reci hvale,dosta brze se puni kad je veci top.

Nazad
Vrh