Solim na suvo, utrljam u so pa poređam u plastičnu kacu.Tri nedelje stoji pa ide na rasoljavanje 48 sati sa zamenom vode na svakih 12 i onda na dim.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da li odsoljavas meso pre dimljenja?Tuzlanska so sitna naspem u kadu 10 kg ubacujem komade mesa i istrljam so da lepo pobeli svaki komad, sunke natrpam so oko kostiju, slazem u kacu 500 l prvo sunke pa slanina pa onda pecenice i odgore rebra i kosti. Zbog toplog vremena zamrzao sam 20 flasa vode u rasporedio po slojevima. Prekrijem cistim carsavom. Posle 2 dana povadim svo meso, prospem krv i vodu saperem kacu, i ponovo slozim meso istim rasporedom bez solenja, kad slozim onda pravim preliv 1 kg soli na 5 l vode, vodu iz bojlera ili prokuvam pa naspem so i mesam dok se so ne rastvori, stavim jaje u vodu pre sipanja soli i onda sipam so i mesam kad je dovoljno slano jaje ispliva, sve to ohladim i sipam preko mesa, pravim i sipam dok ne pokrijem meso, u tu vodu pre sipanja dodam i 200 grama belog luka u prahu i 200 grama bibera na recimo 50 l vode, lepse mirise salamuri i da aromu mesu. Tako kad prelijem ostavim pecenice i rebra i kosti 10 dana, a slaninu i sunke 4 nedelje, ako je slanina tanja i mesnatija onda vadim sa tri nedelje. Ne radim odsolavanje i pranje.
Ni ja ne sušim cele već u ružama,prevrćem svaki drugi-treći dan i vodu-sukrvicu izbacujem,rasoljavam 24 sata bez zamene vode i na dim.Ništa ne diram.Butove ne sušim cele već su raskošteni na ruže i šol tako da nema potrebe za time.
Greskom sam marka pitao, hteo sam spajkija da pitam da li on odsoljava nakon mokre salamure?1kg soli na 5 litara vode. Provri sve zajedno,ohladi se i onda moze da se nalije u bure u kom je poredjano meso koje pre toga solim na suvo 2-3 dana da otpusti najveci deo krvi. Skuvam kesu lovorovog lista i dve kesice bibera u zrnu,ocedim i dodam tečnost u tu salamuru. Meso,vratne krmenadle i kosti 10-12 dana u toj salamuri,slanine 2 nedelje,šunka cela 6 nedelja. Od kad znam za sebe nikad nam se nije desilo da meso vrisne zbog neusoljenosti ili tako nečega. Imao je moj brat jedan eksperiment gde je šunke ostavio 14 nedelja u toj salamuri. Ja bolju šunku od toga nisam jos probao.
To ujeda kolko bude slanoTuzlanska so sitna naspem u kadu 10 kg ubacujem komade mesa i istrljam so da lepo pobeli svaki komad, sunke natrpam so oko kostiju, slazem u kacu 500 l prvo sunke pa slanina pa onda pecenice i odgore rebra i kosti. Zbog toplog vremena zamrzao sam 20 flasa vode u rasporedio po slojevima. Prekrijem cistim carsavom. Posle 2 dana povadim svo meso, prospem krv i vodu saperem kacu, i ponovo slozim meso istim rasporedom bez solenja, kad slozim onda pravim preliv 1 kg soli na 5 l vode, vodu iz bojlera ili prokuvam pa naspem so i mesam dok se so ne rastvori, stavim jaje u vodu pre sipanja soli i onda sipam so i mesam kad je dovoljno slano jaje ispliva, sve to ohladim i sipam preko mesa, pravim i sipam dok ne pokrijem meso, u tu vodu pre sipanja dodam i 200 grama belog luka u prahu i 200 grama bibera na recimo 50 l vode, lepse mirise salamuri i da aromu mesu. Tako kad prelijem ostavim pecenice i rebra i kosti 10 dana, a slaninu i sunke 4 nedelje, ako je slanina tanja i mesnatija onda vadim sa tri nedelje. Ne radim odsolavanje i pranje.
Нек пошаље гоогле мапу да видимо како су му улице у селу распоређенеPričaj nam malo o toj kući...
I ja ću morati da primenim ovu tvoju tehniku rasoljavanja. Radim sve kao što si ti radio ranije i preslano je. Pogotovo delovi koji su vise ka donjoj strani. Znači ideš 48h tokom kojih minjaš vodu 3 puta? (Prva na početku i posle još dva puta.)@savosi ranije sam isto tako radio, ne volim baš da se mnogo petljam oko mesa, uprostio sam sve maksimalno moguće.
Rasoljavanje sam probao na 24h bez zamene vode i preslano je za moj ukus.Onda na 24h sa zamenom na 12h i opet je dosta slano, onda sam probao na 36h i ponavljao tako sve dok nisam došao do 48h rasoljavanja.Bude slano taman koliko treba, ne može da se desi da pobeli kada načneš i ostaviš neisečen deo a posebno je dobro to što meso bude meko k'o duša, neće da se skameni i okondrca pa bude k'o opanak.
Sa dima ide na tavan, sa tavana u vakum kese i onda u staru kuću gde sve poređam po stolovima i prekrijem čaršafom(čaršav).Nikada se ništa nije pokvarilo niti promenilo ukus.
Jel imate neke platforme u pušnici?
Ili obične merdevine?
Stari voli to da radi a u godinama je…