Recepti kulena, kobasice, švargle...

Načeo jutros kobaju po prvi put ovogodišnju, da probamo.
Mesec dana od klanja još dosta mekana, mada može se seći za nuždu.
Bojena na 2 dima, i nije tako loše poprimila farbu...
d84d2b8ef3d15ecbd14467ceab491a52.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Meni treca tura kobasica debakl! Punio pre desetak dana. Bila na tri dima kao i do sada i sva je gnjecava jako nikakva. Jos u pusnici po ovom vremenu procurela. Naceo malo da probam a ona sva brasnava. Da li je sto nisam skroz ohladio meso odnosno mleo ga sutradan, da li je masina za meso tupa, da li je zbog previse masnoce... Jos ovo vreme. Vredi li ventilator uperiti da se malo stegnu?

Poslednja izmena:
Meni treca tura kobasica debakl! Punio pre desetak dana. Bila na tri dima kao i do sada i sva je gnjecava jako nikakva. Jos u pusnici po ovom vremenu procurela. Naceo malo da probam a ona sva brasnava. Da li je sto nisam skroz ohladio meso odnosno mleo ga sutradan, da li je masina za meso tupa, da li je zbog previse masnoce... Jos ovo vreme. Vredi li ventilator uperiti da se malo stegnu?
Pokvariti se nece sigurno,ali tu rezultata nema.Ja sam imao sličan problem pre 4 godine.Malo tuplji nož od mašine i nedovoljno ohladjeno meso je rezultiralo kako je rezultiralo...jestiva kobasica i ništa više od toga.Od tad se malo bolje organizujem, i nema više da se radi ako ne mogu bar 3 dana da odvojim za svinjokolj.

Tako brašnjavo sam imao u kulenu jedne godine, do kraja se sav pokvario.Tada je punjen u kupovne kate pa sumnjam samo na njih.

Ne bi trebalo crevo da utiče u toj meri.
Nešto se desilo tokom proizvodnje i neželjene bakterije su povele kolo.
A tu najviše utiče temperatura mesa. Još ako su kobaje odmah išle u toplu pušnicu neposredno posle punjenja, eto belaja.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Preradi to u kavurmu...

Kako se pravi kavurma?Gledao sam dosta priloga i recenzija, svi jedu i hvale a o receptu i sastojcima skoro pa ništa.

Meni se krunila i drobila kobasica kada su mi uvalili krmacu u teranju, ukus nikakav…

Tako sam naučio da se ne kolje ništa bez da sam tu, ovo sam kupovao malo dalje od kuce i radi efikasnosti je bilo bolje. Sad odvajam 4 dana uvek da natenane završim posao. Ipak se prerada i sušenje za trajni proizvod radi jednom godišnje i ako tu zeznem - cela godina loše…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opekao sam se i ja dosta puta pa ima godina kako već radim ovako.

Sve začine pomešam i onda prospem po mesu koje prethodno isečem u komadiće spremne za mlevenje. Dobro promešam i onda tako promešano meso stavim u frižider na nekoliko dana. Otprilike 5 do 7 dana. U tih nekoliko dana još jednom promešam dobro i vratim opet u frižider. Tokom tih nekoliko dana začini prožmu meso, meso zri polako i donekle se i prosuši. Tek onda meljem na krupnu šajbnu 10 (volim kad je krupnije samleveno). Posle meso ide u top i punim creva. Dimim 3 puta sa razmakom dan do tri, a to zavisi i od spoljne temperature, vetra a i od prečnika creva. Nekad creva nisu istog prečnika. Kad je odimljeno dovoljno ostaje u sušnici još koji dan, a posle još neko vreme na tavanu, to je već stvar procene. Probate pa vidite. Dalje ide na vakumiranje i zamrzivač . Rezultat

kob3.jpg
kob2.jpg
kob1.jpg

Kako se pravi kavurma?Gledao sam dosta priloga i recenzija, svi jedu i hvale a o receptu i sastojcima skoro pa ništa.
U kavurmu ide sav onaj materijal sto ide u majusku, takodje i zacini, ali se ne melje nego se sitno isecka i ne puni se u creva nego se stavi u neku posudu ili pleh pa kada se stegne prevrne se da ispadne iz posude i tako se sece i jede. Moze da se sece i u posudi bez prevrtanja.

Nazad
Vrh