Recepti kulena, kobasice, švargle...

Bogami čini mi se da će zime biti sve duže i sve hladnije.Ne znam kada daviti svinje jer ako i Novembar bude ovako topao meso će se pokvariti a to neće valjati.

Ako budu hladne i snegovite samo ce biti normalne zime. Ja sam kao klinac gazio po kori od snega i nisam mogao da propadnem. Bile su to stvarno snezne god. odosmo u :off_topic:

ajd iz iskustva vas ovde recept za meni zvanu domacu kobasicu gde ide so ,biber ,paprika ,beli luk.u kom odnosu na meso so znam da ide 2 posto uvek to majstori prave kao otprilike pa nekad ispadne dobro nekad ne....pa da utvrdimo mere hvala na savetima unapred:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Mi nismo koristili krv u prerađevinama, dok smo držali svinje. Probali smo par puta praviti krvavice, po nekim receptima u kojima ide krv, onako eksperimentalno, ali smo odustali jer nam se nije svidelo. Druge prerađevine nisam probao, sa dodavanjem krvi u smešu, ali bi to rado učinio.

Dugim mesanjem mesa se dobija kompaktna masa tj slepljeno meso u npr.kulenu da se ne rasipa kad se sece. Kad kazem dugo mesanje mislim na bar pola sata,sat je optimum.

Ovako su to radile naše bake, prirodno sušenje paprike,

qn484w.jpg

Slepljeno meso ili mesno testo.Najbolje i najvaljanije rešenje protiv rasipanja kulena,kobasica i sličnih mesnih prerađevina prilikom seckanja je šećer.

Taj studentski ručak bi bilo interesantno posmatrati sa strane ako bi pokušao peći u domu kada bi zamirisala okolina , koliko bi ostalo domaćinu (studentu) !

Mi naše koljemo odavno_Ostala je još jedna cela.Vidim vi ne obrađujete šunjke već ih sušite sa sve masnoćom i kožurom.

Ma da samo cepneš but i usoliš ,bez ikakvih dodataka ,samo so. tako prevrćeš svaki dan i dodaješ soli nakon 6 nedelja ubaciš 1 dan u ladnu vodu.
Zatim 5-6 dimova na svaki 2-3 dana i samo sušenje u sušnici ima promaje cele godine.Obično načinjemo posle godinu dana od klanja. Ukus pravi i zemljaci sa Njeguša bi zavidili.
Drugo mesa( pečenice i meso bez kostiju kao i deo slanine) pravimo polutrajno (bareno,brenovano) nosim kod mesara u susedno selo.

Ja koristim so i šećer u salamurenju.Salamurenje na suvo ili na jaje.6 nedelja stoji u buretu i nakon toga sledi rasoljavanje 24 sata u hladnoj vodi uz menjanje iste.A onda dimljenje na šljivinom drvetu i bukovoj piljevini.I na kraju nakon boravka na promaju izgleda ovako.
07052012896.jpg

Nazad
Vrh