Da li neko zna gde može da se kupi rešetka za mašinu 22 od 2mm, zvao sam sve veće radnje mesarske opreme i nemaju, kažu niko to više ne uvozi zato što je potražnja veoma mala, pa ako neko nešto zna molim da me obavesti. Gledao sam i oglase, KP, itd...
Hteo bih ove godine da napravim domaću paštetu, zato mi treba ta rešetka, ne znam da li bi moglo na 3mm, pa da se provuče 2-3 puta, da li je neko to probao, rešetke od 3mm ima da se nađu svuda.
Nikada nisam pravio paštetu, a recepata na internetu ima baš dosta, jedan takav sam pronašao ovde na sajtu i on glasi:
30 % masnoće (gronik sa kožurom), 20% đžigerica, 20% kožure, 15 % mesa (jezik, bubrezi, glava itd.), 15% tečnost u kojoj se kuvala barotina, 2% dinstani crni luk, biber, so, šećer, 150 gr. soje, korijander i muskatni orašćić.
Da li je neko pravio paštetu na ovaj način ili sličan, meni se čini da je 20% kožure mnogo i da li je dobro stavljati kožuru u paštetu. Ako ide super, jer ja kožuru ionako bacam ili kuvam za pse, belu kobasicu ne pravim, samo švaglu.
Drugi recept koji sam pronašao na internetu mi izgleda privlačnije i glasi:
Gronik bez kožure 3 kg,
Đžigerica 1 kg,
izdinstan crni luk 10 gr,
so 17-20 gr,
biber mleveni 2 gr.
Gronik bez kože skuvati sa 1/2 kašičice soli, 10-ak zrna crnog bibera i 2 liske lovora. Nakon toga ostaviti da se gronik ohladi. Vodu u kojoj je kuvan gronik takođe ostaviti da se ohladi pa skinuti masnoću koja se nakupila na površini. Gronik iseći i samleti na mašini sitno. Zatim samleti sirovu đžigericu, dodati skinutu masnoću i mleveni gronik i sve sjediniti. Dodati izdinstani crni luk, so i biber, izmešati i sipati u tegle do 2/3 napunjenosti. Tegle staviti u veću šerpu naliti vode i kuvati sat vremena.
Da li je neko pravio ovako paštetu, ili dajte neke vaše recepte iz iskustva, hvala.