Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ljute do ukusa koji treba a dopuna do 1,2 slatke.

I nema greske.

Boldano rješava probleme koje mnogi imaju. Nije problem probati nakon manje doze pa dodati koliko fali. Previše slatke može naštetiti, ali ne toliko da bude nejestivo. Na koncu svatko već zna koliko mu otprilike odgovara.

Дали има везе каква је година што се тиче Паприке суша-влага итд?
Kapsaicin se više luči kad biljka doživljava stres od suše.Može i tako da se utiče na ljutinu tako je i nastala Carolina ripper.

Mada džabe suva ljutina ako nema lepu aromu,jednom smo uzimali od nekih Beogradjana te ljute pa dodavali to bude otrov ljuto, ali bez ukusa.

Sad komšija nabavlja neku iz Madjarske zdravo ljuta,ali ima i aromu.

Ova ljuta sto nabavljam ima ljutnju sa zadrškom… ne zari grlo ali kad prodje prvi utisak pa drugi pa na treći kad osetiš - milina…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nekada se paprika uzgajala u basti pa se nizala u vence i susila na kotobanji ljuta fiferona, slatka ako je ima ima iz prodavnice po 100 grama pakovano to je luksuz. Venci se potope u vodu da se opere prasina pa se skida peteljka melje se dva puta na sitnu sajbu, a tako i domaci beli luk trebi se dan ranije mirise cela kuca isto se melje dva puta na sitnu sajbu., So je bilo bitno da se nadje tuzlanska jer ona druga hoce da prevari kasnije da otpusti slanocu.
Masa za kobasice se nije merila pravila se od oka sacovanjem, pa i so se merila šakom pa tek iz dva tri puta dodavanjem doterivao se ukus prema domacinu
Nije se ovoliko klalo susile se sunke plecke i gronik se obradi za susenje tako da nije bilo puno kobasica ali je proces pravljenja trajao mesalo se dugo jer su se podesavali zacini. Creva su zene prale tanka za kobasicu a debela za dzigernjacu a zeludac za svargli. Nije bilo troska ono sto se pojede i popije. Sad bez 500 e nemoz poceti.
Nije mi jasno kako ljudi kazu bacio sam kobasice kod nas se uvek pojele. Dese se greske pretera se sa ljutinom ili sa soli al se otvori plecka doda se mesa uz gundjanje domacina. Pa bilo je da su zamesane kobasice sve podeseno dok smo rucali veseli teča popio i sve ponovo dodao iz pocetka zacine dupliro i izmesao kad smo napunili sacuvaj boze ljute seci prazni dodaj mesa. Uvek se posle mesanja ispece uzorak na vatri ili se prva kobasica gurne u barevinu da se skuva proba se kud se samo zuri. Ja sam sad zamesao 50 kg prva kada nova paprika obojila uplasio se ako sad nesto ne valja jebo me usteda hiljadu din po kg ima da mi zvocaju celu godinu, nema punjenja dok se prva ne ispece i ne proba kad stize izveštaj ekstra je svi zadovoljni moze puni.

Ne treba ti nikakva mreža ako je šunka usoljena kako treba.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nekada se paprika uzgajala u basti pa se nizala u vence i susila na kotobanji ljuta fiferona, slatka ako je ima ima iz prodavnice po 100 grama pakovano to je luksuz. Venci se potope u vodu da se opere prasina pa se skida peteljka melje se dva puta na sitnu sajbu, a tako i domaci beli luk trebi se dan ranije mirise cela kuca isto se melje dva puta na sitnu sajbu., So je bilo bitno da se nadje tuzlanska jer ona druga hoce da prevari kasnije da otpusti slanocu.
Masa za kobasice se nije merila pravila se od oka sacovanjem, pa i so se merila šakom pa tek iz dva tri puta dodavanjem doterivao se ukus prema domacinu
Nije se ovoliko klalo susile se sunke plecke i gronik se obradi za susenje tako da nije bilo puno kobasica ali je proces pravljenja trajao mesalo se dugo jer su se podesavali zacini. Creva su zene prale tanka za kobasicu a debela za dzigernjacu a zeludac za svargli. Nije bilo troska ono sto se pojede i popije. Sad bez 500 e nemoz poceti.
Nije mi jasno kako ljudi kazu bacio sam kobasice kod nas se uvek pojele. Dese se greske pretera se sa ljutinom ili sa soli al se otvori plecka doda se mesa uz gundjanje domacina. Pa bilo je da su zamesane kobasice sve podeseno dok smo rucali veseli teča popio i sve ponovo dodao iz pocetka zacine dupliro i izmesao kad smo napunili sacuvaj boze ljute seci prazni dodaj mesa. Uvek se posle mesanja ispece uzorak na vatri ili se prva kobasica gurne u barevinu da se skuva proba se kud se samo zuri. Ja sam sad zamesao 50 kg prva kada nova paprika obojila uplasio se ako sad nesto ne valja jebo me usteda hiljadu din po kg ima da mi zvocaju celu godinu, nema punjenja dok se prva ne ispece i ne proba kad stize izveštaj ekstra je svi zadovoljni moze puni.
Mogu samo da kažem : BRAVO !!!! (y)
Svaka ti čast !!!! 🍻
I ja sam tako (nekada) radio, više nemam kome, pa ni samome sebi, nisu problem pare, uopšte nemam ni volje ni želje....
Objašnjavam se danas sa sestrom, pričamo, ne, oni će ovako , pa onako, prisećam se kako je bilo, ma bilo-prošlo, ko će ti sada probati sirovu smesu, toliko sam jedared mešao smesu za kobasice, 4 put, da sam pesnicom probio plastično korito !!!! :ROFLMAO:
Razmišljam o jednoj polutki, mada čisto sumnjam, i to će biti previše...
Danas ako nisi završio do podneva, nisi ni trebao da počinješ, a nekad se "omrklo"...
Dođe u papučama, i to onim letnjim, gde si krenuo druže, jel na plažu, a đe ti je peškir ?!
Neće niko u svinjac, da hvata, ajde ti, imaš iskustva, a imaš i čizme, jeste društvo, al mogu tata da Vam budem s obzirom na razliku u godinama...
Sada bi da odu u podne, pa tek uveče na večeru, a nekada se ni nije išlo kući sa svinjokolje, onako se sedilo za trpezom i nikome ništa nije smetalo, sada SVE, ovaj vidi šta je obukao, komentarišu kobasicu, te trebalo ovako, te onako, zgade mi se...
Onda jedan zapali , zasmrdi celu prostoriju, neće da večera, veli, jeo sam kod kuće, šta ćeš popiti, ako ima kisele vode, nešto ga muči stomak...
Pa koj si Q došao, da podjebavaš !!!!
A muči te od usrane paštete i podriguše salame, mamlaze !!!!
I te ped*rske električne cigarete !!!!!
Prošle Subote sam izbegao, išao na posao, ove juče ponovo, i narednu ću da "eskiviram" s apetitom !!!!

Vala meni je to uzitak praviti, mesati, brinuti o mesu. Ne smetaju mi ni cigare ni hladnoca ni papuce... Umorim se vala kao konj al ipak ima drazi neke u tome. Nije mi svejedno sto svi ruke u dzepove al sta ces... Jest da svake godine lakse svince sajlom uhvatim nego drustva za klanje ali eto volim. Jos zena dosla iz takve racundzijske kuce gde je otac svirao onoj stvari kako se ne isplati drzati svinje pa i njoj to sve sto eksperimentisem lepo jer je zaboravila ukus domaceg. Jos sad i klinci kako rastu pa i oni ruckaju mesa i preradjevine. Meni sve puno srce. Neka nauce sta je slanina i kobasica. Pamtice to ceo zivot. Mladji klinac nos mu crven od hladnoce ali kad mu zet dao topao svez cvarak, on sve trazi jos.
Grejem se na plin ali idem zajmim pikapa, dovlacim bukovinu, secem cirkularom jer necu motorkom zbog ulja na lancu. Dimim i sebi i komsijama i jako dobrom drugaru pa mi sve draga ta sekiracija oko toga. Kako ce ispasti, sta ce biti. Rotiraj meso. Smanji vatru, pojacaj vatru... Malo suva, mali sirova drva... Evo sad za vikend odradio svoje. Trka frka al se uradilo. Radio dve nocne po 12h pa dan pauza pa nedelju dana nocne po 8. Od veceras opet nedelju dana nocna. Sta bi radio da sve spickam i samo idem na posao...? Da sedim u slobodno vreme i da me truju elektronski mediji pa da ujedam sebe i svoje. Ma zajebi 😊
Najlakse je biti lenj i naci zamerku

A koliko dugo je drzati u salamuri? Ja sam je prosle godine drzao 14 dana(cini mi se) posle u vodi 24h pa je bila slana do jaja. Ekstra ukus,prava šunka ali mi je zeznuto to zbog soli.

Držim 7 dana maks.Nakon toga 24 sata rasoljavanje u plastičnom buretu sa dosta vode.Ti bi trebao bar 48 sati da rasoljavas a vodu da menjaš na 24h i onda neće biti slano.

@markojx, @dobrodol i @nesto2,

lijepo ste sve opisali i podsjetili me na mladost. (y):love:

Većinu opisanog smo zadržali do kraja uzgoja svinja. Glavna promjena je soljenje mesa za kobasice. Prije smo također šakom stavljali sol i znalo je biti presoljenih. Od kada smo vagali meso i sol nikad problema. Kod miješanja smjese isprobavamo, uzmemo komadić mesa kao čvarak i sažvačemo. Ljutina i češnjak se osjeti odmah, ali sol ne. Njoj treba vremena, zato je super dodavanje soli prema željenom %.
Držali smo se oduvijek pravila. Ako smo se cijelu godinu mučili sa svinjama, neka taj dan klanja bude užitak, ili barem normalnog tempa. Kolje se obično 1 ili 2 svinje, nikad više. Meso se raskomada, naprave krvavice, pripremi smjesa za kobasice. Za taj dan dosta. Drugi dan kada se sve dobro ohladi, slijedi stavljanje mesa u pac. Kod mene je bio tradicionalan mokri pac. Tom tekučinom za mokri pac se namaže slanina i posoli se. Nakon toga se ponovo promiješa smjesa za kobasice, kuša se i po potrebi dodaju začini. Sol se nikad ne dodaje jer je stavljena na mjeru. Taj drugi dan se naprave kobasice i ponekad prezvuršt (mislim da se kod vas kaže švargle). Slanina se reže i topi tek za 3-4 dana. Ako netko ima priliku, preporučam da tako pokuša pa da vidi razliku u okusu čvaraka. ;) 👌

Držim 7 dana maks.Nakon toga 24 sata rasoljavanje u plastičnom buretu sa dosta vode.Ti bi trebao bar 48 sati da rasoljavas a vodu da menjaš na 24h i onda neće biti slano.
Napunjeno 5 creva f55 za prvi put. Meso usoljeno u utorak , a rasoljavano od juče u podne do jutros. Valjda će biti ok, ako i bude slanije poješće se, samo da bude lepog ukusa. Jbg nema se vremena, druga tura kulena u dimari treba da se pali vatra danas pa da dimim sve zajedno.
28fc4bdf16d47f7f4bef7848108ff1af.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Pravio sam prosle godine taj delikates samo je druga namena bila. Punili smo u tanka creva i parovali na 15cm i koristili tu kobasicu za kuvanje, dinstanje, u pasulj je stavljali i td. Rasolio sam je na ivici da se zapitas da je malo slanija ko bi jeo! Zato dobro rasolite.

Citao temu, svako drugacije radi. Susenje, dimljenje, svako ima svoj nacin. Recimo ja kobasice susim 5-7 dana, lozim bagrem polako, ispred pusnice palim vatru i polako svaki dan priblizavam i pojacavam vatru. Posle idu na promaju. Sad sam uradio kulen prvi put, videcemo kako ce da ispadne.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

[mention]coci064 [/mention]
Ja koristim mrezice vec 2 godine, dobra stvar, ali one široke, ne one čarape. Prodaje neki Jovan iz Pazove. Operem ih i imam za sledecu godinu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh