Recepti kulena, kobasice, švargle...

Pa kako drugacije

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Ja sam probao to jedne godine. I ne bih vise.
Morao sam nozem opseci sve pri kolagenu, cak kao da je i malo uskislo.

Jednostavno mora da se odimi, da bude kao izlakirano, posle toga na lagano susenje. I tek je tad spremno kako valja.
Vidjecemo, vrat je od 300kg bravca ,tako da nisu mali komadi mesa, 10 dana solio u suhom rasolu, oprao samo bez stajanja u vodi.
Kolagen stavio u rastvor vode i 15% soli i onda napunio. Ide na dimljenje pa susenje.

Brat isekao jedan jes sirov al aj da proba
Creva se ne osecaju nema smrada, paprika ok ljuta nije ljuta tek se malo oseti ljutina al nisam ga pito koliko je stavio, nisam jos probao
Zasto tako krupna masnoca??

Poklopi tu vatru sa nekim limom da ne gori.
Mi ložimo u trećini od bureta limenog od 200 l otpad od pravljenja kotlanki
Naložiš i poklopis limom i nema plamena samo dim
moš ići od kuće na 2 h bez problema
Tako je i kod mene. Praktično sam početnik u dimljenju pa savete oko mesa tražim od @bubiša koji je expret za te stvari...

Ima moj kum isti takav samo je sive boje. Dobra mašina, jedina mana je što hoće da zarđa.
I jako teško se okreće ručka kada je meso hladno. Original ručku smo uspeli da slomimo pre neku godinu. Sada je namontirana ručka od neke prikolice, ona za otvaranje rinfuz stranice.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Evo ga
5ee2e06ac2a9ff008e7697e44dcefbb7.jpg

I ručka "kikinda"
c717ad8c19f74222199e8303a1ede292.jpg

Da ne ispadne da izmišljam.

Pozdrav svima, evo da pokažem šta sam uradio i da pitam za neki savet. Naime, pre nedelju dana smo zaklali svinju od 190 kila, stavili u salamuru ono što ćemo sušiti, i napravili 40-ak kila kobasice. U nedostatku ozidane pušnice, napravili smo nešto montažno, što se vidi na slici. Postupak dimljenja ide ovako: vatra se založi u kubeu i dok je se ono malo drva unutra lepo ne razgori, ona klapna sa slike je otvorena i topao dim izlazi tuda. Nakon što stavim piljevinu i nakon što temperatura opadne, zatvaram klapnu i dim ulazi u pušnicu, u kojoj najpre prolazi kroz posudu sa kamenjem zbog čađi i ide na meso.

Ovo meso sa slike smo usolili pre nedelju dana, pa me zanima vaš savet što se tiče ovih tankih sapunjara... Da li je dovoljno da ih već nakon 7 dana odsolim ili mislite da treba još da stoje u soli? Svakako ću za jedno sat vremena da idem ih okrenem i ocedim onu vodu koju su pustile. Inače, držim ih u ovim belim gajbama sa slike i pustile su vodu skoro do vrha mesa. Sad to sve treba da ocedim i dosolim ovo krupnije meso.

Ako imate bilo koji savet u vezi ovoga što sam napisao ili onog sa slika, kažite slobodno i pri tom uzmite u obzir da ovo radim prvi put. :) Kad sam bio klinac samo sam gledao kako se to radi i oduvek sam maštao da to jednom krenem sam, jer smatram da svaki domaćin čovek to treba da zna. Ne mogu da vam opišem osećaj... mada šta da vam opisujem, to vi sve znate već. :)

klapna
kube
pušnica
dimljenje

Slike nisam uspeo drugačije da okačim, treba kliknuti na link.

Nema te slike sa mesom. Što se tiče slanina, meni je savetovano da slanine stoje u soli bar tri nedelje. A što se tiče izdvojenog ložišta - odlično. I ja planiram da napravim isto.

Slanina 10 dana u soli je dovoljno, i previše ako je sapunjara kako kažeš. Masnoća ionako ne treba so, samo meso treba da se usoli...

Usolim poslazem u kacu, posle par dana sve povadim i prospem krv i vodu ono sto je izaslo iz mesa, operem kacu ponovo sve slozim, onda 1 kg soli 5 litara vode mutim dok se ne rastvori so, na 50 l vode uspem 10 kg soli ubacim celo jaje dok mutim ono mora da ispliva to je kao kontrola, kad se so rastvori sipam to preko mesa, pravim taj rastvor soli i vode dok ne pokrijem meso, meso tako stoji 4 nedelje slanina a 6 nedelja cele sunke, al posto ne radim vise cele sunke vadim kosti al opet u komadu onda 4 nedelje drzim i sve vadim na dimljenje, nisam nikad odsoljavao slaninu i sunke nije bilo potrebe. Krmenadle rebra butkice usolim i kad naspem taj preso drzim 7 dana i dizem uz obavezno odsoljavanje povadim u kadu naspem cistu ladnu vodu i drzim od ujutru do uvece. Po nekom pravilu i nekad taj preso se pravio sa kuvanom vodom bukvalno se kuva voda dok se so ne rastvori pa se ostavi da ohladi tek onda se sipa preko mesa al uvideo sam da nema potrebe. Uz so dodajem beli luk i biber na 100 litara presola 20 kg soli 20 grama bibera i 500 grama belog luka u sustini ubacim sve sto ostane od pravljenja kobasica da mi se ne vuce preko godine.

Zanima me da li kada posle 7 dana salamurenja cedim vodu koju meso ispusti treba da properem meso i ponovo ga usolim? Pitam jer je ta voda crvenkasta od krvi a ne bih voleo da ima šmek na krv.

Ne peres meso, samo mi bitno da tu vodu i krv bacim, meso ne perem samo ga vratim nazad i ponovo lepo slozim. Zbog toplog vremena ako ugreje toplo hoce da ukvari salamuru bas ta krv i sukrvica pre su bile hladnije zime, svinje se drugacije klale bolje su iskrvarile, druga rasa i hrana, pa se nije moralo to prosipati samo se dospe preso, ja nikad nisam radio suvo soljenje to kod nas rade dodjosi, tako da nisam vest oko toga.

Sve kako je marko napisao, e a ja radim sve kontra. Meso obavezno perem od sukrvice i praktikujem suvo soljenje. Sahraniš meso u so i nema brige.
Dok je pokojni otac pravio, ono da jaje ispliva salamuru nikada nismo pravili šunke iz razloga što su se kvarile. Ostajale neusoljene oko kosti i posle stajanja 6-7 nedelja u toj salamuri. Sa suvim soljenjem nikada nisam imao slučaj da nešto nije bilo usoljeno. Desi se da bude preslano ako se dobro ne odsoli.

Meso, slanina i koske pretumbani i dosoljeni, voda prosuta.

9bc136257367ab0872162c635ea0ae41.jpg

Evo stanja iz zablje perspektive…
678b8b3b9893a1e556747af2f17b5e0c.jpg

Presek svargle pre pakovanja u zamrzivač…
6fe7e14d5dabddab7419f1c63e5da880.jpg

Koske i slaninu držim dve nedelje usoljene sa jednim pretumbavanjem (ono sto je bilo dole ide gore i obrnuto). Danas je prva nedelja, sledeće subote ide na pranje vodom, odlezavanje u vodi od 24h, kacenje u pusnicu i prvi dim posle 24h od kačenja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh