Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ako su sunke u pitanju kratko je vreme ako samo prenoci. Evo jedno drugo pitanje. Da li meso pre soljenja dobro prohladiti ili ga isti dan soliti??
Kada se meso ohladi opada mu ph vrednost, i tada meso bolje prima soli. Optimalna temperatura za soljenje mesa je 4°C....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Какво је Месо домаће или куповно увозно?
Domace. Jos godisnjak je u pitanju. Prvu turu od krmace sto nisam znao kako da je prodam sam osusio delom a vecim delom kobasice pravio. Otislo 90%, nesto smo samo malo jeli kod kuce. Drugu turu, posto mi treba jos, sam sa kumom nesto dogovorio kada je klao pa sam pravio. Trece je moj godisnjak sto mi ostao od mog klanja jer sam mislio da meso od krmace necu znati sta cu sa njim pa sam i njega na kraju zaklao i u kobasice. Prva tura od krmace bile dobre ali nisam masnoce stavljao mnogo pa bile suvkaste ali ukusne. Lep presek.
Druga tura kobasica, meso od kuma uzeto, mlado svince, izvadjene iz pusnice 5dana pre trece ture. Stavljeno masnoce. Kobasice odlicne.
Treca tura godisnjak, zurio taj dan da zavrsim. Oko podneva zaklao i na komade ostavio i nije mi djavo dao mira pa sam da smanjim posla, uvece samleo i umesao zacine. Ohladilo se meso koliko-toliko. Stavljeno masnoce. Skontam da se masina istupila. Ostavio dva dana umesano sa zacinima i treci dan nadevao. Dimio 3 puta i na trecem dimu bilo ono oko Bozica toplo i vidim sutradan na podu pusnice gomilice crvene kako je kapalo. Jos jednom sam ih juce dimio, sada su malko cvrce spolja ali kada presecem jednu, iako je samo prodimljena, malkice kiselkasta a presek sav kao smuljana. Bez uvrede ali kao sa slike sto je postavio clan @grunt iako je mlevena na 8icu resetku.
Ne pravim od juce preradjevine ali mi se ovo sada ne svidja nikako. Stavio sam ih na promaju pa sta bude...

Tu još fali samo "zorkaptila" u nizu...

Klinci se penju na dzakove to je bilo puno paleta sa sacmo popnu se i kidaju kad je za rucak kupus i boranija pa sta mogu dovate i otkinu. Dobro su suv seku se lepo i ljuste mogle bi jos malo u vakum

Traži dečko devojku, pa i potencijalnu suprugu.
Pa ga pitaju "šta vam je najbitnije kod devojke kada je upoznate"?
"Da ne zna kuvati boraniju!" Odgovori on.

Ја сам јуче усолио шунке, сланине, кости и врат. Е сад испада да ћу шунке ако их, будем, држао у соли 6 недеља вадити 22 фебруара из соли. Тада је већ питање дали ће бити у опште мразева. Имам један усправни замрзивач који може да ради у плус и минус режиму па сам мислио у њега да ставим шунке и да ту као измрзну. Сад тај замрзивач има и вентилатор који дува ваздух у њему на колико би ваљало да наместим минус?

Eeee jedno pitanje.
Da izvinete jel jos nekom mekan ili samo meni,mislim kulen 😀.
Salu na stranu krajem novembra pravljene preradjevine,kulen i kobasica normalno odimljeni i stavljeni na promaju kao i uvek i evo mesec ipo dana meso skoro pa kao na punjenu.
Sta sam mogao da zaje.....

Ја сам јуче усолио шунке, сланине, кости и врат. Е сад испада да ћу шунке ако их, будем, држао у соли 6 недеља вадити 22 фебруара из соли. Тада је већ питање дали ће бити у опште мразева. Имам један усправни замрзивач који може да ради у плус и минус режиму па сам мислио у њега да ставим шунке и да ту као измрзну. Сад тај замрзивач има и вентилатор који дува ваздух у њему на колико би ваљало да наместим минус?
Nisu svi zamrzivaci i frizideri dobri za DIY prepravku u komore , navodno ne treba da ide ispod 12C i da ide vise od 14,5C i odredjena rel vlaga koja je kod nekih jako mala ako imaju one ploce unutra, vecinom prepravka sa onim termostatima sa regulacijom vlage sa aliexpresa.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh