iwanho
Član
Radim, preciznije, radio sam kobasice (ove godine smo prestali hraniti svinje), delicije u debela crijeva me ne privlače. A za kobasice meso bez masnih primjesa meljem na pločicu br. 10 sa samo dvije velike ovalne rupe koristeći nožić sa 4 oštrice. Imam i nožić s dvije oštrice, a on je išao u kombinaciji s pločicom koja ima 3 rupe. Meso s masnoćom sam mljeo pločicom s rupama 5 mm. Nekad je odnos pola-pola, a nekad je masnijeg manje, osvisno o svinjama.
Probao sam puniti topom i odustao sam. Treba biti jako pažljiv da ne ostane u crijevu nepoželjnog zraka. Bolje mi se pokazalo punjenje pužem, normalno bez nožića i pločice, u ručnoj mašini za mljevenje. U kobasicama uvijek ima lijepih komadića nemasnog mesa. Možda je malo sporije nego punjenje topom, ali kod količine 40-50 kg, zanemarivo.
Probao sam puniti topom i odustao sam. Treba biti jako pažljiv da ne ostane u crijevu nepoželjnog zraka. Bolje mi se pokazalo punjenje pužem, normalno bez nožića i pločice, u ručnoj mašini za mljevenje. U kobasicama uvijek ima lijepih komadića nemasnog mesa. Možda je malo sporije nego punjenje topom, ali kod količine 40-50 kg, zanemarivo.