Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ja sam iz Krusevca,ovde se ni tanke rostiljske kobasice ne prave, tek su ovih godina krenule,a tek kulen,kog da pitas za savet. Vidim da neko razmuti zacine u vodi i lakse izlazi iz topa. Svakako pitam za savete za narednu turu

Moj kum u KŠ pravi i rostiljake i kulen i sve… nije da nema.

Lakše je sa vodom ali se trudi da je ne dodaješ jer sušenje je dehidracija i ako dodaš koliko god da dodaš samo produzavas proces…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kulen treba da sazri da bi bio kulen, ne samo da se osuši. Možeš ga osušiti za par dana da postane pendrek i šta onda?
Sazrevanje za kulen fi50 traje oko 90 dana. Tada dobiješ i ukus i miris i sve ostalo.
Šunke mi vise u švapskom špajzu 2 godine pre nego što ih načnem. I tako dalje....
A što se tiče dimljenja, 100 ljudi-100čudi.
Recimo ja meso dimim u dimari 2-3 dima, pa ga nosim na tavan ili u špajz da se suši. A imam rođake u Kraljevu, kod njih nije dimara već sušara. Tu okače đakonije i ispod lože vatru čak i do 3 nedelje i tako suše meso. I posle 2-3 nedelje kod njih je meso spremno za konzumaciju.
Ali ne bih da upoređujem to suvo meso sa ovim našim vojvođanskim.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
1l na 15kg nije ništa, samo nije napunjeno kako treba.Treba vremena da se sve savlada, savetima ne može tako lako da se nauči kao što se uči na ličnim primerima pa samo polako, sve će to doći na svoje.

Први дим је пресудан код кулена ко ту зајебе довиђења из искуства говорим ја сам то урадио иако ми је пушнуца висока скоро 5 м од ложишта до меса.

Први дим је пресудан код кулена ко ту зајебе довиђења из искуства говорим ја сам то урадио иако ми је пушнуца висока скоро 5 м од ложишта до меса.
Meni je pusnica niska,ali takvi su sad bili uslovi,4 dima sa danom razmaka

Svašta se u praksi dešava. Prošle zime htedoh da skinem kulen iz pušnice, ajde da ostavim još malo, nisam bio zadovoljan. Odemo na skijanje. Vreme idealno, noću mraz, preko dana otpusti, pomalo vetra, taman dovoljno. Kad smo se vratili posle 10 dana - kao kamen. Toliko ga je vreme isušilo da to nije normalno. A sušim sam preko 15 godina i pušnica se obilazi barem jednom u par dana.... a ovih 10 je bilo previše... jbg, dešava se...

Ovde kod nas kada su došli, mi ih zovemo "bosanci", nomadi iz bosne za vreme rata. Kupovali su placeve tu kod nas u selu i prvo na placu što su napravili su bile ovakve pušnice/sušare:
22057724d58986a0ada3c6049a6925d4.jpg

Pa tek onda kuće i sve ostalo.
Ali.....
Te takve pušnice ovde u vojvodini mogu okačiti mačku o rep, eto ih zvrlje prazne. Nisu švabe džaba izmislile švapski špajz, koji je i do 2 metra ukopan u zemlju i ozidan sirovom ciglom, i najbitnije radi posao.
Kod mene je stara kuća cela od pečene cigle zidana samo špajz od čerpića.
I eto recimo jedan od mnogih razloga zašto neko sa planine i ja ne možemo raspravljati oko pravljenja kulena i ostalih suhomesnatih čarolija. Možemo samo podeliti naša iskustva.

Poslednja izmena:
Zna neko gde ima da se kupe praseće kate možda?

Ma klao ja 10 komada pre 3 nedelje i na kraj pameti mi nije bilo sačuvati kate. Sad kada mi treba nema ni za lek.

Zasto se kulenovi smezuraju,guzvaju,nije proslo ni mesec dana od punjenja,prvi put radim. Lose punjenje,ima vazduha,kvare se ili jaka promaja,ili nesto sesto?
Mlade svinje (vodeno meso), jaka promaja (mislim da je to kod tebe problem ponaročito ako ima šupljina u njemu) nemože crevo da isprati brz proces sazrevanja (sušenja) i onda se javljaju ulubljenja i šupljine kod kulena a meso iznutra dobije neku braonkastu boju i promeni ukus.

Nazad
Vrh