Recepti kulena, kobasice, švargle...

Slaninu držiš 2 nedelje ako je tanka(svinja oko 130 kg.)
Ako je deblja 180+ onda 3 nedelje.Rasoljavaš u hladnoj vodi 12-16 h.
Pečenice 8-9 dana. isto vreme rasoljavanja.
Kolenice 7 dana isto vreme rasoljavanja.
Ovo se odnosi za soljenje na suvo.Tečnu salamuru nisam nikad radio.

Poslednja izmena:
Onda nije puno bibera,na slici deluje da je puno.
Po meni dovoljno je 0,3% belog luka,al svako pravi kako mu odgovara.
Kad razmeriš začine,pomešaj ih u jednoj posudi na suvo pa onda dodaš malo tople vode,da bude žitkasto i onda rasporedi po mesu.Lakše i bolje se izmeša.

Ja isecem meso za mlevenje i tako zacinim i ostavim preko noći. Tek sutradan meljem začinjeno. Bolje se izmesa a ne dodaješ vodu i meljes lepo hladno meso.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako su za sušenje, nije dobro previše vode, ali za kuhanje je poželjna voda i malo vina te dosta slatke parike koja vodu veže na sebe. Najdaraže mi je kad razrežem kuhanu kobasicu, a iz nje se izlazi sok. 👌 😋

Neću da pravim reklamu, ali paprika je grom!
A cena prava sitnica naspram ovih naših derikoža. Poručio po kilo ljute i slatke "da probam", pošto mi je cena bila sumnjiva. Paprika stigla kad ono međutim!
a6a8d25fc4541a078579fdaa3e32fc0f.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Paprika od toga je stvarno dobra,nekoliko godina sam uzimao tucanu i suvu za punjene
I bile su extra

Kada sečev uvek gladam da nož ide od mene,ako je moguće.Ovo je sekao jedan poznanik ,kaže ovako mu je "lakše".

Ja ne bih mogao moju šunku da tako isečem. Formirao se tvrdi sloj oko 2-3 mm koga ne mogu lako da presečem, il' mi nož ne valja (ne nož već neka nožekanja velika) il nešto zajebemo sa šunkom. Unutra bude dobro, nije jako mekano posle 10-11 meseci, mada bi valjalo da još malo odstoji. Al' patnja dok se taj površinski sloj ne preseče, već sam mislio da nađem neku aku testericu...

Ja sam letos načinjao kod komšije 5 godina staru...kad sam je čistio nož je išao kao u puter...sav taj tvrdi sloj sam prvo odstranio...šunka prva liga ko može da dočeka i ima uslova gde da je čuva toliko...

Posle mi ruke bile masne pa nisam ni slikao...a i posle seckanja navalili na šunku i pivo nisam se ni setio..

Nazad
Vrh