Recepti kulena, kobasice, švargle...

Daj Maticu pojasni mi ili stavi sliku ako imas spoj motora i masine, a motor vec imam trofazni

@prnjavor@Ja nosio kod mesara koji proizvodi tu slaninu.Postupak tačan neznam ali otprilike ovako_Odvezeš komade kod njega (poželjno ga pitati za dimenziju zbog kalupa).Koristi se isključivo ona njihova nitratna so .Obreže komade i smesti u kalupe. Kalupi su ujedno i prese sa šarafima kojima to stegne.Zatim to bari neznam koliko .Uglavnom ja došao za par dana kad je rekao i to preuzeo.Masti dosta izadje.E sad ispočetka smo mi to krkali i stvarno orginal kao ona barena iz samoposluge,Medjutim nakon izvesnog vremena (i to brzo) hćemo svi one naše "prave " pa smo menjali ko je bio zainteresovan...Stvar ukusa.:ppozdrav:

Mašina trenutno nije kod kuće pa vam ne mogu slikati.Spojeno je jednostavno.Motor je preko remena spojen sa remenicom od pogona bubnja na veš mašini a remenica sa mašinom je spojena kardančićem volana od Juga.

Mala remenica je na elektro motoru a na mašini je kardančić direktno vezan za veliku remenicu od bubnja veš mašine.

Možda nije pravo mesto za pitanje ali da ne otvaram novu temu kratko ću.
Da li zna neko koliko klanice uzimaju za uslužno klanje do polutki.
U pitanju je 50 kom. Zamolio bih ako neko zna tačan podatak jer ove cene klanja po kućama znam i nije izvodljivo da odradim tako.

Nisu ni klanice jeftinije.Dugo je bilo 10 eura po komadu a onda su i oni podigli na 2.000 po komadu a po toliko kolju i mesari po kućama čak neki rade po kilogramu žive vage od 10 do 15 dinara kako koga klepe.

Hvala momci.
naravno + prevoz.
Nadalj još jedno pitanje da li znaš za tu klanicu koliki im je dnevni kapacitet tj da li može 50 za jedan dan. I ako možeš pošalji mi ime klanice ili neki kontakt čisto da ga imam u vidu.
Prevoz mi je velika stavka .Ali nikad se ne zna.

Jeste vi čuli za ono da but-šunka mora odstajat u salamuri dana koliko ima kg.
npr šunka od 15kg će unutra biti 15 dana.
radi li itko tako?

Mesari kažu kilogram mesa stoji 3 dana u salamuri.Mi šunku-but bez obzira na veličinu u salamuri držimo 6 nedelja a kada je skinuto sa kosti i u komadima onda je sasvim dovoljno 3 nedelje.

Pet % od vode koju stavim.
npr 10litara i 0,5kg soli. i jos stavim papriku,cesnjak,papar u zrnu.
Iako smo te godine dosoljavali svaki puta kad smo ih okretali.

Pa dobro niste smeli dosoljavat jer to noje precizno. ,Ja sa jajetom .Sipam so u vudu pr kova od jupola, i rastapam so .Kada jaje krene gore koncentracija je idealna.

Ja sam jedared drzao(probao) sunku 4 nedelje i te godine se gostili kerovi....Tako da sam o'ma vratio na 6 nedelja,izbacio suvo soljenje i vratio se na salamuru,bez dosoljavanja,vadjenja sukrvice sto pusti meso(sa njom ode i deo soli),samo ih okrecem jedared nedeljno,slanina 5 nedelja...

nju-viliđ može 4 nedelje ako su plećke u pitanju ili butovi od tovljenika do 150 kg.Ako su butovi(šunjke)od tovljenika 300+ kg i pritom se suše cele onda mora najmanje 6 nedelja da se salamuri.A po pitanju presoljenosti postoji prosto rešenje a ono se zove rasoljavanje.

Potvrdjujem u vezi rasoljavanja ja zavisno od velicine sunke drzim u hladnoj vodi od12 do 24 sata i bude OK

A nije Vam onda preslano kad stoji 6 nedelja?
MEni jednom stajale 3 nedelje i nikad više! Bilo slano do zla Boga

Ako se meso zbog toploga vremena mora duze drzati u salamuri i mislite da ce biti presoljeno,onda pre kacenja u pusnicu meso potopiti u hladnu vodu oko 12 sati i zakon osmoze ce uraditi svoje, to jest odsoliti.

Nazad
Vrh