Recepti kulena, kobasice, švargle...

..............

Kad je sušeno i kako? ........

Tek sad videh .
Meso poreklo Nemačka !
d550f31ad8604dda64ec36bd2a4f2c60.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk
c5126e5ee4e17e5ba51656fcc06c8e1c.jpg

Gore u opisu pise max 7% morske soli , ja solio otprilike sa morskom soli da pokrije meso , i kad sam poslije solenja izmjerio kolicinu mesa i izbacen rasol koje je meso otpustilo , ispada da je 7% soli potroseno. Morska sol je dosta krupnija od tuzlanske , neki tvrde da je manje slana , ali sol bi trebala da bude sol nije vazna kopana ili morska.

Tek sad videh .
Meso poreklo Nemačka !
d550f31ad8604dda64ec36bd2a4f2c60.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk
c5126e5ee4e17e5ba51656fcc06c8e1c.jpg
Ka što sam rekao. Ako planiraš da ostaviš da zri garantujem da nećeš imati problema. Možda malo promaje dok ne otopli, posle Špajz i ne brini ništa! A i ti ne moraš da pitaš na 3 foruma! Mislim razumem da svi vilino da čujemo drugo mišljenje.
A profesionalno mišljenje ti je da nisi trebo da je načinješ ako si je planirao za zrenje. A ti probaj pa nam javi rezultate.

Poslednja izmena:
Ja svaki komad dobro uvaljam sa solju i ređam tako u kacu. Nakon par dana kada meso pusti vodu nalijem vode da ogrezne i tako stoji 2 nedelje.

Dobara je sušara, al čemu onaj najlon? Ne mora da bude hermetički. Čak je bolje malo cuga da ima.

Kad je sušeno i kako? Može to bez problema na promaju sad, a kad otopli stavi je u špajz. Mala je, vidim ravnomerno osušena, nećeš imati ti nikakvih problema sa njom ako je ostaviš da sazri.
Najlon je ćale stavio da ne pada kiša direktno na OSB tablu. Ali jes ga malo zatvorio. Sinoć sam sa krunicom izbušio par rupa radi bolje promaje.

Ka što sam rekao. Ako planiraš da ostaviš da zri garantujem da nećeš imati problema. Možda malo promaje dok ne otopli, posle Špajz i ne brini ništa! A i ti ne moraš da pitaš na 3 foruma! Mislim razumem da svi vilino da čujemo drugo mišljenje.
A profesionalno mišljenje ti je da nisi trebo da je načinješ ako si je planirao za zrenje. A ti probaj pa nam javi rezultate.
Nema tu šta da sazreva, to čim je pušteno u promet treba što pre da se pojede.

Gore u opisu pise max 7% morske soli , ja solio otprilike sa morskom soli da pokrije meso , i kad sam poslije solenja izmjerio kolicinu mesa i izbacen rasol koje je meso otpustilo , ispada da je 7% soli potroseno. Morska sol je dosta krupnija od tuzlanske , neki tvrde da je manje slana , ali sol bi trebala da bude sol nije vazna kopana ili morska.
Ja za većinu stvari koristim Rabsku krupnu morsku 'sol'.
Jeste najskuplja, ali za mene na neki način najukusnija.

Al tuzlanska so je jos i jodirana, ne znam da li to utice na nesto

Malopre bili zet i sestra, i tako pričamo, veli zet, odlično mu se pokazala Tuzlanska so, ali u pakovanju po 1 kg, onim kartonskim kutijama...
Pa rekoh, i ja koristim Tuzlansku, ali kupim 2 džakčeta po 5 kg, eeee, ne valja ta , ova po 1 kg je mnogo bolja !!!! :ROFLMAO: 🤪
Ajd nek' je tako !!! 🍻

Morska so pogotovo za suvo soljenje da bolji ukus ne ubije ukus mesa kao sitna tuzlanska ona je ko otrov slana ali sigurnija dovoljno da uvaljas meso u tu sitnu so bez trljanja odradi posao

Ja koristim tuzlansku za kulene iz razloga slanosti. Stavljam 2% i uvek kuleni budu isto slani. Za salamurenje sam kupio neku "no name" so. Barem 30% je slanija od tuzlanske. Kuvala žena ragu čorbu, nije maltene mogla da se jede a kaže normalno posolila.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Au ja kupio creva navodno fi60 i nisam gledao, kad krenulo punjenje ono kanda ispada da su fi75 😬😬
Videcemo kako ce biti, trebalo bi da budu bolji samo da ne siebem cuvanje

Ka što sam rekao. Ako planiraš da ostaviš da zri garantujem da nećeš imati problema.
A profesionalno mišljenje ti je da nisi trebo da je načinješ ako si je planirao za zrenje..............................
Naravno da sam je odmah naceo i trebace mi neko vreme dok je ne obrstim . . . . .
Nisam planirao nikakvo zrenje ali sam verovatno neprecizno postavio pitanje .
Ovde su po mojoj proceni profesionalci koji bi najbolje znali odgovor u kojim uslovima je najbolje cuvati ( dok je ne pojedemo )
Kao sto rekoh , shpaiz topao , frizider mali da stane a podrum daleko da bi se svaki dan cimao gore-dole .
Bice na terasi , tu mi je na ruku a i hladno je , mada kako sam krenuo nece ni tamo dugo .
Malo - malo pa je naseckam u neku kombinaciju
IMG-4213-1.jpg

Hvala ekipi na savetima
P.S još samo nekako da namestim ruku , kad probam da je sečem na tanke listove nikako da ispadnu lepi dugački već se kidaju-lome na kratko

Poslednja izmena:
u fi 55 stane oko 1,2 kg
znaci preko 2 kile mesa sigurno.
koliko stane mesa kad se puni u slepo kulen

Nazad
Vrh