Recepti kulena, kobasice, švargle...

Kad rasoljavate meso u vidi samo liznete vodu u kojoj je stajalo meso i koliko je voda slana toliko je i meso slano pa se po tome orijentise

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

ја одсољавам,колико је месо дана у саламури,толико сати у води.с тим што на одређени период мењам и ту воду,јербо се со врати из меса у течност.нпр 15 дана саламуре 15 сати у чистој води и промениш воду на 7-8сати.

Meni su pecenice,vratovi i misici stajali 2 nedelje u soli,za 24h sam 3 puta menjao vodu i dalje je slano,izgleda da cu morati jos 24 sata da drzim u vodi uz menjanje vode na 5-6 sati

кусаш са кашиком,па ако трну језик и зуби претеро си са со.Мора свако да проба на сопственом примеру и да дође до одређеног односа со,вода и шећер.и кад једном убодеш добитну комбинацију,примењујеш сваки следећи пут.

Najbolji način da probaš dal je presoljeno kad rasoliš,odsečeš parče i skuvaš ga i probaš, ako ne valja rasoljavaš još.Od kad tako testiram uvek dobro, ovako lizanje i to uvek deluje da treba još da se rasoli pa bude neslano.

Isti sistem primenjujem,mislim da je clan Rabadzija kacio slike kako izgleda kalup od perforiranog lima koji se napuni piljevinom i kad se upali dimi ceo dan i noc.nimalo se ne naboraju kobasice ni posle 5 dimova.
Jel ima neku sliku tog kalupa, probao sam da nadjem od clana,ali link od slike je pukao,bas stara objava

Tepsija 50x50 cm 10 cm dubine. U njoj se izvari lavirint sirine 10cm po celoj povrsini. Nabije se trina i zapali na pocetku tog lavirinta. Gori tj. tinja celu noc. Zar prati lavirint i nema sanse da se sve odjednom zapali.

Kvalitetne paprike je dosta 1-1,2%
Čak i 0,8-1%
Završio danas svinjokolj,popadali.6 komada 180-190 kg.
Trebao mi je mesar podaviti u subAtu,ali mi javio u petak da je sve stopirano zbog kuge.
Morao sve kod kuće da radim,nisam davio kod kuće 20 godina.
Gde je rem,korito da li je čitavo,da nije istrulo jer je u zadnje vreme korišteno za ispuštanje džibre.Gde je sajla,komšija daj struju da ih lakše utepamo.
Ostao sutra kulen i da se sve opere.

Jel ima neku sliku tog kalupa, probao sam da nadjem od clana,ali link od slike je pukao,bas stara objava
Ja sam napravio od starog bubnja od ves masine jer je perforiran lim.jednostavno 1 metar duzine 10cm visine i 10 cm sirine.upalim pomocu zeravice iz sporeta na sredini tog kalupa i piljevina gori na obe strane tako dobijam malo vise dima.ovo je metod za kobasice i kulen.za meso i slaninu ipak lozimo vatru i gasimo piljevinom.

Kobaje radim potpuno drugacije od svega, potpalim dobru vatru, na taj žar ukrstim 2 dobra panja i to piči desetak sati. Temperatura u pusnuci je šezdesetak stepeni, tako 2 dana i treci dan kad se smiri seckaš kako hoces, možes pred cara sa tim.
Ovako izgleda odmah nakon dimljenja. Ovim postupkom se mogu dimiti kobaje preko cele godine.

Ovako većinom rade u Šumadiji, Pomoravlju i okolini.Lože da bude toplo pa se to dimi i polako peče.Kada završe to se odmah konzumira pa kad potroše dave druge svinje i tako u krug.

Nazad
Vrh