Recepti kulena, kobasice, švargle...

Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......

Postovani,

Evo me po prvi put,o receptima za kulen kobasice.... itd.Pre svega pozdravljam sve forumase,posebno Kengura,prijatelj sa "rakija".Posto je rakija zavrsena , prirodno, treba nesto i zamezetiti..E, tu je onda suvo meso , kobasice itd....Citam ove Vase recepte i podje mi voda na usta,mada nisam nesto ni gladan.Elem, usudjujem se da kazem da su ,nase Lale (holandjani,ili ti Vojvodjani pravi majstori u spremanju ovih djakonija od mesa), i tu greske nema.Ali, malo bih se prikljucio ovoj temi i dao jedan recept koji nisam procitao na ovom forumu.Sustina recepte je ,cisto meso ,so,hladnoca,prirodno crevo i kvalitetan dim (bukovina bez kore),Slicno onoj reklami za holstajn pivo "samo voda hmelj i jecam ".Verujte mi zaista su kobasice,cevapi,pljeskavice i ostalo prva liga..probao sam,sa nevericom, ali sve je to bilo mnogo bolje od ovih tradicionalnih recepata.

Naime,"recept" sam dobio od jednog starog ,penzionisanog, majstora-kasapina , koji je radio u
klanici "Srbija 10. oktobar Velika Plana", i poslednje godine svog staza proveo je u pusnici i "skinuo" je neke fore od ondasnih,iskusnih,tehnologa.

Evo i price:

Meso za kobasice,cevape,kulene,kao i cele komade mesa itd....Staviti u "suvu salamuru",znaci uvalja se u so i koliko ostane na parcetu to je.Poredja se u sud i posle 24h se odbaci voda,a i ne mora, i svako parce se okrene za 180 stepeni.Temperatura je minimalno -6 do -8 stepeni.U salamuri stoji bar 7 dana.Posle toga se meso vadi i po potrebi odvaja za susenje u komadu ili za mlevenje.Kada kazem mlevenje, mislim za pripremu za kobasicu ili cevap ili vec...Ako ide za kobasicu, posle mlevenja puni se crevo od prirodnog materijala i ide pravo u pusnicu.Ako kobasicu koristimo za rostilj susenje traje 48-72 sata, a ako hocemo bas suvu kobasicu ,onda ide do 7 dana na "hladnom" dimu , ako hocemo cevape,meso cuvamo (u zamrzivacu) u komadu i meljemo ga 12 sati pre spravljanja cevapa, pljeskavica itd..Sve te zacine koje stavljate u pripremi,npr kobasica,cevapa ,pljeskavica itd sada ih koristite u toku spremanja-przenja,tako da to ima zaista mnogo bolji ukus.
Za susenje ide iskljucivo bukovina sa koje je skinuta kora.(o boji cemo da pricamo kasnije ili cu da Vam posaljem sliku).Ako neko sme neka proba,ja sam bio "hrabar" i nisam se prevario..

S postovanjem Misa Miletic i :ppozdrav: :ppozdrav:

Pozz za časnog člana dfiksal :cao:

Šta se od njega može očekivati, nego teorija, praksa i teorija :D
Kad budem u prilici, naravno probaću

Nego, zna li neko praviti rolovanu slaninu :sta: Mozda ima recept, pa sam ga preskočio :udri:

ja kada radim meso za kobasicu kada se isece na kocke odmah mu dodam soli i svih zacina koliko treba i pustim da odstoji da ga so i zacini isprobijaju i tek na kraju meljem i punim creva

@dfiskal
meći sliku ::namigivanje::
pored bukve,odlična je i šljiva
pa kad se sve iskombinuje,rakija od šljive,kobasica dimljena drvetom od šljive :cool:.ebo ameriku

ljusha je napisao(la):
@dfiskal
meći sliku ::namigivanje::
pored bukve,odlična je i šljiva
pa kad se sve iskombinuje,rakija od šljive,kobasica dimljena drvetom od šljive :cool:.ebo ameriku

Tresnja oodlicna! Ali odakle toliko tresnje :sta:

15zl7va.jpg

29n6zyr.jpg

x4ew7k.jpg

2dagd9f.jpg

klanje je u toku.masina je 22 a motor trofazni sa reduktorom na 85 obrtaja

Postovani,

Sto se tice "goriva" za pusnicu,znam da se koristi i sljiva, probano,ali verujte mnogo je bolja bukovina,sa koje je skinuta kara (u kori ima neke gorcine a i smole).Sljiva hoce da "zagarvi" meso , a i u njoj ima i smole tako da :sta: :sta:...mislim da je bukva zakon...No stvar navike i ukusa... :ppozdrav: :ppozdrav:

Misa Miletic

sljiva hoce da ga zagaravi ako meso susis u metalnom buretu od 200l od 11-16h i onda jedes suvo meso od 16:30 cim se malo ladne :haha: :haha:

Postovani cika_jovo

Ne susim je u buretu ,vec u pusnici sa izvucenim tunelom od 1m i,odnosno lozistem izvucenim , na kraju "tunela",tako da nema govora da zagaravi kada koristim bilo koje drvo,mada se i to desi kada dobro ne provetrim pusnicu posle paljenja vatre ...jbg..svi grese...Ali svakako koru treba skidati....da li se radi o sljivi bukvi,jabuci,tesnji itd....

Misa

dfiskal :ppozdrav:

kod mene jedan komsija isto ima sa izvucenim lozistem, i dosta cesto je provetrava ali zgori prvo napolju jednu turu da napravi jak zar pa posle dodaje na njega - hocu da kazem da izbegava da mu onaj prvi dim koji se javlja pri paljenju ulazi u pusnicu - to je njegovo iskustvo

moj je sistem pusnice drugaciji - klasicni sa direktnim lozistem :cao:

Postovani Cika_Jovo,

Tako i ja radim,ali :zli: ne ore i ne kopa,ma to mi se desilo pre 2-3 godine,ali se ipak desilo....ali opet sam primetio ,da od kada skidam koru,mnogo lepse mirise suvo meso,mada to kazu i "degustatori",kojima nisam rekao da primenjujem ovaj trik..."Sta si mu sada radio?" je uobicajno pitanje......

Misa

Kod mene direktno loziste ali meso visi 2.5 metara iznad vatre, a pusnica visoka 4.5 m. Ja stavljam i strugotinu malo za vise dima. Naravno sa bukovinom susim ali kad ima tresnje onda samo tresnja.

Evo malo i od mene... Finalni proizvodi... :ppozdrav: :ppozdrav:
294nfd1.jpg

29vkqcl.jpg

Kengur je napisao(la):
Ne dobih ja odgovore na moja pitanja :sta: :sta: :sta:

Nisam pravio ali pretpostavljam da sve ide standardno sam sto svinja mora biti do 100kg da bi slanina bila sto tanja, pa rolovanje i vezivanje kanapom i malo duze susiti :cao: da sam pravio napisao bih nije to drzavna tajna :ppozdrav:

Sve po ukusu moj kengure :bravo: ja kad meljem beli luk za salamuru, sa njime meljem i 4-5 lista svezeg lovora kojeg gajim u velikoj saksiji :haha: doneo sam lovoriku sa mora kad sam bio jos 2004 u CG i evo je ziva! A sad je u verandi bez grejanja!

toshiba je napisao(la):
ja kad meljem beli luk za salamuru, sa njime meljem i 4-5 lista svezeg lovora
Ja ovo da predlozim nekom u mom kraju bila bi sljaga preko ociju i noga u **greška :D

Moj deda lozi piljevinu...zalozi panj da tiho gori i zatrpava ga piljevinom(ono sitno sto ostane posle testere kad se sece drvo) deda vodi racuna koje drvo lozi,najcesce panj,a od piljeine nema puno biranja bude hrastova,bukova,grabova u glavnom sve od dobrih drva.

Nazad
Vrh