Recepti kulena, kobasice, švargle...

Koliko sati dima imate po jednom danu dimljenja? Ja sam obično dimio od ujutru do dok se ne smrači (znači max 8-10 sati), pa onda dan pauze pa novo dimljenje. Sad sam uveče dodao piljevine na žeravicu i ostavio preko noći. Šacujem da je bilo bar 20 sati neprekidnog dima. Ne znam može li to da nešto smeta, da nastavim sa tom praksom ili da radim kao i do sad?
Ne smeta. Samo nemoj baš ceo dan da ložiš kad su ovako topli dani osim ako nemaš spoljno ložište jer hoće da digne temperaturu mesa na kritičnu. Ja ovih toplijih dana krnem da ložim otprilike u ovo vreme (5-6) kad zaladi pa tamo do nekih 12- 1h. Po mom mišljenju sve ispod 6 sati dima je prekratko.

Ne smeta. Samo nemoj baš ceo dan da ložiš kad su ovako topli dani osim ako nemaš spoljno ložište jer hoće da digne temperaturu mesa na kritičnu. Ja ovih toplijih dana krnem da ložim otprilike u ovo vreme (5-6) kad zaladi pa tamo do nekih 12- 1h. Po mom mišljenju sve ispod 6 sati dima je prekratko.
Ne ložim u pušnici, tj. nemam plamen u pušnici, samo dim.

Imam dva stara manja lavora, u jednom potpalim šapurike i kad se razgoru na njih stavim jednu bukovu cepanicu. Kad se šapurike ugase a cepanica tinja slabim plamenom prekrijem sve zajedno bukovom piljevinom koja se ubrzo propali i počne da dimi. Tek tad taj lavor stavim u pušnicu i poklopim ga drugim lavorom, između njih postoji mali zazor kroz koji izlazi dim (na donjem lavoru su zavareni parčići armature da budu odstojnici sa kojim se formira zazor između donjeg i gornjeg lavora). Tako je redukovan vazduh u ložištu i ima ga dovoljno da cepanica i piljevina dime, a opet nedovoljno da cepanica plane. Osim toga gornji lavor pokupi dosta smole iz dima koja bi inače završila na mesu. Dok nisam počeo da koristim gornji lavor koristio sam neki pleh koji nije mogao da dobro da prekrije ložište pa mi se redovno dešavalo da plane cepanica, tad sam registrovao max temperaturu u pušnici od 40-45 stepeni (imam termometar sa min/max memorijom). Ovako sa prigušenjem vazduha ne može da bude plamena i temperatura u pušnici nije prešla 16 stepeni, pa sam onda mislio što da ne pustim da se dimi i celu noć kad već ne moram da kontrolišem, tako bih mogao da smanjim broj dana dimljenja...

Smatram da su prekidi dimljenja potrebni. Mesu treba vremena da povuće dim s površine. Dimim svaki dan, ali samo navečer 4-5 sati. Meni je ok. Osjeti se dim, ali ne prejako.

Nazad
Vrh