Recepti kulena, kobasice, švargle...

Od Kolara iz Sida kupujem godinama i koj kum iz Kruševca. Nema greske paprika i smanjio sam sa 1,5 na 1,2% jer je jako intenzivna.

Korektni ljudi skroz a paprika prva liga. Preporučujem toplo…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nije poenta da ga na kraju sam jedeš a ukućani gledaju u tebe.Pretprošle godine sam pravio 2 mere u jednu ubacio 1.5% ljute, kulen je bio otrov za pacove, druga mera 0.5% i to je onako podnošljivo.Godinu pre išao sa 1% meni je bio dobar jer sam manijak po pitanju ljutog ali opet ga je retko ko konzumirao.Prošle godine samo 0.3% i taman je ljut da može svako da ga jede.Za ovu godinu planiram možda nekih 20 kg maks i tu će ići do 0.5% ljute da bude ni na nebu ni na zemlji, kada neko dođe da se nasecka i mezne a da ne bljuje vatru. 🤣
Prelazim na šunku u crevu, tu nema ništa od začina sem soli a delikates samo takav.Pravio sam nešto malo za probu i većini se sviđa više od kulena pa sada hoću da povećam.

Nije poenta da ga na kraju sam jedeš a ukućani gledaju u tebe.Pretprošle godine sam pravio 2 mere u jednu ubacio 1.5% ljute, kulen je bio otrov za pacove, druga mera 0.5% i to je onako podnošljivo.Godinu pre išao sa 1% meni je bio dobar jer sam manijak po pitanju ljutog ali opet ga je retko ko konzumirao.Prošle godine samo 0.3% i taman je ljut da može svako da ga jede.Za ovu godinu planiram možda nekih 20 kg maks i tu će ići do 0.5% ljute da bude ni na nebu ni na zemlji, kada neko dođe da se nasecka i mezne a da ne bljuje vatru.
Prelazim na šunku u crevu, tu nema ništa od začina sem soli a delikates samo takav.Pravio sam nešto malo za probu i većini se sviđa više od kulena pa sada hoću da povećam.

Kod mene jedu svi bez obzira na ljutinu… samo treba da se navikne, kulen na kraju i deca jedu…

Nego daj recept za tu sunku, da vidimo kakva je….

Sent from my iPhone using Tapatalk

JEdemo ćerka i ja ali je baš otrov ljuto pa se smanjuje.
Šunka se pravi na sledeći način.
Otkoštenu plećku ili but ubacim u salamuru na 7 dana.Nakon 7 dana vadim napolje i ubacujem u vodu na 24h.Nakon toga se melje na željenu rešetku, ja sam išao sa 8mm a može recimo pola na 6, pola na 8mm jer se ne odvaja nikakva masnoća pa bude lepši presek.Nakon meljave se meša i puni u kolageno crevo opet fi po želji, ja sam išao sa fi 55 jer se brže osuši.Nakon toga na dim i kasnije na promaju, perfekcija.

Ništa, samo ta so koju dobije tokom salamurenja.Šunka original samo u crevu a ako se ne rasoli dovoljno bude otrov slano da ne možeš jesti pa sam podigao satnicu na 24h.

Nazad
Vrh