Recepti kulena, kobasice, švargle...

Zato ja stalno jurim krmace, sa njima nema toliko oscilacija… masa skoro ujednacena, samo sam ove godine kod poslednje imao dosta masnoće ali nije ni čudo jer je krkala kukuruza stalno….

Barem tako rekoše meni a ja ne uzgajam nego kupujem pa pratim….

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zato ja stalno jurim krmace, sa njima nema toliko oscilacija… masa skoro ujednacena, samo sam ove godine kod poslednje imao dosta masnoće ali nije ni čudo jer je krkala kukuruza stalno….

Barem tako rekoše meni a ja ne uzgajam nego kupujem pa pratim….

Netacno. Bar iz mog iskustva. 2 godine sam hranio po god dana po 3 kom. Jeli samo kukuruz i zito.nista soja nista super. Imao sam jako malo masti.

Ove god uzeo od tetka mog. Masti sam imao od 1 od 270kgkao od moja 3 od 250ak kila.

Rekao bih da rasa ima presudnu ulogu.

https://ibb.co/wQ0SrP1]
20220306-134831.jpg
[/URL][/url]

Poslušao sam tvoj savet i izbuškao iglom ta dva tri što su malo kao šupljikava ali sam ih ispeglao flašom kao Piroćanci kobaju.
Ostavio sam ih još malo kažu biće mraza ove nedelje sledeće pa sl viken da vidimo šta smo uradili

Željko bez uvrede ali kulen ti je dosta mas'an.Koju kategoriju mesa koristiš?Paprika ti takođe nije dobra jer daje narandžastu boju ili me oko vara?!

Netacno. Bar iz mog iskustva. 2 godine sam hranio po god dana po 3 kom. Jeli samo kukuruz i zito.nista soja nista super. Imao sam jako malo masti.

Ove god uzeo od tetka mog. Masti sam imao od 1 od 270kgkao od moja 3 od 250ak kila.

Rekao bih da rasa ima presudnu ulogu.

Rasa jeste bitna… samo sto ja uvek tražim krmace starosti od 2 do 5 godina, godišnjake ne uzimam. Drugačija zrelost mesa, manje vode, drugi ukus. E, sad, ova je jela samo kukuruz, a žito je dobro kroz ishranu. Kupio sam jednom krmacu žitom hranjeni, morao sam da stedim mast u potrošnji jer nije bilo ni 10kg topljene masti od nje.

Željko bez uvrede ali kulen ti je dosta mas'an.Koju kategoriju mesa koristiš?Paprika ti takođe nije dobra jer daje narandžastu boju ili me oko vara?!
Nema uvrede ucim se. Nadam se bice nesto za 10 godina eksperimentisanja.
U kulen samo butovi ocisceni od krupnih zila i skinuta masnoza od spolja. Ne skroz. Dodato 10% ledjnog cvrstog masnog tkiva. Imalo je 33kg ukupne tezine mase. Posle susenja i dimljenja sve je vagnulo 16kg.pravljen negde oko prve nedelje decembra.

Boja paprike jeste narandzasta jer sam isao 80g habanera narandzastog na svu masu i 0.6% ljute kisacke, koja nije bas dreci crvena.

Ne volim kad je ofarban kulen paprikom, zgaravica me vata. A ovako ima ljutinu i oseti se ukus svega.

Imam savet samo meso mesaj bar pola sata. Kao oni kad prave pljeskavicu pa prebacuju preko ruku dok ne postane kompaktna, e isto tako je sa mesom pocne da pusta enzime za sjedinjavanje mesa.

Meni deluje da je mastan a opet ne bi trebao biti jer je but u pitanju.Dobra paprika ne pali i ne tera žgaravicu.Kisačka ljuta nije ništa naročito, može slatka za kuhinju i to je to.

Paprika ne daje boju kulenu. Mnogi se varaju i misle da je tako. To je začin i daje se radi ukusa. Ako se pretera dobija se kontra efekat, narandzasta boja.
Evo ova je sa 0,5% tucane paprike, nemešana posle mlevenja....
6c809a87856f1dc31e4fabda3b038cb3.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Evo čisto da se uporedi. Drugarova kobasica sa 2% paprike. Meso pocrnelo a između narandžasta paprika.
aa88c451aac7c35a79b4cd37ae5e371a.jpg

Mada uživo to mnogo drugačije izgleda nego na slici.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
95kila mesa od svinje 215kg.
Slanine s cupanim rebrima 23kg
Masnoce 35kg, 14kg sala
Oglavina jezik srce bubrezi 9kg
Otpad za kera(glava, kosti sve, koze, dzigere) 26kg
Burag i creva zivot je ostatak do tih 215kg

Dal je dobro il nije ne znam. Meni deluje okej.

95kila mesa od svinje 215kg.
Slanine s cupanim rebrima 23kg
Masnoce 35kg, 14kg sala
Oglavina jezik srce bubrezi 9kg
Otpad za kera(glava, kosti sve, koze, dzigere) 26kg
Burag i creva zivot je ostatak do tih 215kg

Dal je dobro il nije ne znam. Meni deluje okej.

Kakav more ker? Jes ti čuo za švarglu??? Ili pihtije (glava i kozura)??? Auuuuu….

Ko ce se drkati s tim. Kila svargle 300 dinara prvoklasne. Kad mi se jede, uzmem, a ker mora jesti. Svakaki mu uzimam mleveni lom po 80din. Tako da nije steta nikakva.

Ista prica skroz. Papak Ja prvi zaobilazim u pasulju. Jos da se njakam oko dimnjenja i kojesta. Glavu ajde... Poskidam meso i to malo sto ga ima roknem u mleveno za kucu. Gronik isecem kao cvarke i topim a kozuru usi i papke keru. Cvarke prvih nedelju dve i jedem. Ostatak se probere za pogacice i u zamrzivac. Sve ostalo ker jede.
Slusam gradjane na poslu, odusevljavaju se cvarcima. Pred klanje pitam jel ko zainteresovan za cvarke, bice za prodaju friskih - gledaju me i cute, okrecu glavu. Bi oni ali MULE ko kanda. Da ih dajem dzabe, necu! Odnesem tako nekima sto znam da su u losoj finansijskoj situaciji. Ostalo ker se sladi.

Od mesa glava, srca, jezika napravim Kranjsku kobasicu koja se pojede u slast.Gorionik ide u mast, papci, uši, butkice, repnjače idu u salamuru pa na dim i od toga se posle kuvaju pihtije.

Realno jedini u smece bacim ogoljene kosti od butova, plecki, glavu ogoljenu skroz, i creva.

Ker pojede kozure, belu i crnu dzigericu, sitne kosti, grkljan, slezinu.

Tako da zasad tako praktikujem. Ostavio sam ovaj put malo kozura, da probam kao meksikanci sto jedu pork skins. Probacu jedan petak na talandari s krilcima, pa ako bude odlicno, i to ce se jesti umesto cipsa

Nazad
Vrh