Recepti kulena, kobasice, švargle...

Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......

Drustvo!
da li neko zna koja kolicina SUSENOG belog luka zamenjuje sveze (kome cena sad stigla 500din/kg ::lose:spavam: za kobasice i slicne preradjevine?

Ove budjolice i mi pravimo vec neko vreme i po meni je najlepse od karmenadle :bravo:

Sto bi stavljala suseni beli luk, kad ti je potrebno od 300Gr. do 400Gr na sto kilograma mesa?
Pola kile luka , u vrh glave...Nije sto dukata :ppozdrav:

Postovani,

Da li umesto cevi za navlacenje mrezice moze da posluzi pet flasa od kisele vode ? :sta:.Narvno odseceno dno i vrh,mislim da li je dovoljno cvrsta itd....

Misa

Pet flasa isprobana:NEMOZE previse gnjecavo za mrezu
probali smo i podmetac za rucavanje ni to ne moze :haha:
nasli cev pvc i to moze :D promer ne znam...

Karalic@
bogami u moj recept ide 800g na 100kg mesa :sta: godinama koristim ove mere...

@Dfiskal ako budete navracali u moj kraj oko nove godine bice jedna plasticna cev i za Vas,mislim da imam jos jednu identicnu kao ona moja. :ppozdrav:

Jovo, ja Ti obeca, ali sam saznao da se radnja nalazi negde na tosinom bunaru ,kompletno za snabdevanje mesara... :ppozdrav:

@Dfiskal sad videh moj post i verujte da nemam pojma,kao da mi je neko promenio deo posta... :sta:
Htedoh reci da cu Vam nabaviti cev za meso da se ne mucite PVC flasama. :cao:

Plastičnih cevi raznih dimenzija imate da kupite u svakoj prodavnici materijala za vodovod i veoma su jeftine.

2csff9c.jpg

sremski kulen

2r6yulg.jpg

slanina od krmače 300.kg.

postupak spremanja sremskog kulena:
35a3p4w.jpg

zx5tn8.jpg

e5kxvo.jpg

Izmeriti količinu mesa koje je prethodno isečeno u šnite.Na osnovu kilaže dodati 2,2%soli zamešati i ostaviti da se cedi tri dana.Treci dan spremiti začin umešati ga sa mesom pa zajedno mleti na sitnu rešetku.Masu puniti u kate ili u plastična creva.

Začin(odnosno paprika):
Domaće ljute paprike sa venca ide 8%.od količine mesa.kuva se bez peteljki.Skuvanu je samleti i na 10kg.paprike dodati dve supene kašike šećera i 2 dl.ruma.Sve to izmešati i vratiti u vodu u kojoj se paprika kuvala.kuvati dok voda ne uvri a paprika postane gusta kao dzem.

najčešće radim krmače pa stavljam šunke i plećke, pečenice odnosno krmenadle, i delove vrata ako je moguće,mada teško jer je uvek prošaran žilama. takvi delovi idu za kobasice.

Bane obavezno da poneseš barem jedan kulen na sledeće okupljanje forumaša.Ja pravim sličnom metodom samo ne ubacujem rum već vinjak i baš mu da onaj pravi šmek. :cao:

Matić je napisao(la):
Bane obavezno da poneseš barem jedan kulen na sledeće okupljanje forumaša.Ja pravim sličnom metodom samo ne ubacujem rum već vinjak i baš mu da onaj pravi šmek. :cao:
pa naravno da ću poneti,zato se i pravi,svrha mu je da bude pojeden! ::namigivanje::

Evo i mene da se konacno javim posle 100 godina, najzad sam nasao kandidatkinju od oko 220kg koja se ne buni da je obesimo u pusnicu..

Boze zdravlja, u utorak popodne da joj prekratimo muke, a u sredu natenane na obradu. A i vreme nesto nije sjajno za susenje.... valjda ce biti hladnije sada...

:cao:

Dodatak: Neko rece da ima na Tosinom bunaru prodavnica opreme, ima li i lodni? Hvala.

Sinoć završio pravljenje sad ide lakši deo :ppozdrav:

ps. hvala Miroslavu K na pomoći i savetima oko izrade švargle

Pozdravljam sve clanove "POLJOINFO" foruma .
Iz okoline Krusevca sam (tromedja Ks-Kv-Kg) ali od pre nekoliko godina zivim u Indjiji.
Sto se tice foruma , posebnu paznju privukula mi je hedonisticka tematika i priznajem da do sada nisam video tako detaljne i strucno objasnjene i obradjene teme i odgovore.

To je zato sto smo mi seljaci "seljaci"! :haha: :haha: :haha: Salu na stranu, dobro dosao na forum...

Nazad
Vrh