Recepti kulena, kobasice, švargle...

Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......

Kengur je napisao(la):
E to je rolovana slanina... :D
A niko nece da otkrije recept kako se pravi :udri:
Slaninu držati u salamuri 7 dana ,posle ocediti ,zamotati i vezati sa kanapom,bariti na 70 stepeni jedno sat vremena.Slike rolovane slanine i prasetine sad nemam al imam od piletine
fot0240.jpg

ćuretina
fot0241.jpg

vrat
fot0239.jpg

Kod nas ima tih mrezica na pijaci a i po prodavnicama,sad u sezoni ima i p.p. apoteka opremu za svinjokolje.
Tehnika navlacenja...srecom sam imao jednu jako debelu cev od kanalizacije(novu :D ) obrusio joj gornje ivice brusilicom i navukao mrezu na nju jedva a kulen ubacio u cev i kako sam kulen izvlacio tako se mreza svlacila,bez problema upakovao 2 komada za probu.

Iskoristio sam put u Zrenjanin i snabdeo sam se sa veštačkim crevima, začinima... svinjska creva 20din metar a veštačka u zavisnosti od debljine od 20 ,25din metar a za kulen pola metra.

cukaneca je napisao(la):
Iskoristio sam put u Zrenjanin i snabdeo sam se sa veštačkim crevima, začinima... svinjska creva 20din metar a veštačka u zavisnosti od debljine od 20 ,25din metar a za kulen pola metra.

I ja sam iz Zrenjanina kupio svinjska po 20 din. pa posle otisao do Matijevica, kad tamo 12 din metar :udri: :udri: :udri: :udri: :udri:

North ARMY je napisao(la):
Kod nas ima tih mrezica na pijaci a i po prodavnicama,sad u sezoni ima i p.p. apoteka opremu za svinjokolje.
Tehnika navlacenja...srecom sam imao jednu jako debelu cev od kanalizacije(novu :D ) obrusio joj gornje ivice brusilicom i navukao mrezu na nju jedva a kulen ubacio u cev i kako sam kulen izvlacio tako se mreza svlacila,bez problema upakovao 2 komada za probu.

Tako je majstore :D
A cev nema potrebe da je duža od 20 cm, i malo je jestivim uljem podmaži sa spoljne strane, ne mnogo, nego prvo malo onako na ruke razmaži..

Ja koristim cev prečnika 120... a Ti?

@Karalic da mazem cevku nema potrebe jer se radilo taj dan sa mesom(kobasice,krvavice,svargli) tako da su ruke bile dovoljno masne i bez ulja,cev .... sigurno nije bila ispod 15cm,a bila mi je vislja od kolena znaci imala je bar 40cm opet kazem nisam birao,takva tura. :D
U ostalom nije ni bitna konstantna debljina cevi bitno je da kulen ili misic mogu uci.
Jedna od vecih prednosti ovakvog punjenja je...crevo u kom je bio kulen je bilo malo osteceno i preko njega je stavljen jos jedan komad creveta da bi se pokrila rupa(desava se) e onda je lepo mrezica stegnula tu zakrpu i sad nema krize. :ppozdrav:

N.A. Odlično je sve to... Bravo ::svaka cast:: Samo, misliš li i Ti da je cevka od 40cm malo duža... Govorim Ti ovo iz sopstvenog iskustva. Mnooogo je lakše kad je cevka 20 cm , taman toliko da se navuče mrežica, a lakše se provuče već meso kroz cevku. I , nemam potrebe da guram ruke toliko duboko :ppozdrav:

A Karalic caletu su tu jednu mrezicu dali umesto kusura da zaokruze racun,kad je doneo nije ni sam imao ideju sta ce u nju da stavi.
Srecom bio je jedan koji samo vrti kombinacije u glavi pa se setio da ima cevi i kako navuci,zapravo pravu ideju su mu dali ovcari znas kad amputiraju rep pa gumicu navuku na cev,a u cev rep pa je i meni tako nesto palo na pamet. :ideja: :ideja:

Mozes i dlanove sastaviti kao kad se molis i drugi ti navuce mrezu na njih, zatim rasiris i taj isti spusti kulen izmedju dlanova pa ga uhvati odozdo i samo povuce.

Ma , Kengure da Ti kazem posteno, muskarcima ne dozvoljavam da mi pomazu , jer sam gadljiv na muskarce, a zeske kad dodju da mi pomognu nesto, one preferiraju kobaju u crevu , a tu mi jos uvek ne treba pomoc, Bogu hvala :haha: :cao:
Post je spojen: [time]1292833884[/time]

tibor je napisao(la):
Kengur je napisao(la):
E to je rolovana slanina... :D
A niko nece da otkrije recept kako se pravi :udri:
Slaninu držati u salamuri 7 dana ,posle ocediti ,zamotati i vezati sa kanapom,bariti na 70 stepeni jedno sat vremena.Slike rolovane slanine i prasetine sad nemam al imam od piletine
fot0240.jpg

ćuretina
fot0241.jpg

vrat
fot0239.jpg
Tibore , koju slavu slavis .
Ide mi voda na usta

Jbg ova cev je bila tako debela da nisam mogao navuci mrezicu na cev,morao je cale da mi pomogne,a dalje sam punio sam i naravno dosao je da mi "dosoli" kako da uvezem vrecicu da ne ispadne kulen. :D

Manji komadi dovoljno suvi. Korišćena drva od šljive.
2i20l4z.jpg

:ppozdrav:

Nazad
Vrh