Recepti kulena, kobasice, švargle...

Isto kao i Marko sa jednom ( velikom ) razlikom . Radimo odsoljavanje tako sto sve dobro operemo pod mlaz vode , zatim se Vraca u bure i prelije obicnom vodom pa tako stoji onoliko sati koliko je dana lezalo u slanoj vodi .
Tek onda kačenje i ceđenje pa sve ostalo redom .
P.S i ovako bude ponekad preslano za moj ukus a kako je tek kad se ne " odsoljava " mogu da zamislim .

Ја радим суво сољење,стим што ја кад утрљам со поређам шунке прво на кожу их ставим и онда затрпам са још соли. Свака четри дана их пресољавам и истресам воду и сукрвицу. При пресољавању их и окрећем па једном на лицу други пут на наличју леже у соли,а со се не штеди то сам једном гледао неке Шпанце и они шунке затрпавају са сољу. До сада нисам омануо једино што оде више соли али не жалим боље со него шунка. Одсољавање и до 48 сати траје стим што ја увек пре замене воде промућкам воду и онда је пробам ако је слана наставим одсољавање,прошле године сам 48 сати одсољавао и одличне су испале. Пре димљења су оних пар дана када је био велики мраз стојале да их мраз исцеди и онда три добра дима после. Због мраза сам их недељу дана раније извадио из соли али ми није жао.

Prve 4 nedelje radim tako , a zadnje 2-3 nedelje dodam malo bibera , belog luka i sta god pronadjem u kuhinji

Ja sam drzao pecenice,misice i te sitne komade 12 dana u soli,posle 5.dana sam prosuo krv i dosolio . Posle sam drzao u vodi i okacio da se cedi i poceo da dimim. Probao sam file(ribić) i bukvalno je bljutav,ne znam kako,ali se nadam da nisu krupniji komadi bljutavi. Da li je mozda razlog da je predugo stojalo u vodi a file je sitan,pa lako voda izvuce so.

Ja sam drzao pecenice,misice i te sitne komade 12 dana u soli,posle 5.dana sam prosuo krv i dosolio . Posle sam drzao u vodi i okacio da se cedi i poceo da dimim. Probao sam file(ribić) i bukvalno je bljutav,ne znam kako,ali se nadam da nisu krupniji komadi bljutavi. Da li je mozda razlog da je predugo stojalo u vodi a file je sitan,pa lako voda izvuce so.
Prvih 7 dana odlivam vodu i sukrvicu svakodnevno a naravno i ponovo dosolim.
Radim sa dva korita , prebacujem u drugo i dosoljavam i gledam da ponovo iskoristim nerastopljenu so iz prethodnog korita.

Jedno pitanje, znam da je neko negde pisao, ali možda se nešto promenilo. Kakva su vam iskustva sa Lidlovom vakumirkom? Ne treba mi ništa profi, zaklao sam jednu svinju od 200-tinak kila i to je to godišnje.
Uzo sogor sad pre nekoliko nedelja, jako nesto jeftina bila ne znam jel moguce dal sam razumeo da je bila na akciji za 1700 ili valjda 2700, pa bio sam ja da je pustim u rad, ove cd plast kese nije bas svaku iz prve htela da izvlaci vec je trebalo premestati i vise puta pokusavati ali je njihove lidlove kese iz prvog zavakumirala i zatvarala. Mada moja je gorenje ima vise godina, bio sam kupio za 4000 i bez problema radi kese ove cd plast. I dosta je glasnija lidlova vakumirka to sam primetio.
Sad dal su bolje kese iz lidla ili je do vakumirke nesto sto nije htela ovo kese iz Beocina ne znam, kazem moja gorenje bez problema radi ove iz Beocina kese

Poslednja izmena:
Niko još ne reče kako tačno radi to soljenje. Ja sam napisao kako je moj otac radio i mislim da je to odlično za manje komade pa i za slanine. Velike šunke mogu da budu problem.
Glavna pitanja!
-Kad jednom dobro utrljate meso u so, da li posle dosoljavate?
-Da li okrećete meso
-Da li vadite tu vodu koje meso pusti tokom suvog soljenja?
-Da li posle toga dodajete vodu. Pri tom ne mislim na rasoljavanje već na neku kombinaciju suvo mokre salamure ko što je ćale radio i ko što radi onaj matori na video koji sam okačio.
Ja ih odma na dan klanja uvece usolim suvo bez trljanja a ni ne zatrpavam je u soli, samo pokrijem da se beli svudam. To bude u plastiku pravougaonu taman dimenzije za slaninu, probusena je rupa fi8 u jednom cosku i plastika stoji na stolici ispod plastike letva da bi bila plastika nagnuta po dijagonali, da je ta rupa najnizi deo plastike, ispod podmetnem lavor i prve noci bude bas dosta ocedka, preko litre. Odma sledecu noc presoljavanje i donje slanine idu gore. Onda posle dva dana opet presoljavanje i menjanje gornje dole, i onda posle cetiri dana opet presoljavanje to je poslednje. Nakon sedam dana je proslo dve nedelje, onda je operem hladnom vodom i okacim da se ocedi jedan dan pa na dimljenje. Ove godine dva svinjceta zajedno 270 kg 4 pole slanine srednje debljine sam tako, jos nesto malo za pitije i jednu pecenicu i jednu trecinu sunke, potroseno je ukupno 12kg soli, od toga je dosta i oprano i otislo u cedjenju u vodu. Ne rasoljavam slaninu, al kad se nacne pa stoji oce da izadje so na mesnatom delu ali ne marimo

Ne bi trebalo. 12 dana je i više nego dovoljno da se lepo usoli.
Da nije ovako nešto u pitanju?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Nadam se da ostali komadi nisu neslani,jel tu onda spasa nema. Nikad mi se do sad nije to desilo. Potrosio sam u prvom soljenju minimum 10% soli u odnosu na meso i posle kad sam dosoljavao jos 5%. Jedino sto sam drzao u vodi malo duze 25-26 sati

11.jpg

Zajebali me ovi na pijaci za kolagenska creva za kulen, umesto 70 dali 90 fi. Valjda ce uspeti sacuvati se, 3 kile jedan kad je sveze bio nadeven. jedan je i odpao bio ::jako_besan::

Nadam se da ostali komadi nisu neslani,jel tu onda spasa nema. Nikad mi se do sad nije to desilo. Potrosio sam u prvom soljenju minimum 10% soli u odnosu na meso i posle kad sam dosoljavao jos 5%. Jedino sto sam drzao u vodi malo duze 25-26 sati
Meni so nije probila u sunke sredina crvena. Sunka nije cela nego u komadima, 3 nedelje je bila u soli... izgleda da sam naleteo na losu so, vracena je nazad da stoji jos pa cemo videti.

Meni so nije probila u sunke sredina crvena. Sunka nije cela nego u komadima, 3 nedelje je bila u soli... izgleda da sam naleteo na losu so, vracena je nazad da stoji jos pa cemo videti.

Шунка у соли 6 недеља, не сме мање…. Треба со да пробије до средине… ја досољавам сваке недеље….

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moguće. Plus file ima specifičnu, nežnu strukturu pa obično bude preslan kad ga soliš isto kao i ostale sitnije komade. Verovatno i voda lakše izvlači so i iz njega. Ne smeta mu ništa, tanak je i hladno je vreme osušiće se i tako. Ako ti je bezukusan posoli kad ga jedeš. :) Mini nekako nije lep kad se suši. I što tekoh uvek bude preslan.
Kako proveriš da li je probila so? Mislim da ne mora od soli da promeni boju. Dobro po površine gde bude previše soli, ali ne i unutra. Pogotovo ako neko dodaje nitratnu so. Oda ne bi trebalo uopšte da menja boju .
Izlapi voda iz nje, i mast otpusti, a so ostane pa ispadne slanja, isto i za kobasice
Ima do toga, ali ima druga stvar. Mast (masnoće) jako dobro prenose ukuse i arome. Izgleda ne i hladna mast. Kada se ugreje lakše se ukusi prenose na kvržice. Zato ljudi kažu slaninu ne možeš da presoliš. U stvari i te kako može samo ne osetiš to dok je ne propržiš.
Zato ako ste primetili kada se otpusti na suncu bude slanija i ukusnija nego tek izvađena iz frižidera,

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh