Recepti kulena, kobasice, švargle...

meni je zao samo sto su kod nas ukinuli prodaju govedjih creva ali hvala bogu ove godine sam kupio preko u Madjarskoj, inace kulen najvise volim u debela govedja creva da punim

Kod nas ima da se kupi svih vrsta creva.
mi ko da ne zivimo u istoj drzavi, u Subotici ima jedna dobro snabdevena radnja koja se bavi svime za klanice,mesare i svinjokolje i tamo sam cuo od coveka mislim da je gazda da je zabranjen promet govedjih creva u Srbiji,zvanicno, e sad da li ima kod nas ko cisti govedja i prodaje neznam uglavnom vec par godina u Subotici nema govedjih creva ( mislim na fabricki ociscenih)
Bas sam se obradovao sto sam preko nasao ali samo tanka ( malo deblja od svinjskih)...sliku sto sam stavio pre nekoliko postova je u ta govedja creva

danas skinuo sa promaje malo kobasice za probu, dobrog je ukusa samo mora još malo da stoji na promaji uglavnom može da se jede
awfi12.jpg
::vino::

Zabranili su oni mesnicama da prodaju belu džigericu jer je navodno kancerogena pa je opet ne bacaju već guraju u prerađevine.U okolini postoji ista takva specijalizovana prodavnica koja prodaje mesarski alat,začine,creva...samo kažete šta vam treba.Najverovatnije je kod vas u Bačkoj hladnije vreme.Kod nas je mekano i to ništa ne valja.

Neko je pitao za recept za barenu slaninu,slanina se dimi toliko da bude do polovine suva,zatim se skida i kuva u salamuri pa opet na 3do 4 dima.Salamura se pravi tako što se na 10 litara vode stavi 100 grama soli,1 kašika aleve paprike,1 glavica crnog luka ,1 glavica belog luka,1 kesica bibera u zrnu i lovorov list i slanina se kuva 45 minuta ocedi se 1 dan pa na dim.Meni se jako dopada izvrsna je i lekovita.

Pozdrav svima prvo da se prestavim posto sam nov na forumu zovem se Petar zivim u okolini Pozarevca i td, Vidim da na forumu ima bas dosta znalaca u susenju mesa,kulena kobasica i dr ja imam problem i molim za POMOC u pusnicu sam stavio da susim kobasice oko 10kg dok mi je meso jos u salamuri,recept za kobasice sam nasao na neto petrovacka kobasica sa 8kg svinjskog i 2kg juneceg so,biber ,beli luk, aleva i malo vode... Posle punjenje kobasica u vestacko crevo velicina otprilike kao rostiljska, zakacio sam na stapove u pusnicu ostavo nekoliko sati i zalozio vatru (drvo je sljiva i suva) posle 4 do 5 sati lozenja probao sam da i na kobasiri znaci na povrsini creva oseca se jaka gorcina,moje misljenje je da se u komori gde se susi zadrzava previse dima sta vi mislite o tome i sta trebam uraditi,dali oprati necim kobasice (voda so )da bi izgubile gorcinu.MOLIM ZA POMOC hvala unapred. Srecni vam praznici

nemoj ništa da pereš da li si probao kakva je unutra pusti crevo naročito ako je umjetno

Pozdrav svima prvo da se prestavim posto sam nov na forumu zovem se Petar zivim u okolini Pozarevca i td, Vidim da na forumu ima bas dosta znalaca u susenju mesa,kulena kobasica i dr ja imam problem i molim za POMOC u pusnicu sam stavio da susim kobasice oko 10kg dok mi je meso jos u salamuri,recept za kobasice sam nasao na neto petrovacka kobasica sa 8kg svinjskog i 2kg juneceg so,biber ,beli luk, aleva i malo vode... Posle punjenje kobasica u vestacko crevo velicina otprilike kao rostiljska, zakacio sam na stapove u pusnicu ostavo nekoliko sati i zalozio vatru (drvo je sljiva i suva) posle 4 do 5 sati lozenja probao sam da i na kobasiri znaci na povrsini creva oseca se jaka gorcina,moje misljenje je da se u komori gde se susi zadrzava previse dima sta vi mislite o tome i sta trebam uraditi,dali oprati necim kobasice (voda so )da bi izgubile gorcinu.MOLIM ZA POMOC hvala unapred. Srecni vam praznici
dobro dosao na forum
ti to logorsku vatru lozis ispod kobasica ? ?
kobasice se u pusnici dime sa "hladnim dimom" moras da se trudis da u pusnici prilikom dimljenja minimalno podignes temperaturu......prakticno bar ja tako radim uzmem zara/zeravice iz peci ( ili pak nalozis Van pusnice vatru i kad se drva ili cutke razgore dobro) onda stavim preko toga jednu dve,tri cutke ili par klipova kukuruza i bacim preko toga 1-2 lopate piljevine bukove i onda malo jos duvam u zar da uhvati piljevinu da pocne da gori ALI SVE TO BEZ P L A M E N A

Pankin probao sam i smesa je zasad ok....

Rabadzija ja sam posteno zalozio bilo je malo i plamena ali mi je loziste odvojeno od mesta gde kacim meso betonskom plocom a u njoj kad je pravljena ostavljeno je dvadesetak rupa velicina pivske flase kroz koji prolazi dim..
Neznam gde sam pogresio al mislim da je do pusnice ovo mi je vec drugi put da imam slican problem, moj komsije susi meso i kobasice i na vecoj temperaturi i nikad se ne osecaju na gorko...

moje kobasice su dobile 4 dima u sušari i objesio sam ih na tavan pod krov.
sad je u sušari sve osim kobasica i krvavica.

najgore mi je kad lupi ono toplo vrijeme trecem cetvrtom mjeseecu para dana kao i ovih dana pa moram sve saa tavana smicat i spremat u kištru jer se pocinje cijediti.

paradoks ne sekiraj se ja imam sličnu pušnicu nego uzmi bukve pa suši dalje na njoj da vidiš onda razliku .drugi put batali junetinu i ne sipaj vode u smjesu za kobasicu.

@paradoks

Ne pises kakve su bile prosle godine kada si osusio i ogulio crevo. To sto je sada spolja crevo gorkoga ukusa je u redu, pa ne moze od dima biti slatko ili slano nego gorko. Moze da bude problem od paprike ali unutar creva a ne spolja, a to je vec nesto drugo nije do drveta i dima nego do neispravnih sastojaka koje si umesao u kobasice.

paradoks ne sekiraj se ja imam sličnu pušnicu nego uzmi bukve pa suši dalje na njoj da vidiš onda razliku .drugi put batali junetinu i ne sipaj vode u smjesu za kobasicu.
to dodavanje malo vode nije problem jer sam video da dosta majstora u vodi izmesa zacine da se dobro otope i tako mesaju u masu( ali naravno to je malo vode),ja licno ne radim tako vec iseceno meso pripremljeno za meljavu pospem sa odmerenim zacinima izmesam i tako pustam kroz masinu pa se ujedno i sece i mesa.Voda se dodaje u kobasice koje su za pecenje ili u cevape i onda se dodaje i sodabikarbone da veze vodu u mesu da bi bilo socnije.

@paradoks

Ne pises kakve su bile prosle godine kada si osusio i ogulio crevo. To sto je sada spolja crevo gorkoga ukusa je u redu, pa ne moze od dima biti slatko ili slano nego gorko. Moze da bude problem od paprike ali unutar creva a ne spolja, a to je vec nesto drugo nije do drveta i dima nego do neispravnih sastojaka koje si umesao u kobasice.

Pozdrav Dusko prosle godine sam imao slican slucak smesa je bila dobra ali se osecala malo gorcina na crevu,danas smo sazidali 12 redi cigle na dimnjaku da malo bolje izvlaci dim mada mozda i nije zbog toga..

Pakin mi uglavnom susimo sa sljivom,tresnjom jabukom a bukve slabo ima kod nas neznam dali je bagrem dobar toga najvise ima a vode nisam puno sipao oko pola litre po receptu.

ma kakve pola litre na deset kila reko sam ti da to nije dobro meso je najbolje kad odstoji u polutkama da se voda iscedi a ne da se dodaje. drva koja imaju u sebi tanina ili smole ne idu za sušenje znači šljiva može ali samo jedan dan zbog specifične arome .zar ne možeš naći ni na pilanama ili kod stolara piljevine od bukve ,može i vrba topola grab

Nazad
Vrh