Recepti kulena, kobasice, švargle...

So , biber, beli luk, ...
Kod mene u selu (ili gradić?) neki stavljaju čak i krompir. Probao sam, može se pojesti, ali hvala mi volimo krompir, ali posebno...

Kao što sam već rekao neko voli crnke,...
Ja volim svašta probati, sve je stvar ukusa. Volim ljuto, a probao sam kulen, koji je bio baš ljut, a klinci u toj kući su baš tamanili...

So , biber, beli luk, ...
Kod mene u selu (ili gradić?) neki stavljaju čak i krompir. Probao sam, može se pojesti, ali hvala mi volimo krompir, ali posebno...
Kako molim??????
Nema kod nas kobaje bez paprike.
Ima u delovima gde su kolonisti iz Crne Gore ,oni imaju jednu kobasicu zove se đevenica u nju ide samo biber i so i ne melje se nego se seče sitno.

Kao što sam već nekoliko puta rekao ukusi su različiti...
Jednom prilikom uz nedeljnu jutarnju rakiju sa komšijama se našla tema za razbistravanje topljenje masti. Da ne poveruješ, koliko nas je bilo, svako na svoj način radi, i normalno posle izvesne količine rakije svi su se kleli da samo oni znaju topiti mast. Evo nekoliko recepata, koje sam onda čuo.
Varijanta 1:
Slanina se seče obavezno ujednačeno ( tu se svi slažu), prebaci se u kotao, lagana vatra, sipa se 1-2 litre vode,mešati stalno i pojačavati vatru. Kad je gotovo, procedi se mast, čvarci se vraćaju u kazan, jaka vatra, sipa se mleka na čvarke uz stalno mešanje. Mleko ide zbog boje čvaraka.
Varijanta 2:
Sve isto kao pod jedan, ali bez vode, odmah se sipa mleko.
Varijanta 3:
U zavisnosti od količine slanine za topljenje, stavi se 1-2 kg masti u kazan, rastopi se na laganoj vatri, u to se sipa iseckana slanina . Vatra se postepeno pojačava,
Varijanta 4:
Bez vode, mleka i masti, slanina u kazan, lagana vatra ludačko mešanje, kad krene vatra se pojačava.
I sad ko zna topiti mast?....

Ja,tj. moj šogor koji je zadužen za čvarke radi kao u prvoj varijanti.
I uvek budu mamojeb čvarci.
Siguran sam da bi na nekoj čvarcijadi bili u vrhu.:osmeh:
Još da dodam,kada se čvarci izvade iz oranije,obavezno ih raširiti po papiru(mesarac) da bi se lepo ocedili.
x3eu5i.jpg

Sutra je nastavak svinjokolja, večeras su ostavljeni u polutkama, kačim slike svega što napravimo. :ppozdrav:

Vezano za crnogorsku kobasicu na Negušima u nju stavljaju i ruzmarin, u principu ona se stavlja u pasulj raštan, prži se, jer su komadi malo veći tako da nije baš za odmah da se jede.

Malo da se zvakne,pa na spavanje
mhy893.jpg
mhy893.jpg

---------- Poruka napisana 13-01-12 u 09:30 ---------- Prethodna poruka je 12-01-12 at 23:43 ----------

Neka kaze neko da se ne isplati da se drze svinje.
16td3n.jpg

Isplati se itekako.Napravite šta god hoćete od prerađevina,znate šta ste stavili unutra i najvažnije od svega znamo šta jedemo.Kifler Adidas slanina. :bravo:

Slanina je od nerasta iz predhodnih postova, a u kobaje sam od zacina stavio biber, beli luk, i mlevenu ljutu papriku, naravno so i meso a to sto se vidi kao origano ili bosiljak verovatno majstorica koja prodaje papriku nije odvajala drske nego je sve mlela pa to sto se vidi su delovi od paprike.

Vidi pankin , kao što sam rekao , treba svako da prilagodi recept po svom ukusu. Neko voli plavuše, a meni više pašu crnke. Recept sam dosta dugo tražio, dok nisam
naišao na nešto što nam odgovara. Ako pravimo kobasice samo za ispeći, onda i mi stavljamo manje soli, ali za sušenje ide 2,2 %. Prije otprilike 15 godina sam video kako se pravi debreciner pravi od mesa, a tamo ide dosta vode, što me je totalno zbunilo, ali bilo je super. Koliko ja znam u banatu ne stavljaju papriku u kobasice...
e sad ga jebeš. kakve veze ima debreciner sa ovim našim slavonskim ili sremskim kobasicama.u industrijske kobasice ide puno začina da sakriju kakva su govna stavili unutra što kod nas nema potrebe.

Poslednja izmena:
Verovatno sam promašio temu, ali danas sam pažljivo pročitao ponovo skoro celu temu, nigde niko ne spominje da se radi o recepturi isključivo sremskih ili slavonskih kobasica. Koliko sam ja shvatio radi se o recepturama od ciji je sastojak glavni od svinjetinje. Ovde gde ja živim, ovaj deo se zove Bačka...
Spravljenje već spomenutog debrecinera se desio u mom dvorištu, pravio ga je VKV mesar, Završio srednju školu negde početkom pedesetih godina, radio kao tehnolog u jednoj većoj klanici, radio u nemačkoj 5 godina. U već spomenuti proizvod je stavio iskljucivo meso, ledenu vodu, papriku, so , biber, crni luk,....
Još jednom se izvinjavam za ometanje, i ako sam promašio temu. pozdrav

Niste promasili temu.Svaki savet i iskustvo su korisni.Sto se tice kobasica recept je uglavnom isti a najvaznije od svega je da su potpuno domaci proizvod bez vestackih aroma i gomile aditiva.

Nazad
Vrh