Recepti kulena, kobasice, švargle...

Koja firma drug,model,jacina,da znamo sta valja, mnogo ih ima po oglasima
Nemačke i italijanske su uglavnom sve dobre ako su te masivne od aluminijuma bez plastičnih delova. I ko što sam rekao gledaj da ima oštrač orginalni. Ako je probaš na šunku i radi dobro možeš je uzimati. Ta će da te verovatno nadživeti
Ja kevi u radnji oštrim s vremne na vreme neku italijansku sličnu ovoj što je Army kupio. Kad se naoštri šunku od 2 godine seče celom dužnom, debljina providna i plus slanina se ne odvoji od mesnatog dela.

Što kaže kad probaš jednom te ozbiljnije mašine ove obične mesoreznice deluju smešno. One i ovako nisu nizašta sem salame. I pritom nisu nešto mnogo ni jeftine.

Da li neko zna gde može da se kupi rešetka za mašinu 22 od 2mm, zvao sam sve veće radnje mesarske opreme i nemaju, kažu niko to više ne uvozi zato što je potražnja veoma mala, pa ako neko nešto zna molim da me obavesti. Gledao sam i oglase, KP, itd...
Hteo bih ove godine da napravim domaću paštetu, zato mi treba ta rešetka, ne znam da li bi moglo na 3mm, pa da se provuče 2-3 puta, da li je neko to probao, rešetke od 3mm ima da se nađu svuda.
Nikada nisam pravio paštetu, a recepata na internetu ima baš dosta, jedan takav sam pronašao ovde na sajtu i on glasi:
30 % masnoće (gronik sa kožurom), 20% đžigerica, 20% kožure, 15 % mesa (jezik, bubrezi, glava itd.), 15% tečnost u kojoj se kuvala barotina, 2% dinstani crni luk, biber, so, šećer, 150 gr. soje, korijander i muskatni orašćić.
Da li je neko pravio paštetu na ovaj način ili sličan, meni se čini da je 20% kožure mnogo i da li je dobro stavljati kožuru u paštetu. Ako ide super, jer ja kožuru ionako bacam ili kuvam za pse, belu kobasicu ne pravim, samo švaglu.
Drugi recept koji sam pronašao na internetu mi izgleda privlačnije i glasi:
Gronik bez kožure 3 kg,
Đžigerica 1 kg,
izdinstan crni luk 10 gr,
so 17-20 gr,
biber mleveni 2 gr.
Gronik bez kože skuvati sa 1/2 kašičice soli, 10-ak zrna crnog bibera i 2 liske lovora. Nakon toga ostaviti da se gronik ohladi. Vodu u kojoj je kuvan gronik takođe ostaviti da se ohladi pa skinuti masnoću koja se nakupila na površini. Gronik iseći i samleti na mašini sitno. Zatim samleti sirovu đžigericu, dodati skinutu masnoću i mleveni gronik i sve sjediniti. Dodati izdinstani crni luk, so i biber, izmešati i sipati u tegle do 2/3 napunjenosti. Tegle staviti u veću šerpu naliti vode i kuvati sat vremena.
Da li je neko pravio ovako paštetu, ili dajte neke vaše recepte iz iskustva, hvala.

Možda ima ovde, povoljne su im cene.

Moze strugar to da ostruze, ali treba to i izbusiti. Ako pravi od prohrama moze, ali se tesko busi, ako pravi od sivog liva lakse ce se izbusiti, ali onda mora da se ozari da bi dobila tvrdocu.

Ima li neko recept za barenu hambursku slaninu? Juce sam kuvao 20min prethodno salamurenu slaninu a danas sam jedan dim pustio i opet to nije to. Nekako mi premasna... Teska

Slatka 3100 din/kg.
Ljuta 3400 din/kg.
Kiš Bezdan
U odnosu na prošlu godinu,poskupljenje za 400 din/kg.

U jbt. al su cene otisle, ja sam prosle god preskocio klanje pa ne znam ni koliko je bilo lane. Zovem sutra Pavcoka iz Glozana da proverim stanje kod njega .

ce5fbb11a4c63bc767917b19e2a4825b.jpg

Ja sam kupio u bačkom petrovcu kao i uvek. 2300 za kg je cena i slatka i ljuta. Paprika je extra kvaliteta, kao i svake godine.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Slatku uzimam u lokalnoj prodavnici zdrave hrane.Drže Kisačku i odlična je, prošle godine mislim da je kg koštao 3.000 rsd.
Ljutu feferonu isključivo u B.Monoštoru.

Nazad
Vrh