Recepti kulena, kobasice, švargle...

U kavurmu ide sav onaj materijal sto ide u majusku, takodje i zacini, ali se ne melje nego se sitno isecka i ne puni se u creva nego se stavi u neku posudu ili pleh pa kada se stegne prevrne se da ispadne iz posude i tako se sece i jede. Moze da se sece i u posudi bez prevrtanja.
Šta je sad majuska? Kaurma su dinstana svinjska creva, bar sam tako mislio.

Kranjska je za kuvanje ova je za sušenje,ide u kolagena 45-55 crijeva krupnije se melje i masnije meso začin sam gotov uzeo i jako je ukusna

Majuska. Kuva se glava, pluca, dzigerica, kozurice, ako se ne prvi svargla onda i srce i jezici. Sve se samelje, zacini sa soli, biberom, ja stavim i beli luk, doda se malo supe od kuvanja izmesa i pune se creva dal prirodna ili vestacka.

Ma nema ovo veze sa kulinom,skroz drugi začini ,paprika se ne dodaje,uglavnom osim mesa nema ništa zajedničko

Probali smo tu kobasicu prošle godine na putešestviju u Sloveniju kada smo svratili kod druga Harija koji živi na Koruški.
Po preseku sastav je čisto meso, krupna leđna masnoća, beli luk i so.Uopšte nije loše a nema nikakve veze sa kulenom i našim kobasicama.

To sto si naveo je cista belolucna kobasica. Takva se pravila od davnina s tim da se vremenom dal oplemenila ili pokvarila crvenom paprikom, kimom i sl.

Nije belolučna, nema crvenu boju već je boja kao kod Pankina na slici, ne znam šta još od začina ubacuju unutra, nisam mogao da procenim.

Moram da se pohvalim ,prvi put ove godine pravio Korušku kobasicu i extra je.
b7522c627925835cda9187e4f4877eb5.jpg

Poslano sa mog 2109119DG koristeći Tapatalk

Jesu li to kobasice iz jedne šarže ili iz dvije? Na izgled je dosta velik razlika između hrpica.

Majuska. Kuva se glava, pluca, dzigerica, kozurice, ako se ne prvi svargla onda i srce i jezici. Sve se samelje, zacini sa soli, biberom, ja stavim i beli luk, doda se malo supe od kuvanja izmesa i pune se creva dal prirodna ili vestacka.
Pa to je obična bela kobasica.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Koliko je optimalno vreme kad se izvadi slanina i meso iz suve salamure da odstoji pre prvog dima?,,Inace meso je odstojalo da se prohladi preko noci pre nego sto je spremano za salamurenje.

Ako su sunke u pitanju kratko je vreme ako samo prenoci. Evo jedno drugo pitanje. Da li meso pre soljenja dobro prohladiti ili ga isti dan soliti??

Nazad
Vrh