Recepti kulena, kobasice, švargle...

Da li vam se desilo da kobasica posle vakumiranja izgubi ljutinu?
Probaj ove extra ljute paprike, habanero pa nadalje Karolinariper itd pa ćeš videti šta znači postojanost u ljutini.Ove obične ljute gube na ljutini.Već par godina koristim tu extra ljutu oko 1 milion skovila,probao sa 30 gr na 30 kg smese međutim puno je bude previše ljuto (za prodaju) tako da sam smanjio na 20 gr na istu količinu i to mi je najbolje,ljuto al'ne dere gaće :ppozdrav:

Namucila me prosle nedelje Lidlova vakumirka.
U principu kad vakumiram moram da vadim onu kadicu providnu u prostoru za vakumiranje, pod nju foliju, pa spustim kadicu i onda poklopac.
U surprotnom se desi da izvakumira i kad krene da vari vakum popusti.

Tako je fi60 super. 5 min u vodi i nema problema. A ovaj jeda jedini sam probao fi75 isto 5 min u vodi, isto nabijen ko fi60 i odvojio se omotac.

Ovi izgledaju perfektno. Nisam jos nacinjo.

https://ibb.co/gz4kh7J][/url]

Sto se tice komorice. U planu mi je ovo da napravim, cisto da moze da sazri do kraja kulen kako treba a ne izgleda mnogo komplikovano sa se napravi.

Kolega mora slabija promaja, brzo ti sazreva i crevo nemože da isprati sazrevanje, vidi se po naboranosti creva da se brzo suši, treba da bude takoreći gladak i okrugao kad je gotov.

Meni se tako u kucnom spajzu brzo jako susili nadevi i svi unutra postali suplji i pozeleneli. Vuce mi spajz suv i topliji vazduh iz kuce sto se greje i onda se prebrzo suse nadevi i ne valja. Sad stoje u pusnici dok temperature ne prelaze 10 stepeni celzijusa. Posle toga nosim u drugu kucu staru sto se ne greje i sto je spajz od zemljanih cigli i dosad hvala Bogu dobro bude.

Nije to zbog promaje.
Najveći krivac je toplo meso prilikom punjenja.
Tj bakterije koje kolo vode kada se takvo toplo meso puni u creva, a pod toplo meso smatram sve iznad 3-4 stepena....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Izgleda da ima sve po malo uticaja.meni je posle 5 ili 6 god pokusaja pravljenja kulena uspelo da ispadne dobro.Posvetio sam malo vise paznje punjenju,vezivanju creva i zrenju,ove god je zreo u spajizu bez imalo promaje.Malo mi jedino smeta ukus jer sam koristio gotov zacin pa je dosta blag ali za sl.god.vracam se na so,papriku i vinjak.

Željko kojim topom puniš kulen?
Protok vinkovci. Onaj za 6000 din.

U pusnici je bio na 5,6 dimova, potom na tavan gde je sve zatvoreno, al verovatno ima cuga sa svih strana i to ga previse isusi.

Voleo bih da skontam sta je tacan uzrok pukotina unutra u kulenu, supljine od cega nastaju.

Do sad sam cuo da to oce od:
-mlade svinje, jer je meso puno vode( ova nije bila 270 kila, godisnjak, hranjena zitaricama bez koncentrata i pomija)
-dodate vode zbog lakseg mesanja(nije dodato)
-nije dovoljno odstojalo od klanja( odstojalo je, 2 dana potom punjeno)
-lose punjeno( punjeno sporo, nabijeno maximalno, rotirano crevo, vezano skolski)
-temperatura mesa( nisam merio al se secam mrzli su mi se prsti)

Evo sta kaze struka.
https://www.bib.irb.hr/755540

U tekstu piše isto sto sam i ja napisao, pogrešne bakterije iliti pogrešna fermentacija, samo ulepšano sa hiljadu reči.....

Pregledao sam i snimak. Isto kaze problem supljina losa fermentacija, stres kod svinja, malo secera itd.

Napravio sam 4 u prirodnom crevu s dodatim kulturama. Videcemo dal tu ima supljina. Samo moram cekati jos dosta da bi ga naceo

Iako dodajes bakterije u meso opet mora biti dooobro ohlađeno.
Bez obzira na dodavanje dobrih bakterija, u toplom mesu će "raditi" i one ne poželjne bakterije i na kraju će ipak biti ne željenih efekata....

Rashladjeno meso za mlevenje i mesanje da.

Za fermentaciju pri dodatim kulturama je pozeljna temperatura od 20-25 stepeni celzijusa. Ako ne verujes slikacu tekst.

Ja baš teram uz očin struci. 😁 Koljem mlade svinje koje kao prasiće kupim krajem februara početkom marta i do decembra ih utovimo na 200-250 kg komad, kako koga.Vodu koristim kod rastapanja soli i paprike, punim Vinkovci ristajling topom i nikakvih problema.Pušnica tipična Sremska, visoka toliko da ja sa 190 visine moram da se saginjem unutra. 🤣 Dok sam picedlačio 🤣 i izmišljao toplu vodu kulen mi nikada nije bio kako treba.Mnogo vi to perfekcionišete bez potrebe.

Ja konkretno punim sa mašinom na kojoj i meljem meso. Stavi se onaj levak i piči... pušnica isto nije visoka, 2 metra. Samo je ložište sa strane.
I ranije dok nisam ostavljao začinjeno meso par dana da se dobro ohladi pre mlevenja i punjenja isto imao problem pokvarenih i šupljih kulena.
Otkako sam poslušao savet o rashladjivanju mesa, ni jedan jedini kulen nisam bacio....
Čovek se uči dok je živ, samo neko neke stvari nauči iz cuga, a opet neko ne nauči ni za ceo život....

Nazad
Vrh