Recepti kulena, kobasice, švargle...

Svinje su zaklane i rasplaćene 10. decembra, 11. je sve ostalo urađeno. 11. sam uradio prvo soljenje šunki i slanina i sve poređao u šavolj. 13. sam sve izvadio napolje i izbacio vodu i sukrvicu, usolio drugi put i opet sve vratio nazad u bure. 16. sam ponovio postupak (izbacivanje vode i soljenje), i danas četvrti put usolio (sa vađenjem vode koje sad već nema puno). Možda je preterano pošto vidim da slanine ne upijaju više so, ali ne volim da se nakupi puno one vode pa da šunke leže u njoj. Sledeće soljenje za nedelju dana. Dok je otac to radio manje puta je solio, a mene sad svi plaše mekim vremenom i koga god pitam za savet svi prvo viču nemoj da štediš na soli. Isto ovako sam radio i prošle godine pa su se ukućani žalili da im je sve slano. A nakon vađenja iz šavolja sam šmrkom oprao svaku šunku i slaninu, potom ih odsoljavao u puno vode 24 sata. Ove godine ću dva dana (sa menjanjem vode na 24 sata) da ih odsoljavam pa ako i dalje bude slano onda stvarno moram slabije soliti pa ako se pokvari šta da mu radim...

Ne, samo hladnom. Kad izvadim iz bureta stavim crevo na dvorišnu slavinu i na kraj creva onaj baštenski pištolj za zalivanje, pa onda ladnim mlazom vode isperen površinu šunki i zavučem mlaz u svaku rupu (oko godže) da isperem so. Tako spranu šunku odmah potom stavim u neku plastičnu kadu (mislim da je preko 50l) punu hladne vode i posle 24 sata je vadim iz vode i kačim negde da se ocedi i po mogućstvu dobro izmrzne. U pušnicu idu tek kad dobro izmrznu (ako izmrznu), pa makar i za 2-3 nedelje. Problem mi je što baš nemam zaštićeno mesto napolju gde bih mogao ostaviti okačene šunke da mrznu (zbog mačke, miša, muve...) pa ih onda okačim u pušnicu da se tamo cede (naravno bez loženja). Pušnica je zidana na pola cigle, ima 6 badža potprilike 15 sa 15 cm, pa računam da je temperatura unutra slična kao i napolju, al' šta to vredi kad je sad i mraz egzotika...

Jedan savet. Kada završiš sa pranjem šunke onako kako radiš, stavi je u neku posudu sa toplom vodom i dobro operi i izribaj krpom. Posle okači da se ocedi i pušnica....
Svo meso tako radi pa mi javi rezultate.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Jedan savet. Kada završiš sa pranjem šunke onako kako radiš, stavi je u neku posudu sa toplom vodom i dobro operi i izribaj krpom. Posle okači da se ocedi i pušnica....

Šta se dobija u odnosu kada isperes bez ribamja i samo u hladnoj vodi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

............................
Presek svargle pre pakovanja u zamrzivač…
6fe7e14d5dabddab7419f1c63e5da880.jpg

..................................
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kod nas ovako izgleda kavurma ?

Sve isto radim samo jednom su šunke stajale u vodi 24 h i nikad više katasrofa

Dobio sam pršutu ( 7kg ) ali avaj , nemam gde u stanu da je čuvam . U shpaizu je toplo ( 24C ) a terasa je hladna ali nije zastakljena pa se bojim gamadi .
Koliko je dobro da je iskomadam na manje komade , vakumiram pa u friz ili zamrzivač?
fdb8fac2cc285abb43fcf9ed0fc04e08.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk

Ma to me I brine , lepše je kad se secka ovako cela .
Već sam je naceo , treba jak i oštar nož , ne ide lako ali se snalazim.
Uzgred , otvorio sam za posebne prilike i neko vino " zuti cvet " i mogu reći da je baš aromatično .
Inače je baš dobro suva pa će možda i moći da se zimus klati na terasi ?
4d4328b8b3dd323a98a46e4e5736f74e.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zanima me da li kada posle 7 dana salamurenja cedim vodu koju meso ispusti treba da properem meso i ponovo ga usolim? Pitam jer je ta voda crvenkasta od krvi a ne bih voleo da ima šmek na krv.
Ja svaki komad dobro uvaljam sa solju i ređam tako u kacu. Nakon par dana kada meso pusti vodu nalijem vode da ogrezne i tako stoji 2 nedelje.

Dobara je sušara, al čemu onaj najlon? Ne mora da bude hermetički. Čak je bolje malo cuga da ima.
Dobio sam pršutu ( 7kg ) ali avaj , nemam gde u stanu da je čuvam . U shpaizu je toplo ( 24C ) a terasa je hladna ali nije zastakljena pa se bojim gamadi .
Koliko je dobro da je iskomadam na manje komade , vakumiram pa u friz ili zamrzivač?
fdb8fac2cc285abb43fcf9ed0fc04e08.jpg
Kad je sušeno i kako? Može to bez problema na promaju sad, a kad otopli stavi je u špajz. Mala je, vidim ravnomerno osušena, nećeš imati ti nikakvih problema sa njom ako je ostaviš da sazri.

Nazad
Vrh