Recepti kulena, kobasice, švargle...

Slaninu nikada ne rasoljavam, nekad je operem ako po sebi ima soli pošto radim suvo soljenje i to je to.
Bude slana jedino kada se prži dok redovno konzumirana ne.

Danas sam izvadio slanine iz soli (suvo soljenje, 24 dana u soli), oprao ih hladnom vodom iz vodovoda, i potopio u hladnu vodu. Na 12h ću promeniti vodu, pa onda na 24h ih vadim iz vode i stavljam da se cede. Tako sam radio i ranije ali uvek kad konzumiramo slaninu površinski sloj bude jako slan. Pa sam nešto razmišljao, da kad sutra izvadim slanine iz hladne vode da ih opet potopim na kratko u MLAKU vodu i istraljam ih dobro da uklonim so koja je iz unutrašnjosti izašla na površinu. Da li to uopšte ima rezona raditi, tj da li mlaka voda bolje uklanja so sa površine slanine od hladne? I može li mlaka voda da napravi kakvu štetu slaninama, odnosno da imam više štete nego kortisti od tog dodatnog pranja mlakom vodom? Ako može savet iskusnih...

Суво сољење сланини је довољно 7-10 дана… као и коске…

Мањи комади меса 10-14 дана, велики комади 3 недеље а шунка 6 недеља. Превртање на 7 дана.

Пред качење оперем гладном водом к потопим на 24ч. После окачим да окапље и од качења 24ч прође до првог дима. То је то.

Ја тако већ скоро 20 година и осим таште нико се не жали на сланоћу…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Probaj tu vodu koliko je slana toliko je slana i slanina, ako je mnogo slano ostavi u jos jednu vodu da prenoci
Uradio bih tako, ali onda će me zapasti da ih vadim, vezujem i kačim na Božić, a to ne bih. Tako se potrefilo ove godine... Ovako će biti da ih sutra okačim u pušnicu (sad je prazna) da okaplju, pa kad prođe Božić onda ću da ih iznesem na mraz i ostavim da vise napolju na hladnoći dok ne krenu temperature u plus. Tada ih vraćam u pušnicu i dimim.

Poslednja izmena:
Lepo ti kaže Matić najbolje ćeš da proveriš koliko je slana ako pržiš.Odseci komad iz sredine i isprži, pa proveri dal valja.

I mnogo si je dugo držao, staro pravilo je "dva dana za prst debljine".

Vodu menjaj na 3-4h ako hoćeš brže da rasoliš, i obavezno hladna voda.Nemoj da se zajebeš mlakom vodom, jer će da ubije ukus i izvuče deo masnoće.

To se verovatno dešava na debelim slaninama, od svinja težine preko 200/250 kg. Ja nisam imao tih problema sa mesom i slaninom od svinja ispod 150 kg.
Možda bi dobro rešenje bila austrijska metoda gde oni posle dva-tri dima skidaju vešala i slanine i u oraniji ih kratko prokuvaju.
Posle toga ih kače u pušnicu na dan ceđenja i posle se dimi standardno.
Vrlo mi se sviđa ta mekana slanina i meso, naročito leti kada se malo 'oznoji' bude kao melem..

Sent from my XQ-DQ54 using Tapatalk

Slaninu soliti 7-8 dana, pa odsoljavanje isto toliko sati koliko dana bila u soli pa nema tih problema. Tako radim od vajkada, bez obzira na veličinu svinje. Slanina uvek bude tip-top, ali opet šta ja znam.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

........................
Rešavao sam ga tako što okačim table slanine na ogradu između dvorišta, i operem ih peračem pod pritiskom (Karcher K3), hladnom vodom...
........................
E sad sam sve čuo .( ja tako perem tepihe )
Lajk za ideju .
Nego kad smo kod toga , zašto slanina i slične stvari postanu " slanše " kad se proprze ?

Niko još ne reče kako tačno radi to soljenje. Ja sam napisao kako je moj otac radio i mislim da je to odlično za manje komade pa i za slanine. Velike šunke mogu da budu problem.
Glavna pitanja!
-Kad jednom dobro utrljate meso u so, da li posle dosoljavate?
-Da li okrećete meso
-Da li vadite tu vodu koje meso pusti tokom suvog soljenja?
-Da li posle toga dodajete vodu. Pri tom ne mislim na rasoljavanje već na neku kombinaciju suvo mokre salamure ko što je ćale radio i ko što radi onaj matori na video koji sam okačio.

Uradio bih tako, ali onda će me zapasti da ih vadim, vezujem i kačim na Božić, a to ne bih. Tako se potrefilo ove godine... Ovako će biti da ih sutra okačim u pušnicu (sad je prazna) da okaplju, pa kad prođe Božić onda ću da ih iznesem na mraz i ostavim da vise napolju na hladnoći dok ne krenu temperature u plus. Tada ih vraćam u pušnicu i dimim.
Pa dobro Duke možeš to da šteluješ. Stavi u ladnu vodu dan kanije neće mu ništa faliti. Pogotovo što je ovo da kažeš ladno vreme pa salamurenje sporije radi.

A što ni slučajno?
Pa zašto sam prosipao sukrvicu, ako ću da dodajem vodu ?
A radim "suvo" soljenje ?
Da ne idem u širinu s pričom, imam mnogo iskustva (a nemam lažnu skromnost) , i bolje mi se pokazalo "suvo" soljenje, što znači da imam loše iskustvo sa "mokrim" soljenjem, te sam definitivno to napustio i digao ruke...

Usoli se meso poslaze u bure posle par dana povadi se napolje i prospe ta voda krv sto je meso otpustilo, zatim se ponovo slozi meso sunke dole pa slanina pa rebra itd, pravi se preliv preso tako zovu kod nas kuva se voda dodaje se so stavi se jaje i sipa so dok jaje ne ispliva kad provri skida se na hladjenje kad se ohladi sipa se u bure sa mesom i tako dok voda ne prelije meso, rebra butkice itd 7 dana stoje i vade se u pusnicu, slanina 4 nedelje a sunke 6 nedelja, neko ima dole slavinu pa ispusti pa ponovo prelije svaki 7 dana a neko vadi i okrece meso u sustini ne mora al aj kako ko voli. Niko ne radi odsoljavanje dize se da se ocedi a neko odma kaci u pusnicu da se cedi uglavnom ne lozi se taj dan. Slanina tek kad otopli i pocne da se znoji u maju izadje sva so sav visak a sunka tek na jesen kad sazri onda sladi prosto slatka takav neki ukus. Desi se da nekad dok lozim pusnicu malo skratim sunku ili slaninu ispecem na žaru au ljudi to su muke posle ugasiti zedj utrne jezik, al kad sazri suvo meso sva ta so izadje napolje i bude taman. Jos jedna bitna stvar nekad se suvo nije jelo svaki dan i koliko hoces jer nije bilo čuvalo se a sad svi navale ko krava na rosnu travu zato je slano i preslano.

Nazad
Vrh