Recepti kulena, kobasice, švargle...

Najdeblji kolagen u koji sam punio bio je fi 75, 1.8 kg stane u njega.U fi 65 stane 1.4 kg u ovaj bi trebalo blizu 3 kg da stane.

u fi 55 stane oko 1,2 kg
znaci preko 2 kile mesa sigurno.
koliko stane mesa kad se puni u slepo kulen
Ja sam ove godine punio kate praseće gde stane oko 700-800 grama mesa, a imam i neke veće verovatno od tovljenika, stane 1,5-2 kg mesa. A kod drugara smo napunili katu, stalo je 5.8 kg mesa. Kao balon pun vode kada kupiš u radnji.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Kada se osuši možda mi jedna ovakva bude i dosta za fruštuk.
fc2fa976c9058ff0076b485d9a3cf08c.jpg

Manje više istu hranu jedu babo i nana. Babo ima top krvnu sliku i prEtisak a nanu muči holesterol godinama. Tako da ima i do genetike.

Najdeblji kolagen u koji sam punio bio je fi 75, 1.8 kg stane u njega.U fi 65 stane 1.4 kg u ovaj bi trebalo blizu 3 kg da stane.
Ako matematicki izracunamo po ovome sto si napisao , dobijamo neki srednji koeficijent 0,041 po centimetru kvadratnog presjeka kolagena za fi 65 i fi 75 .

Onda bi bilo za fi 100 (poprecni presjek 78cm2) da stane 3,2 kg
a za fi 120 (p.presjek 113cm2) da stane 4,6kg

Sigurno od parizera, on je baš jaka hrana. 🤣 Kulen, šunka, slanina, čvarci, kobasice spadaju u laku hranu(lako se spreme 🤣).

Mora da je nana krišom jela parizer pomalo.

Dašta je! Ispitivali smo je al neće da prizna. :)
Sigurno od parizera, on je baš jaka hrana. 🤣 Kulen, šunka, slanina, čvarci, kobasice spadaju u laku hranu(lako se spreme 🤣).
Matori vošti po lakoj 'rani (zna se napucati uveče u 10-11 a legne u ponoć) stuče 5-6 colovnih kafa u toku dana i ima tinejdžersku krvnu sliku. A nana se pati sa 'olesterolom samo tako. Ja ne smem ni da odem na proveru... Doktor će mi pronać štogod, nezvao se ja Đorđe. A i ne zovem se tako :)

Momci, jedno pitanje u vezi dimljenja... Posle 5, 6 hladnih dimova sapunjara mi je maltene i dalje bela. Recimo kobasicu sam dimio na par hladnih dimova i bleda je, ali kad sam je probao dobrano je nadimljena. Pretpostavljam da mi je slanina bela jer je dim hladan, ali se plašim da povećam temperaturu pa da mi se skori. Imate li neku ideju ili savet? Ili da ne brinem brigu i čekam da se osuši :).

Kod mene je na 5-6 dima dobilo lepu boju ali se mnogo sporo susi,posle dve nedelje je I dalje mekano kao da je juce stavljeno

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Ja bar tako radim. Probao sam te fore hladan dim i to ali mi nije to-to sto se tice komadnog mesa. Sad... Ko sta voli nek izvoli ali dve godine sam zaredom radio taj tzv hladni dim i meso bilo zilavo. Slanina ko opanak.
A kombinacija hladan dim i "ruze vetrova" mi ne piju vodu u Vojvodini koja samo sto nije na nuli sa nadmorskom visinom. Kakve ruze vetrova i pusnice od 15m i qrci... Ne treba bas biti na vatri ali ni ajfelovi tornjevi sa mesom...

Kod nas u Donjem Sremu pušnice su obično niskog tipa. 🤣 Velika većina poseduje pušnicu ispod kotobanje, visok čovek mora da se saginje kada kači meso i ostale prerađevine.U poslednje vreme je postalo pomodarstvo da se zidaju pušnice tipa grad gradili Skadar na Bojani, grad gradili tri godine dana, tri godine sa trista majstora visine 3-5 metara jer to tako treba.

Moja je 3,2 m visoka sirina 2,5 m puta 2,5 m, ima dva sprata za kacenje mesa, gore je ploca nema krov nalazi su u supi do zida tako da je uvek hladovina, imam do komsije par okrugli otvora da dim izlazi, kad zavrsim dimljenje vratim svo meso nazad i tu se susi duva promaja i hladno, aj kad sam zidao supu srusio staru pusnicu i napravio pravu veliku vec kad pravim da napravim.

Ostavili su nama švabe špajzeve koji rade posao u vojvodini, nihe švabo bio glup. Ne treba sada izmišljati hladnu vodu, a pritom da i ne radi.

A sta da rade oni koji nisu dobili svapsku kucu pa ni spajz

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh