Recepti kulena, kobasice, švargle...

Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......

Piljevinu od motorne testere ja ne bih ložio. Ima tu ulja, doduše malo al ga ima.
:ppozdrav:

Kod nas drva sece "pobesneli maks" sad nekad sa cirkulacionom testerom od koje nema piljevine bas ili cirkularom od kog ima dovoljno.

Ja danas založio moju pušnicu.Kobaje i kuleni se puškaraju na hrastovini koja mi je ostala od stare kotobanje koja je bila stara ohohoho.

toshiba je napisao(la):
Sve po ukusu moj kengure :bravo: ja kad meljem beli luk za salamuru, sa njime meljem i 4-5 lista svezeg lovora kojeg gajim u velikoj saksiji :haha: doneo sam lovoriku sa mora kad sam bio jos 2004 u CG i evo je ziva! A sad je u verandi bez grejanja!
North ARMY je napisao(la):
toshiba je napisao(la):
ja kad meljem beli luk za salamuru, sa njime meljem i 4-5 lista svezeg lovora
Ja ovo da predlozim nekom u mom kraju bila bi sljaga preko ociju i noga u **greška :D

Moj deda lozi piljevinu...zalozi panj da tiho gori i zatrpava ga piljevinom(ono sitno sto ostane posle testere kad se sece drvo) deda vodi racuna koje drvo lozi,najcesce panj,a od piljeine nema puno biranja bude hrastova,bukova,grabova u glavnom sve od dobrih drva.
Post je spojen: [time]1292616439[/time]

Matić je napisao(la):
Ja danas založio moju pušnicu.Kobaje i kuleni se puškaraju na hrastovini koja mi je ostala od stare kotobanje koja je bila stara ohohoho.
Pratiš li ti uopšte ovaj forum? Samo hladnoća i promaja! ::namigivanje::

Video sam i naravno odgovorio.Neka on osuši šunku(zadnji but)krmače od 400kg na samoj hladnoći i promaji da može da stoji nekoliko godina a da se ne pokvari.Majstorčina neka

Moj deda lozi piljevinu...zalozi panj da tiho gori i zatrpava ga piljevinom(ono sitno sto ostane posle testere kad se sece drvo) deda vodi racuna koje drvo lozi,najcesce panj,a od piljeine nema puno biranja bude hrastova,bukova,grabova u glavnom sve od dobrih drva. I ja radim isto ovako ::svaka cast::

panonac je napisao(la):
Moj deda lozi piljevinu...zalozi panj da tiho gori i zatrpava ga piljevinom(ono sitno sto ostane posle testere kad se sece drvo) deda vodi racuna koje drvo lozi,najcesce panj,a od piljeine nema puno biranja bude hrastova,bukova,grabova u glavnom sve od dobrih drva. I ja radim isto ovako ::svaka cast::

Naravno da isto tako radim... :ppozdrav:
I, nikako drugačije :nono:

Matić je napisao(la):
Video sam i naravno odgovorio.Neka on osuši šunku(zadnji but)krmače od 400kg na samoj hladnoći i promaji da može da stoji nekoliko godina a da se ne pokvari.Majstorčina neka
Druze Maticu,
nisam neki strucnjak, ali reci ti meni koliko dugo drzis sunku u so i koliko soli stavljas da bi istu usolio? Jer u principu, ako so probije, nema kvarenja!
Ja moje meso solim da se beli, 10 tak dana u so, svaki drugi dan tumbam ono sto je gore ide na dno i obratno. deseti dan properem svaku vesalicu i ide u sud sa vodom do vrha i stoji 12-15 sati u vodi da se rasoli pa se kaci.

Ovo je moja pušnica za meso i mesne prerađevine ili sušiona,sušara,zavisi tko ju kako naziva:

4zxpw1.jpg

U donjoj etaži su kuleni,kulenove seke(kulenice),a od danas i slanina,šunke i tako to...

ju8qy9.jpg

3355toj.jpg

k85tw.jpg

U gornjoj etaži,na vjetru su od danas obične kobasice,a još par dimova pa im tu stižu i kuleni i kulenove seke(kulenice):
wjj3t.jpg

Ložim samo sa suvim grabovim drvetom,rijetko sa suvom bukovinom.
Uvijek je tiha vatra,tako da nikad nema vrućeg dima,samo ladan dim i jaka promaja daju pun efekat i ukus...

Gornji i donji deo je poseban, mislim dim ne ide vise na kobasice?

toshiba je napisao(la):
Gornji i donji deo je poseban, mislim dim ne ide vise na kobasice?

Ne,neide dim više na kobasice,odvojeno je betonom,a gornja etaža je zamišljena samo za vjetar i promaju...
Inače danas je dovršen gornji dio i u njega stavljene kobasice...
Tako da ćemo vidjeti kako funkcioniše pušnica kad je ovako kompletna...

Francuz utrljavam so u šunku dokle god može i još kada je spustim u bure posolim je od gore sa par šaka soli.Držim je 6 nedelja u salamuri,ne rasoljavam već dižem odmah da se suši. :cao:

Pozdrav svima,ako moze jedno pitanje,dali ima neke razlike u mesu ako se soli morskom solju,i dali je ona dobra za taj posao. :sta:

panonac je napisao(la):
Pozdrav svima,ako moze jedno pitanje,dali ima neke razlike u mesu ako se soli morskom solju,i dali je ona dobra za taj posao. :sta:

Nisam cuo da neko koristi morsku so, ipak... kako su solili ljudi u blizini mora a nisu imali zemljanu so?? pitaj nekog dalmatinca mozda oni znaju :cao:

cika_jova je napisao(la):
nicolai

sta su to " kulenove seke " :sta:

Kulenove seke su po sastavu potpuno iste kulenu,znači ista masa,samo stavljena u debela svinjska crijeva,dodju(osuše se) prije nego kulen,pa se zato i rade da bi okusili "kulen" već prije proljeća...
Sigurno kolege iz Srema imaju drugi naziv za njih,pa neka nam ga kažu!

cika_jova je napisao(la):
a ono u mrezici sta ti je ?

U mrezici je vratina,znaci meso od vrata prosarano slaninom,pravi se jednostavno,nasoli se isto kao sto se soli sve drugo meso i slanina,samo sto se prije stavljanja na dim ona ugura u ovu mrezicu koja je elasticna i steze meso,a isto tako se moze staviti i slanina i dobijes rolovanu slaninu,mora biti tanka da bi se mogla rolovati,mora biti sarena,nema tu neke mudrije,najprije skines kozu,odgulis da ostane cista slanina,usolis ju kao i sve drugo meso,rolujes i uguras u mrezicu.
Nisam to nikad radio,ali sam vidio i probao i odlicna je...

Nazad
Vrh