Recepti kulena, kobasice, švargle...

jeste tema je prava samo treba da nam kaže o kakvoj kobasici je riječ a ne da počnemo sa domaćom pa kasnije da svatimo da je nešto drugo.otprilike kao kad je pedro u seriji svatio da je sam sebi mama

Evo moje slanine i kobasice

fotografija0013e.jpg

fotografija0011j.jpg

fotografija0012s.jpg

Kako sam ove godine pravio prvi put kulen, treba mi savet iskusnih mastora , šta da radim sa kulenom koji malo pobeleo sa spoljne strane, kao da izbacuje vlagu iz sebe.Isti sam dimio osam dana a zatim ostavio da stoji na promaji. Kulen je punjen u veštačka creva.

@radan
Da,izbacuje vlagu.Ne diraj ništa,biće sve ok.
Inače juče i preključe bio kod drugara na svinjokolju,razbili se od posla.
3 komada od oko 140-150 kg i dve krmače od oko 250 kg.
fknz83.jpg

Evo i slika koje sam obećao, imao sam malih problema sa win, ali posle jedne reinstalacije opet je sve ok. :ppozdrav:

img20120112115841.jpg

img20120112115852.jpg

Imam još par zanimljivih fotografija ( gotovi osušeni proizvodi ovog mesara od mangulice, radi za hotel Lepenski vir), ali previše mesta ovako slike zauzimaju na forumu, kako da ih postavim više, a da ne budu otvorene odmah u punoj rezoluciji ?

---------- Poruka napisana u 23:43 ---------- Prethodna poruka je at 23:14 ----------

U
speo sam. :osmeh: Kao što se vidi na slikama, tata sa leđe u belom doktorskom mantilu, mašina za mešanje smese za kulen i kobasicu, kobasica na trećoj slici je od tih mangulica, kao i veći deo proizvoda na petoj slici.
p.s. iznenadio sam se kada mi je tata javio da donesem 0,7 l ruma koji su stavili u smešu, bilo je ako se nevaram 74 kg smeše. Stigao sam na kraj pa nisam uspeo da fotografišem sve, ovo je samo nešto po meni najzanimljivije.
:ppozdrav:

Poslednja izmena:
pozzz nov sam ovde pravio sam kulen 03.11 odimili 5 -6 dana i stavili na promaju stavljeno je svo meso od krmace sa 15 posto lednje slanine od zacina so ,paprika ,beli biber ....e sad vreme nije naklonjeno to mi je jasno u vestacka creva napunjeno .malo je pobeleo i probali smo jedan kao da mo malo ima kiselast ukus dali to tako treba ili se kvari....to me interesuje..

jel pravio neko pecenicu?kako se pravi?tj dimi?ja sve susim na hladnom dimu a hteo bih da probam pecenicu da napravim ali ne znam kolika bi temperatura trebala da bude od prilike i koliko dugo meso da bude na toj temperaturi

Pečenicu takođe sušim na hladnom dimu.To što vi hoćete da napravite bi trebalo da se bari.Proceduru ne znam ali ako hoću takvu ja odnesem kod čoveka koji se time bavi i obavezno se zamrzava jer nije trajan proizvod kao klasika.

106bi20.jpg

iptyxt.jpg

Ovo su kobasice od jarca starog 4 godine, bilo je oko 18kg cistog mesa plus 0,5kg loja a dodao sam slaninu 2kg i 5kg svinjske plecke, dodao sam so i alevu papriku. Punjene su u svinjska creva mada sledi put radim ovcija. Susene 3 dana i u zamrzivac, zalosno alinemam uslova sa vise dana dimljenja.

Stiglo za probu veceras par kolutica boja je odlicna ukus je taman.U ljucoj varijanti(koju jos nisam dobio) bice paprike taman za moj ukus i boja ce verovatno biti intenzivnija.
2nm0tbq.jpg

23m7beb.jpg

Nazad
Vrh