Svinje su zaklane i rasplaćene 10. decembra, 11. je sve ostalo urađeno. 11. sam uradio prvo soljenje šunki i slanina i sve poređao u šavolj. 13. sam sve izvadio napolje i izbacio vodu i sukrvicu, usolio drugi put i opet sve vratio nazad u bure. 16. sam ponovio postupak (izbacivanje vode i soljenje), i danas četvrti put usolio (sa vađenjem vode koje sad već nema puno). Možda je preterano pošto vidim da slanine ne upijaju više so, ali ne volim da se nakupi puno one vode pa da šunke leže u njoj. Sledeće soljenje za nedelju dana. Dok je otac to radio manje puta je solio, a mene sad svi plaše mekim vremenom i koga god pitam za savet svi prvo viču nemoj da štediš na soli. Isto ovako sam radio i prošle godine pa su se ukućani žalili da im je sve slano. A nakon vađenja iz šavolja sam šmrkom oprao svaku šunku i slaninu, potom ih odsoljavao u puno vode 24 sata. Ove godine ću dva dana (sa menjanjem vode na 24 sata) da ih odsoljavam pa ako i dalje bude slano onda stvarno moram slabije soliti pa ako se pokvari šta da mu radim...