Mislim da se proces zove lipoliza ili tako neki slican izraz. To he duboko zamrzavanje pa mlevenje u prah. Cuva se u zamrzivacu.
A kako ih uzgajaju, **greška li ga, to je pitanje za tehnologe, verovatno u nekim laboratorijama.
http://tivadi.rs/proizvodi/mesna-industrija/starter-kulture-za-fermentisane-kobasice/
Aj da probam prostim jezikom da objasnim.
Nije Lipoliza nego liofilizacija.Ima veliku primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
No termin nije za nas toliko ni bitan bitno je da su dobija proizvod kome se u procesu dodavanje(vraćanje) vode vraćaju prvobitna svojstva .
Starter kulture nisu nikakvi aditivi,hemija... to su jednostavno mikroorganizmi kojih imamo u prirodnom okruženju ali se dodaju uglavnom zbog ubrzavanja fermentacije i da se dobije ciljani ukus pod dejstvom određenih fermenata.
Fermenti su enzimi tj prirodni biokatalizator i pod njihovim uticajem dobijamo odrežene ukuse jel su uticali na rastvaranje određenih sastojaka.
E sad recimo kad pravimo kačkavalj ne koristimo poseban starter ,zašto ? Zato što u mleku ima određenih bakterija koje koristimo u samoj tehnologiji kačkavalja.
Kod Ementalera dodajemo i te kulture propionskih bakterija daju tj stvaraju određene gasove koje formiraju one lepe balončiće.
Sirište je prirodni ferment (enzim) Himozin i ima sposobnost zgrušavanje mleka tj određenog proteina mleka koji se zove Kazein.
Tako isto i naše kobasice krenu ko kačkavalj da fermentišu sa prirodnim okruženjem i što kaže Caco nekad malo prorade i one loše bakterije.
Ja mislim da treba probati eksperimentisati nema se šta izgubiti sad je samo pitanje koje kulture imamo na tržištu i da li će nam se ukus na kraju dopasti.