Recepti kulena, kobasice, švargle...

Vadite i kost? Ne vidi se sa slike inače super izgleda.Slikaj kad koljete i sređujete meso ako ne zaboraviš.:ppozdrav:

Ne vadimo kost.Ide cela na sušenje.Imam slike celog postupka ali nešto neće da se dignu na server pa će biti najverovatnije friških od ovogodišnjeg svinjokolja.

Brzo osusena kratkotrajna slanina

2eznv47.jpg

Zamolio bih kolege iz Hrvatske ili mozda neko i odavde zna,sta su peke?
Na ovom snimku se to spominje,kao "masa"za kulen,ako sam dobro razumeo.
Na 07:00 minutu snimka.

Zamolio bih kolege iz Hrvatske ili mozda neko i odavde zna,sta su peke?
Na ovom snimku se to spominje,kao "masa"za kulen,ako sam dobro razumeo.

Krmenadla, mišić uz kičmu je peka. Prije su korišteni samo posebno ,,tvrdi" komadi mesa za pravljenje kulena -kulina.
To su vratina i ponekad peka jer se sve rezuckalo noževima na sitne komadiće i od toga pripremao kulen.
Svinje su bile puno manje, lakše i od jedne životinje se pripremao u prosjeku jedan kulen.

Evo i ja da napisem nesto u ovoj temi,posto se blizi svinjokolj(ja cu vec u subotu da koljem, prinudno,zena hoce da upadne u zamrzivac):haha:.Naime ,dobio sam recept iz madjarske,ja jos nisam pravio ali sam imao prilike da jedem ovu kobasicu,od istog sam i recept dobio,jedva.Mogu da kazem da je jako dobra,i dobrog ukusa a oni ovu vrstu kobasica (kulena)nazivaju Sifoder,evo recepta. 22kg mesa,6gr muskatnog oraha(1 komad),djumbir10gr,crni biber60gr,piment 1 kesica,nitratna so 50gr,so obicna 500gr,mleveni kim30gr,beli luk50gr,paprika ukupno 500gr(moze pola ljute,stvar ukusa)secer u prahu 140gr,rum 2dcl. Meso krupno samleti i puniti u creva vece debljine(ovaj sto sam ja jeo bilo je punjeno u neka bela creva,imaju neko ime nemogu da se setim,toliko od mene.

pre neki dan preresili jednu krmacu i jednog 120kilasa...e da i siljegan u kobaje :osmeh:
nismo klali svinje od prosle godine, zato je palo tele, jedno bice od 300kg, tovne curke itd...
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

pravljena izmedju ostalog kako je mi zovemo ''crna'' mesna domaca komasica...

ovde je 60% od siljegana meso, a zena jos nezna za to i kaze da je extra, da zna ispovracala bi i ono od prekljuce sto je jela:haha:, sto samo govori o kvalitetu bejinog mesa...

u meso stavljamo osnovne zacine i nista drugo, sve ide od prilike-ruke ne meri se gramaza zacina, po malo se dodaje i proba dok ne dobijemo zeljeni ukus...
satojci:
so, biber, beli luk, mlevena slatka paprika, mlevena ljuta p, tucana ljuta p. i to je to...

e da, ko je u prolazu neka svrati da proba, bice mi zadovoljstvo kaseci mu ovu prelepu kobaju :ppozdrav:

maticu, napisao sam sastojke, to ubacis u predhodno samleveno meso koje je proslo kroz resetku masine 8mm i mesas do iznemoglosti...
u ovoj kobaji je 60% ovcije ,a 40% krmacino meso, i to nije pravilo. ubacujemo kad sta imamo-junece, nikad samo svinjsko...

Na nase domace vino se jos niko nije zalio :) uz dimljeno meso i kobasice bude kao kec na jedanest :)
kec na jedanest je tropa bolja je 10 tad je anjc.A vino i suvo meso nema boljeg uhhh

- - - - - - - - - -

kako vi spremate slaninu za sušenje.Gledao sam u boboti kod vukovara oni prokuhavaju pa onda kače u dim.Rad li ko od vas tu obarenu slaninu i kako?Klanje je blizu hitan odgovor molim:sta:

Slaninu radi ko kako voli.Ja je recimo ne stavljam u salamuru.Dobro je usolim i ostavim 3 nedelje i onda ide na dim.

treba pre klanja da masinu za mlevenje mesa32 povezem sa trofaznim motorom. Sada me zanamima kako to da uradim sto prostije, negde sam video da neko ima mali reduktor izmedju masine i motora, pa me zanima od cega i da li ima da se kupi negde. Dobro bi mi dosala svaka pomoc i misljenje

Dovoljan je i monofazni motor.Na mašini koju ja koristim je monofazni motor od veš mašine i pogoni 32-ku bez problema godinama.Melje čvarke,salo,meso...bez problema i stajanja.

Nazad
Vrh