Recepti kulena, kobasice, švargle...

Скоро годину дана у подруму. Печеница.
Vidim da je nešto sazrelo, ali ne vidim šta je. Nije presušena po ivicama? Koliko si je dimio, držao na promaji ako si?
Ja treba da zakoljem šunku, sad će joj 2 god. Il nemam vremena il zaboravim. Moram od budji da je operem peromatom, a nekako mi se uvek prijede uveče. Ko sad npr. :)

Ne znam kakav bi vrat malo masniji bi dobar da zri? Masnoća od šunke dobije odličan ukus posle zrenja. Inače je ovako nezrelu izbegavam.

Споља је сасушена али не скроз. Саламура па пар димова. Месец дана на промаји и онда у подрум. Постоји вентилација тако да нема плесни. Зато је можда и мало више суво месо. Сечем на танко, топи се у устима. Не остављам шунке већ сечем све у траке. Овако конзервирано може годинама да стоји.

Da li bi moglo da se skuvaju glave zbog lakseg iskostavanja i onda samelju dodaju se sojine ljuskice zacini za kranjsku i napravi se kranjska kobasica malo jos probariti i u zamrzivavac

U Kranjsku ako je pravim ubacim čistog mesa pored mesa glava.Nikakav otpad i tome slično, neka bude lepa i kvalitetna jer se ne pravi na industrijski način.Meljem na rešetku od 4mm, bude tipi topi.

ce5fbb11a4c63bc767917b19e2a4825b.jpg

Mi to zovemo riba, zbog oblika koji ima kad se cijela izvadi. Već desetljećima je pripremamo suhu. Narezati se mora jako tanko, reklo bi se toliko tanko da se vidi kroz šnitice. Meni daleko bolja od razvikanog pršuta.

Meni je od svih tih barenih đakonija švargla No.1 ali je već nekoliko godina u nazad ne pravim zbog toplog i mekog vremena.Ne može da stoji na hladnom mestu nego hteo ne hteo mora u zamrzivač a kada se izvadi iz zamrzivača to nije to.

Može da se pravi ,ja sam je pravio prije mjesec dana.jedino sam punio u kolagenih crijevo fi 80 i poslije odimio zajedno sa sirom izvakumiro i u frižider .Kakvu sam je spremio takva je bila dok se nije pojela,kad narežem svi se poguše kad je van sezone i niko nema

Proletos kad sam kupovo prasad u Stanisicima domacin izneo kulen stvarno dobar na pitanje gde nabavlja papriku kaze u Madjarskoj e sad dal zbog cene ili kvaliteta nisam saznao

Mi to zovemo riba, zbog oblika koji ima kad se cijela izvadi. Već desetljećima je pripremamo suhu. Narezati se mora jako tanko, reklo bi se toliko tanko da se vidi kroz šnitice. Meni daleko bolja od razvikanog pršuta.
I ovde se taj komad zove slično - ribić. Ako mislimo na isto. Deo iznad krmenadle, kod goveda se zove biftek? (Vidim sad da za butkicu takodje kažu ribić). Sapatnik kaže da je pečenica. Pečenica bi trebalo da je od krmenadle. Ovo mi po boji više vuče baš na ribić. Mada vidim da se i on naziva mala pečenica.

Je izbegavam da ga sušim jer mi nekako uvek povuče previše soli. Ne znam baš koliko je ovo dobar komad za zrenje jer se lako presuši i bez zrenja.
Mada ako se vodi računa verujem da može ispasti dobar.
Ja od njega obično napravim ražnjiće ili ga spremam ko file minjon tj. biftek.
Ljudi obično ne spreme dobro ovaj inače najkvalitetnije deo svinje. Video sam da ga dosta njih puni mlevenim mesom pa peče u rernu. Totalno pogrešno jer dok se mleveno ispeče ribić će biti prepečen 3 puta i ko opanak. Zahteva veoma malo termičke obrade. Mora rozikast da ostane unutra.

Mi ga punimo mesom od Kulina ili kobasice i sušimo ,bude extra .imam jedan još na stanju pa kad načnem slikaću

Poslano sa mog 2109119DG koristeći Tapatalk

Nazad
Vrh