Recepti kulena, kobasice, švargle...

Matiću, i ostali Sremci koliko treba u ovoj našoj "Sremačkoj" klimi da kulen sazri?U subotu sam napravio petnaestak kila po prvi put pravog kulena pa ne znam koliko mu treba za zrenje.

Po pravilu 6 meseci ali ja to ne mogu da dočekam.Budu na promaji mesec dana i onda polako kreću da otpadaju :haha: jedan po jedan.

To se i kod mene dešava, do sad smo pravili kulenove i kobasice kao tati i braći odgovara, a sad sam ga ja zaljutio(kulen) neće moći niko da pipne osim mene pa će valjda dočekati da sazri kako treba

Sremac kulen se ne može preljutiti.Ove sezone sam na 50kg mase stavio 500gr ekstra ljute paprike i nije mi ljut,mogao je biti ljući.Dogodine bez kilograma nema ništa pa kud puklo da puklo(neće se baciti kako god okrenem :haha: ).Malaksalo volem da jedem što se vidi iz priloženog a i svi ti proizvodi ako im ne posvetiš pažnju neće biti lepi. :haha:

Mani baca toliko mesa,a pretisak.....zuji u glavi kao u trafo stanici.
Zaboravi da javim da mesaona za meso radi ekstra,izmesa ko bog.

@Matic.Braca a tebi ne smeta jako ljuto?Ja kad jedem mnogo ljuto moram da nosim ventilatir u wc.:haha:
@Nikola.Moras cesce da ides u lov da te ne zeza taj pretisak,malo da izduvas...:ppozdrav:

malaksalo
Ma di u lov,tek tamo zderemo:haha:,juce bez malo par kobaja.
Pritisak je nasledno kod nas,a ima malo i na nervnoj bazi,jbg zivac sam....nema problem ok je.
Matic
Da,da samo udri...

Ma šta kukate majku mu... šta su naši stari Sremci jeli?Da nisu možda jeli makro i mikro biotičku hranu, musli i ostale gluposti?
Poslušajte ovo i pamet u glavu bez vina i slanine nema zdravlja a ni Sremaca!!! :ppozdrav:

Matiću, i ostali Sremci koliko treba u ovoj našoj "Sremačkoj" klimi da kulen sazri?U subotu sam napravio petnaestak kila po prvi put pravog kulena pa ne znam koliko mu treba za zrenje.
ne znam kako kod vas u sremu ali kod nas je običaj da se kulin( ali pravi a ne ovi u plastičnom crevu to ne mož bit kulin)kolje o spasovu .tu počnemo sa onim punjenim u praseće slepo crijevo pa dalje po veličini

---------- Poruka napisana u 17:14 ---------- Prethodna poruka je at 17:12 ----------

a i onaj čiča sa snimka lijepo dočara šta znači slanina na ovim prostorima

Kod mene u selu je običaj da se svinje kolju 29.11. (znate i zašto u Titino vreme, a ostalo je i sad tako kod mnogih), a kulen se takođe prvo puni u katu (svinjsko slepo crevo) pa onda u ostala debela creva.A sad je došlo takvo vreme da niko neće da čisti creva pa se kupuju ova plastična.

pa ne čistim ih ni ja sve kupim osim švargla samo njega očistim zato što je teško naći da se kupi

Nazad
Vrh