Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ovogodisnja roba,svinje su oko 280 kg
3 sunke,presujem ih.Slozio sam jednu na drugu i stisnuo sa 2 topolova panja ukupne tezine 45 kg :)
a7b2733375914e3aa0a449fc6f3b99d6.jpg
a3036bba73bef8a81efea03777c41f29.jpg
d5e819be19d41e0024201aa5372b7277.jpg

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Kulenu fi 50 recimo treba 90 dana da sazri. Onom u kati dosta više, negde u avgustu da se načinju oni manji. Šunka kod mene zri 2 godine pre nego je načnem. Može mnoooogo ranije da se jede, ali ukus pa i sve ostalo nije ni nalik onoj što "sazri" kako valja.

Послато са SM-A225F помоћу Тапат A kako radite slaninu i prsutu?

Gorane G. druže, da li je malo ova 3 momka,

1.jpg

čiji jedan deo trenutno ovako izgleda,

2.jpg

3.jpg

možda I jeste malo, ne znam, ali znam da vreme a i čistoća vazduha bar kod mene ne dozvoljavaju neke duže experimente.

Sinoć su uže pršute vakumirane I u zamrzivač, jbg mora tako. Ali ne baci se…. :)

5.jpg

Ovogodisnja roba,svinje su oko 280 kg
3 sunke,presujem ih.Slozio sam jednu na drugu i stisnuo sa 2 topolova panja ukupne tezine 45 kg :)
a7b2733375914e3aa0a449fc6f3b99d6.jpg
a3036bba73bef8a81efea03777c41f29.jpg
d5e819be19d41e0024201aa5372b7277.jpg

Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Ajde ako ti nije tesko napisi kako se radi sa tim i sta se radi, dali se soli, koliko dugo stoji pod tim panjevima, dali se posle dimi ili kako i gde stoji toliko dugo

Gde ih držiš na zrenju? Posle koliko skidaš sa dima, sa promaje? Jel ih umotavaš u nešto? Meni se ubudjaju uvek.
6 nedelja u soli pod pritiskom , pa par dimova a posle toga na promaju iza toplotne pumpe. Kad se pojave muve onda ih prebacim u spajz.Tu mi nastaje problem jer mi je spajz u plocicama ali eto ipak uspe sazrevanje i u njemu. :ppozdrav:
Za sve nedoumice kontaktiram Matica sa foruma 8-)

@Goran G.
Pazi da ne preteraš sa težinom panjeva ili ko radi sa stegama.Hoće da se desi da pukne kost.
@Beca
Lakše ti je da paruješ kobasice,kad odrediš dužinu,uvrneš ih na pola i onda taj sastav stavljaš na štap.Nema potrebe da ih uvijaš na svakih 15-ak cm. ne praviš viršle.
Imaš i slike na predhodnim stranicama kako je parovao @markojx

Poslednja izmena:
A jel te na 60 stepeni sto se dime dva dana mogu posle stojati mesec dana da zru i fermentisu? Nece se zapeci pod ljuskom pa pokvariti unutra?
Nema tu zapecivanja kad znas sta hoces, i mogu da stoje dosta ali ih sklanjamo u vakom pre nego ocvrsnu.
Zapecivanje dolazi kad hoces da radis hladnim dimom a ipak ti ode u toplotu, pa nisi ni tamo ni ovamo, takve greske nemaju popravni.

I moja Gorenje je pri kraju, ne radi kako treba.Gledao sam neku Italijansku vakumirku koju prodaje neki tip iz Inđije. @milovan vrsac mi je preporučio jer je on ima, jeste malo skuplja ali mi se čini da je večita stvar.Sada samo još da prelomim i oprostim se od novaca. 😁

Opet gorenje crnu ,tone sira i mesa izvakumirala.najbolji omjer cijene i kvalitete.
Uzimao sam i 5x skuplje i bile su i lošije i puno sporije

Nazad
Vrh