Recepti kulena, kobasice, švargle...

Neću da pravim reklamu, ali paprika je grom!
A cena prava sitnica naspram ovih naših derikoža. Poručio po kilo ljute i slatke "da probam", pošto mi je cena bila sumnjiva. Paprika stigla kad ono međutim!
a6a8d25fc4541a078579fdaa3e32fc0f.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Dali imas broj telefona ili kako vec da ga nadjem da narucim

да ли неко има препоруку,купио бих пресу за чварке.
Po meni su ove bolje od onih sa vijkom, vrlo brzo i lako se cijedi, otvori se i rastavi na dva diela , zagrabe cvarci i sastavi i iscjedi , kupi vecu

Ili ako imas staru alu kantu od 5 litara za mlijeko i imas busilicu , znas da baratas sa aparatom za zavarivanje, DIY varijanta

Poslednja izmena:
Imam sličnu ovoj s linka (isti princip). Nije dobra za jake i nestrpljive koji još k tome vole više iscjeđne čvarke. Treba biti strpljiviji i polako stiskati. Prvo napunim punu i lagano stisnem, onda još 2x dopunim i stisnem malo jače, ali ne divljački.
Najbolji su mi oni čvarci koji se nakon vađenja iz stiskalice ne rasiplju po posudi, nego ostanu skupa poput briketa. 👌

Pokojni ćale napravio cediljku od 2 daske...😃
Primitivno i jednostavno, a upotrebljivo i završava posao...
Čvarci se iz oranije vade u krpu, pa ovom "cediljkom" stiskaš čvarke u krpi, kad iscediš dovoljno koliko hoćeš, čvarke izručiš u neku vanglu, pa ponoviš postupak...
Potrebne su 2 osobe za rad...
PRESA-ZA-CVARKE-DRVENA_.png

Isto i mi, jedan drži krpu i uvrće je, drugi steže, ponekad i kolenima :) dok čvarcima ne isteramo dušu. E onda oni budu onako pravi.

Jedino što treba malo snage i baš dobre daske i da se dobro spoje. Zna i krpa da pukne ponekad, ali to je dobar znak za dobre čvarke (y)

Moja majka uopste ne cedi čvarke posle topljenja. I uvek, ali uvek budu skroz isceđeni kada ih izvadi iz bakrača. Nešto nejbliže smokiju. Tako ih i zovemo, "smoki čvarci".

Poslednja izmena:
Ovo sto objasnjavate da pritisnete rukom u cjedilu su cvarci drugaciji nego iscjedenji sa nekim od naprava , radi svako kako tko voli , ima jako puno koji pregore cvarke pa im dobro a i mast se osjeti , ima svakakvih ukusa.

Pokojni ćale napravio cediljku od 2 daske...😃
Primitivno i jednostavno, a upotrebljivo i završava posao...
Čvarci se iz oranije vade u krpu, pa ovom "cediljkom" stiskaš čvarke u krpi, kad iscediš dovoljno koliko hoćeš, čvarke izručiš u neku vanglu, pa ponoviš postupak...
Potrebne su 2 osobe za rad...
PRESA-ZA-CVARKE-DRVENA_.png
Godinama smo koristili ovo,teška fizikalija :ROFLMAO: na kraju žrtvovao lonac,izbušio 1/2 sve do dna,gore okrugla daska za serviranje knap ulazi u lonac, stara dizalica donirala vreteno i ide kao pesma :D Ulaganje daska kod Kineza bila 600din.

Nije mi nikada bilo teško.... 😁
Sada mi ni ne treba, ne držim svinje, nemam za koga....
I jedna polutka mi je mnogo....
Čvarke topim ove "sremačke", na sitne kockice se secka ČMT, pa se sipa malko mleka, i tako topi....
Kasnije samo vadiš "đevđirom" i to je to...
P.S. (između nas, a da se ne pročuje) Budu k'o guma...🫣

Znam da majci treba 2sata i 15 minuta za jedan bakrač da istopi. Ako bude pre čvarci budu unutra živi a spolja lepo izgledaju, znači bila jaka vatra.

Nazad
Vrh