Recepti kulena, kobasice, švargle...

I ovde se taj komad zove slično - ribić. Ako mislimo na isto. Deo iznad krmenadle, kod goveda se zove biftek? (Vidim sad da za butkicu takodje kažu ribić). Sapatnik kaže da je pečenica. Pečenica bi trebalo da je od krmenadle.

Ako je bez kosti, to se kod mene zove riba. Duljina je od vrata do buta. Ovo što ti zoveš ribić, kod mene neki zovu bitek, a neki lungić i to je najkvalitetniji dio svinjskog mesa, ali presitno za sušenje.

I ovde se taj komad zove slično - ribić. Ako mislimo na isto. Deo iznad krmenadle, kod goveda se zove biftek? (Vidim sad da za butkicu takodje kažu ribić). Sapatnik kaže da je pečenica. Pečenica bi trebalo da je od krmenadle. Ovo mi po boji više vuče baš na ribić. Mada vidim da se i on naziva mala pečenica.

Je izbegavam da ga sušim jer mi nekako uvek povuče previše soli. Ne znam baš koliko je ovo dobar komad za zrenje jer se lako presuši i bez zrenja.
Mada ako se vodi računa verujem da može ispasti dobar.
Ja od njega obično napravim ražnjiće ili ga spremam ko file minjon tj. biftek.
Ljudi obično ne spreme dobro ovaj inače najkvalitetnije deo svinje. Video sam da ga dosta njih puni mlevenim mesom pa peče u rernu. Totalno pogrešno jer dok se mleveno ispeče ribić će biti prepečen 3 puta i ko opanak. Zahteva veoma malo termičke obrade. Mora rozikast da ostane unutra.
U pravu si za ribic i zato kad ga napunimo smesom za kobasice uvijemo ga u maramicu ,e onda kad ye pece maramica sprecava da se stvrfne i ujedno ga podmazuje,danas pravio 2 kom ,cuvam ih za neki od mnogobrojnih praznika

ribic je deo buta ili zvanicno kako svi zovemo kolenica

mala i velika ruza(inace najkvalitetniji deo svinje iako se to ne vodi tako),vecina sece u gulas iako bi za gulas treba ici plecka

frikando je tvrdji i samim tim je najbolji za rostilj ili da ga seces kao krmenadlu

sol je bukvalno za sve jer je mekan

neko napisa da je kod svinje biftek sto nije tacno vec je svinjski file-kod junadi se zove biftek

neko napisa da je kod svinje biftek sto nije tacno vec je svinjski file-kod junadi se zove biftek
Ako je bez kosti, to se kod mene zove riba. Duljina je od vrata do buta. Ovo što ti zoveš ribić, kod mene neki zovu bitek, a neki lungić i to je najkvalitetniji dio svinjskog mesa, ali presitno za sušenje.
Velika je razlika u izjavi da se nešto tako zove ili da to neki tako zovu. Svinjski file, kako je napisao @BARBULA je naziv u trgovinama.

Ovde kažu da je svinjski file od ovog dela gde su krmenadle. Reč je francuskog porekla i izgleda da i kod njih može da bude i ribić i ovo drugo.
Filet mignon ja baš ribić. Mi izgleda nemamo reči koje precizno definišu šta je šta od ta dva. Ko što je u engleskom loin i tender loin.

File je podslabinski mišić i računa se kao ekstra kategorija mesa koja se vadi iz karea.Isto je što i biftek, ali bogatstvo jezika i mnoštvo naziva za istu stvar.

Tenderloin je u bukvalnom prevodu nežna slabina.

ribic je deo buta ili zvanicno kako svi zovemo kolenica

mala i velika ruza(inace najkvalitetniji deo svinje iako se to ne vodi tako),vecina sece u gulas iako bi za gulas treba ici plecka

frikando je tvrdji i samim tim je najbolji za rostilj ili da ga seces kao krmenadlu

sol je bukvalno za sve jer je mekan

Potkolenica je kod svinja butkica, dok je podlaktica kolenica

Moj pokojni otac je bio mesar klao usluzno i ponekad naseg bika prodamo, baratao je dobro tim terminima koji je koji deo mesa i uvek neka svadja ljudi sa kupcima koji je koji deo mesa, komsija drzo kafanu imo dve kuvarice kolje otac bika i 20 svinja pangluje sece ove komanduju samo cujes **greška vas obe i vas i rajzvratnu i rozvratnu

I kad otvoriš kolenicu unutra su mišići koji se zovu ribić.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Da, ako otvaraš juneću kolenicu.Svinjetina nema ribić,mada u nekim krajevima za file kažu ribić.

Sve to zavisi ko je od koga i iz čega uočio i kad :D Mene je to učio čovek koji je radio u klanici Zvezda, ali on je radio samo "grubu" obradu, kod njega je but ceo komad i nije se zamarao šta je kapak, a šta šol, a tek ruža :D

Jedino su file vadili jer je ekstra kategorija mesa, čijim vadjenjem slabina postaje II kategorija mesa.

A Junad nikad nisam klao, niti je neko kod nas u okolini to sam radio,pa se za delove iste veruje mesaru u lokalnoj mesari, po principu ti mu kažeš daj mi to, i on ti da neki komad, pa ti veruješ da je to :D

Nazad
Vrh