Recepti kulena, kobasice, švargle...

Radim, preciznije, radio sam kobasice (ove godine smo prestali hraniti svinje), delicije u debela crijeva me ne privlače. A za kobasice meso bez masnih primjesa meljem na pločicu br. 10 sa samo dvije velike ovalne rupe koristeći nožić sa 4 oštrice. Imam i nožić s dvije oštrice, a on je išao u kombinaciji s pločicom koja ima 3 rupe. Meso s masnoćom sam mljeo pločicom s rupama 5 mm. Nekad je odnos pola-pola, a nekad je masnijeg manje, osvisno o svinjama.
Probao sam puniti topom i odustao sam. Treba biti jako pažljiv da ne ostane u crijevu nepoželjnog zraka. Bolje mi se pokazalo punjenje pužem, normalno bez nožića i pločice, u ručnoj mašini za mljevenje. U kobasicama uvijek ima lijepih komadića nemasnog mesa. Možda je malo sporije nego punjenje topom, ali kod količine 40-50 kg, zanemarivo.

@markojx Malo jača vatra ili su već odstojale neko vreme?
Evo moje sa 2 dima
7f7ca4e2db436f43d67f411497410a77.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Isti sistem primenjujem,mislim da je clan Rabadzija kacio slike kako izgleda kalup od perforiranog lima koji se napuni piljevinom i kad se upali dimi ceo dan i noc.nimalo se ne naboraju kobasice ni posle 5 dimova.

Jeli kolko stavljate u kulen paprike ukupno slatke i ljute? Nesto mislim da smanjim, inace je islo 1.7% paprike i 2% soli. Mislim da smanjim negde izmedju 1% i 1.4% paprike ukupno

Čak je i mnogo.Ljute ali stvarno ljute idem do 0.5% maks.Išao sam 1% pa se dešavalo da pored gaća progore i čakšire. 🤣
Slatku ne ubacujem iz razloga što ne volim da preovlada ukus paprike.

Jeli kolko stavljate u kulen paprike ukupno slatke i ljute? Nesto mislim da smanjim, inace je islo 1.7% paprike i 2% soli. Mislim da smanjim negde izmedju 1% i 1.4% paprike ukupno
Probaš papriku pa vidiš.Tako sam ja po jednom receptu stavio 1.5% očigledno onaj koji pisao recept nije imao dovoljno ljutu papriku,probali kobasice i bacili :D

Ja stavljam ukupno 1,2% ali Kolarove iz Šida. Industriju ne stavljam odavno.

Ljute do ukusa koji treba a dopuna do 1,2 slatke.

I nema greske.

Sremska već godinama ide sa 0,4% ljute i 0,8% slatke a kulen kontra, ljute duplo vise a slatke duplo manje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Neko papriku stavlja zbog ukusa, neko zbog ljutine a neko zbog boje kulena. Tako da o količini ne vredi raspravljati.

Za kulen idem 1,1-1,2% sam ljutu, slatku sam ranije isao isto 1% pa smanjivao svake godine za 30% na kraju izbacena, nevidim svrhu. Da napisem da je normalno ljuta jer se pojavljuje izraz "jako ljuta"
Visegidisnji dobavljac i nema greske.

Kako da ne, u sušnijim godinama je ljuća.Inače paprika više voli da se zaliva nego da kisne često, i ona je jedna vrsta tropske biljke.

Ko ono beše pravi onu šunku u crevu? Mrzi me da tražim sad.

Nazad
Vrh